Головна Новини Політика внутрішня політика Протистояння Банкової та Ахметова загострюється – у справу вступає ГПУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння Банкової та Ахметова загострюється – у справу вступає ГПУ

В Офісі Генпрокурора дали зрозуміти, що після того, що сталося на Бурштинській теплоелектростанції, кримінальні справи проти бізнесмена можуть стати реальністю

3 грудня 2021, 14:26 comments1590
Поділіться публікацією:

"Схеми" і "Центр протидії корупції" випустили матеріал, в якому звинуватили структури Ріната Ахметова в приховуванні інформації про аварію на Бурштинській теплоелектростанції, внаслідок якої, за їхніми словами, було завдано шкоди не тільки екосистемі регіону, але й зазнало ризику здоров'я жителів прилеглих до ТЕС районів. Генпрокурор України Ірина Венедиктова надіслала прямий привіт найбагатшій людині в Україні та натякнула на кримінальні переслідування його компаній. Протистояння Банкової та Ахметова, схоже, загострюється. І в нього втягуються нові сили. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Протистояння Банкової та Ахметова загострюється – у справу вступає ГПУ

Володимир Зеленський та Рінат Ахметов. Фото: 24 канал

До кінця поточного року і на початку наступного протистояння Зеленський-Ахметов залишатиметься найтоповішим у нашій країні.

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що цей конфлікт для Ахметова перейшов у емоційну площину. Тоді як для Зеленського він поки що – у політичній площині.

"Президентові було б круто реалізувати запит сусіпльства на боротьбу з олігархами. Тим більше, що Ахметов з погляду антирейтингів олігархів посідає 1 місце. Це і зданий Донецьк, і корупція, і екологія, і промисловість, багато інших питань, – пояснює політолог. – Для Зеленського важливо політично продати цей кейс. А для найбагатшого українця це вже не стільки бізнес (у будь-якому разі він заробляє чимало), скільки довести президентові, хто такий Рінат Ахметов".

Мотивація у них, наголошує Микола Давидюк, різна, але інструменти – схожі. І одна, і друга сторони працюють на максималках – для того, щоб привести ворога в гірший стан. І на своїх умовах написати умови нового миру.

"Сторони визначили якогось переговорника, але, як показують останні події, той поки що їх не привів до перемир'я. Йде постійне напруження. Ахметов навряд чи випадково саме зараз отримав почесну нагороду у штаб-квартирі УЄФА у швейцарському Ньйоні. Так він фактично натякнув, що тиснутиме на Офіс президента, зокрема через великих футбольних босів. А Зеленський показав, що готовий до війни – і медійної, і політичної. Думаю, до кінця поточного року і на початку наступного це протистояння залишатиметься топовим у нашій країні", – резюмує Микола Давидюк.

Все це виглядає як ситуація, коли президент поставив усю країну на кон, а Ахметов рятуватиме цю країну

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зізналася, що не зовсім розуміє сенс "привітів" від генерального прокурора чи інших правоохоронних органів.

"У законах, у кримінальному та процесуальному кодексах жодного слова про "привіти". Якщо Генпрокуратура справді має 200 порушених справ, то, чому про них згадали тільки зараз? Точніше не так – чому цим не займалися раніше? Прокуратура всіх так попереджає чи тільки Ахметова? Насправді більше схоже на крик про допомогу – генпрокурора змушують "збуджуватися" на Ріната Леонідовича?".

На думку Тетяни Лупової, ескалація цього конфлікту загрожує наслідками для всього українського суспільства. Адже з одного боку – центральна влада з усіма її можливостями, а з іншого – найбагатша людина України з усіма її ресурсами.

"Не зовсім зрозуміло, чому на роль головного нападника обрали президента. За законами жанру, це має бути хтось, хто не ризикує усією державою одразу заради війни з однією людиною, навіть якщо це Ахметов. А так все це виглядає як ситуація, коли президент поставив всю країну на кон, а Ахметов рятуватиме цю країну – дуже цікаве розташування сил, ви не знаходите? Але це безпрограшний варіант, щоб помножити рейтинг президента на нуль. І займаються цим люди з його оточення. Свідомо та системно роблять все, щоб безмірне кохання українців до Зеленського (що ми бачили у 2019-му) остаточно перетворилося на стійку ненависть. Мабуть, для чогось їм це потрібно, якщо вони так активно "зливають" свого президента", – міркує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — політичний експерт Олена Броницька розповіла, чому не варто очікувати на чайок Ахметова на Банковій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини