Головна Новини Політика внутрішня політика Разумков виступає проти законопроектів Банкової: як може далі розвиватися ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Разумков виступає проти законопроектів Банкової: як може далі розвиватися ситуація

Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчить ця ситуація і як вона може розвиватися далі

21 вересня 2021, 22:00
Поділіться публікацією:

Кейс по деолігархізації. Про що говорить підтримка групами "За Майбутнє" і "Довіра" включення в порядок денний Ради законопроекту №5599 (про олігархів)? Як будуть "слуги" грати проти "дистанційного спікера" Разумкова (захворів коронавірусів), який не підтримує форсованого голосування за цей законопроєкт? Як може далі розвиватися ситуація? На ці питання намагалися відповісти експерти для видання "Коментарі-Україна".

Разумков виступає проти законопроектів Банкової: як може далі розвиватися ситуація

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел


Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай звертає увагу, що групи "За Майбутнє" і "Довіра" підтримують ініціативи монобольшінства досить давно.


"Останнім часом все більш явно наростає внутрішня криза в фракції" Слуга народу "через конфлікт інтересів. Раз у раз не вистачає голосів. Так що дві зазначені груп и є своєрідними паличками-виручалочками. За певні преференції, треба думати ", — зазначає Валентин Гайдай.


На його думку, дивно збіглося, що Разумков захворів і перебуває на "удаленці" в той момент, коли Офіс президента усіма силами просуває через Раду контраверсійні законопроекти.


"Таке враження, що Разумков просто намагається дистанціюватися від потенційно токсичних законопроектів, включаючи №5599 (про олігархів). І його можна зрозуміти, — вважає експерт. — Він намітився в таке собі велике вільне плавання як самостійний гравець. І його тільки формальності пов'язують з командою Зеленського. У той же час, потрібно розуміти, що Зеленський зараз зацікавлений в Разумкова як в якійсь консолідуючою фігурі, яка худо-бідно здатна утримувати монобільшості від подальшого розпаду".

Валентин Гайдай припускає, що зараз в якійсь патової ситуації опинилися обидві сторони.


"Зеленському наразі незручно відправляти Разумкова у відставку. Це розхитає і без того не монолітне як би монобольшінство. Але і Разумков поки не готовий злетіти як самостійний гравець. Він розуміє, що йому можуть заблокувати доступ до ЗМІ, перекрити медіа-можливості. Тобто, успішно розпочавши рух як самостійний гравець, він може швидко його закінчити ", — вважає експерт.

Що стосується законопроекту №5599, то, на думку Валентина Гайдая, основні суперечки точаться навколо того, який орган буде визначати той чи інша особа в якості олігарха. Хто саме цим буде займатися.


"Чи будуть це антикорупційні органи, близькі до наших" закордонним партнерам ", або РНБО, підконтрольний президенту. Є інтереси як внутрішніх, так і зовнішніх гравців, — пояснює експерт. — Адже інституція, яка буде за тими чи іншими критеріями визначати, хто у нас олігарх, а хто ні, стане, по суті, таким собі караючим мечем, знаряддям".


Частина з понад 1,2 тисячі правок в даний проєкт закону Валентин Гайдай вважає спамовими, що мають на меті ускладнити розгляд документа. Але є, впевнений він, і потрібні правки. Так що не можна відмахуватися від всіх пропозицій. Тим більше, що не просто так даний документ послали на аналіз до Венеціанської комісії.


"Думаю, що відсутність єдиної позиції навіть в монобільшості щодо цього законопроєкту, скільки разів ви редагували, відправка його в" Венеціанка ", унеможливлять якщо не прийняття цього закону в цьому році, то, принаймні, підписання його президентом. Швидше за все, все це стане можливим вже в новому році. І тоді почне "полювання на відьом", на неугодних. Якщо розібратися, мова ж не тільки про Пінчука, Медведчука, Коломойського, Фірташа, Ахметова, — зазначає експерт. — Мова про потенційних сотнях представників середнього класу (або його верхнього прошарку), які можуть потрапити під дію цього закону ".


На думку політтехнолога Олександра Кондратенка, деолігархізація від Зеленського — популізм на практиці.


"Законопроєкт не має нічого спільного з боротьбою проти олігархату. Щоб це розуміти, досить подивитися, за рахунок чого в проекті бюджету на 2022 рік закладено більше зростання доходів. І дуже показовим є те, що від простих громадян хочуть зібрати більше, ніж від бізнесу або від рентних платежів. Так, за рахунок податків на фізосіб хочуть зібрати плюс 23 млрд грн, з податку на підприємства — плюс 18 млрд, з ренти за все на 3,4 млрд грн більше. Власне, з цифрами не посперечаєшся. І де тут деолігархізація? " — запитує експерт.

Він вважає, що боротьба Офісу президента і власне Володимира Зеленського зі спікером ВР Дмитром Разумковим перейшла у відкриту фазу, і точка неповернення пройдена.


"Разумков створює сильну перешкоду на шляху реалізації нетривіального ходу з достроковими президентськими виборами. Соціально-економічні проблеми в короткостроковій перспективі перекинуть рейтинг президента. І на Банковій розглядають варіант дострокових перевиборів. Це сьогодні може дозволити Зеленському виграти, поки у нього ще є рейтинг "Наїзд" на Разумкова форсується, тому як в разі дострокових виборів Дмитро як спікер стане в.о. президента, а цього (для влади) допустити ну ніяк не можна. Необхідно замінити його на більш лояльного і благонадійного. Наприклад, на Стефанчук. Ще необхідно знайти механізм, який дозволить чинному президенту брати участь в дострокових виборах. Але при бажанні можуть і це ", — зазначає Олександра Кондратенка.


Він акцентує, що Разумков, будучи ще не так давно політтехнологом, добре розуміє — з цієї ситуації він повинен вичавити максимум, так як його відставка неминуча.


"Розуміючи це, Дмитро відкрито говорить про те, що за його відставку" слуги "щедро платять депутатам. Формування образу жертви і несправедливо гнаного непоганий інструмент, на цьому можна зіграти досить успішно", — вважає експерт.


Олександра Кондратенка прогнозує, що ситуація далі може розвиватися так:

1. Голоси за зняття Разумкова відразу не знайдуться, але найближчим часом його все ж таки "підуть".


2. Після цього, зі зміною спікера, вдасться "продавити" потрібні владі кейси, включаючи по деолігархізації (якщо його не продавлять раніше).

3. Відбудеться прийняття держбюджету-2022, причому з досить "цікавими" правками.


4. Буде прийняття у другому читанні закону про столицю. Контроль над Києвом в умовах турбулентності критично важливий для утримання влади. І зміщення Кличко з пост глави КМДА — далеко не другорядне завдання для ОП.


"Події, які зараз розгортаються — перші кроки майбутньої парламентської і президентської кампанії", — впевнений політтехнолог.


Нагадаємо, на Банковій вже не заперечують, що між головою Верховної Ради і фракцією "Слуга" народу "пробігла чорна кішка, з'явилися" фундаментальні розбіжності ". Як інформує видання" Коментарі ", про це радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини