Головна Новини Політика внутрішня політика Порошенка чекають в Україні: чия візьме і який шанс, що лідер «ЄС» опиниться за ґратами
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенка чекають в Україні: чия візьме і який шанс, що лідер «ЄС» опиниться за ґратами

П'ятого президента зустрічатимуть в Україні, як однодумці та однопартійці, так і правоохоронці

15 січня 2022, 14:00
Поділіться публікацією:

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко повідомив, що він 17 січня о 9.00 має приземлитися в аеропорту "Київ" (Жуляни) ім. І. Сікорського, повернувшись із нібито закордонного відрядження. А вже об 11:00 того ж 17 січня на нього чекатимуть на засіданні у Печерському суді Києва, на якому йому обиратимуть запобіжний захід у справі про державну зраду. Чого чекати від повернення Порошенка? Чи адекватні дії нинішньої влади та п'ятого президента? Видання "Коментарі" із цими та іншими питаннями звернулося до експертів.

Порошенка чекають в Україні: чия візьме і який шанс, що лідер «ЄС» опиниться за ґратами

Петро Порошенко. Фото: сайт партії Європейська солідарність

Очевидним є політичне замовлення на переслідування п'ятого президента України

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає, що дії нинішньої української влади щодо попередників викликають велике занепокоєння не лише в нашій країні, а й за її межами.

"Очевидне політичне замовлення на переслідування п'ятого президента України, якому Зеленський, ще будучи кандидатом, під час дебатів на стадіоні заявив, що є його вироком. Вузькі політичні та економічні інтереси нинішньої влади та тих, хто за нею стоїть – того ж таки Коломойського – дивним чином збігаються зі стратегіями Кремля на делегітимізацією та дискредитацією подій Революції Гідності, Майдану та тих, хто став біля керма України внаслідок цих процесів. Це розуміють навіть ті, хто в день так званого вручення так званої підозри беруть відпустку на один день, щоб не відповідати. Йдеться про генпрокурора Венедиктову та її першого зама. У результаті підозру висуває заступник генпрокурора Симоненко – та людина, яка передавала резонансну справу заступника голови Офісу президента Татарова від НАБУ в СБУ, де цю справа благополучно для Татарова і поховали", – зазначає Валерій Димов.

На його думку, такі процеси дають підстави прогнозувати, що Зеленський і Ко продовжать переслідувати Порошенка, намагаючись прибрати з політичної арени головного політичного конкурента.

"При цьому такого роду параноїдальне ставлення до дійсності, коли в умовах російської агресії вузькополітичні інтереси Банкової співпадають із стратегією російської влади, консолідують патріотичні сили в Україні, – упевнений експерт. – Порошенко, як і обіцяв, повернеться до України. Спроба влади посадити його разом із Медведчуком, щоб показати, що вони пов'язані між собою (правий і лівий фланги), зробити таку собі картинку, зв'язку, навряд чи завершиться успіхом. Адже багато хто, я в тому числі, не вважає Медведчука і сили, які за ним стоять, українською опозицією. Швидше – опозицією Україні як державі. Тому патріотичні сили, які стоять за Порошенка (і в парламенті, і за його межами), відстоюватимуть інтереси не лише п'ятого президента України, а й інтереси України як такої".

Валерій Димов вважає, що на відміну від ситуації зі справою Медведчука, яка не була зустрінута масовими протестами, на захист Порошенка та української державності як такої вийдуть багато хто. І в аеропорту, і під адміністративними будинками, де відбуватиметься допит та судовий процес, якщо до нього дійде.

"Не думаю, що слід очікувати на серйозні зіткнення, – продовжує експерт. – Але здорове українське громадянське суспільство не дозволить колективному Януковичу, який повернувся стараннями цієї влади (люстровані раніше судді, прокурори, чиновники) вчинити реваншистські дії. Причому, наголошую, люди вийдуть не так за Порошенка, як за демократію, за свободу – проти виборчого правосуддя, проти реваншу, проти політичного свавілля, проти російської повістки, яку чомусь намагається просувати нинішня українська влада".

Ніхто не заявляв, що Порошенко не можна притягати до відповідальності, бо він свого часу був президентом

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких наголошує, що адекватність чи неадекватність дій проти Порошенка позначається кримінально-процесуальним кодексом.

"Мене в цьому аспекті більше цікавить, наскільки Порошенко діятиме адекватно – відповідно до своєї процесуальної ролі. Якщо він претендує на статус європейського цивілізованого політика, то й має поводитися належним чином, а не влаштовувати перфоманси і не займатися політизацією цього процесу, – упевнений експерт. – У світі були люди значно авторитетніші, впливовіші, потужніші та корисніші, ніж Порошенко, що не заважало правосуддю в різний час розслідувати їхню діяльність, давати правову оцінку та притягувати до відповідальності. Тут можна згадати колишнього президента Франції Саркозі, екс-прем'єра Італії Берлусконі. Обидва були визнані винними за різні протизаконні дії та отримали відповідні вироки. При цьому ні вони, ні їхні прихильники не влаштовували жодних перфомансів, як намагається п'ятий президент України".

Валентин Гладких зізнався, що йому хотілося б, щоб Порошенко, як ті ж Саркозі та Берлусконі, знайшов у собі мужність відповідати за те, що він зробив.

"А я говорив і продовжу повторювати, що справа Порошенка – логічне продовження справи Медведчука. Все те, що інкримінують Медведчуку (закупівля вугілля на окупованих територіях тощо), він реалізувати не міг. Це точно відбувалося з відома, із санкції Порошенка. А тому нехай зараз він поводиться згідно з чинним законодавством України, а не ставить себе над законом, прикриваючись статусом п'ятого президента", – зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що ніхто із західних політиків, дипломатів не сказав, що розглядає вручення Порошенку підозри як політичне переслідування.

"Вони лише застерегли, щоб ця справа не перетворилася на заангажований процес. Але ніхто не заявляв, що Порошенко не можна притягувати до відповідальності, бо він свого часу був президентом, а зараз є лідером однієї з опозиційних політичних сил. Наголошую, ОДНІЙ, та ще й не найчисленнішій (парламентська фракція тієї ж ОПЗЖ – більша, ніж у "Європейської солідарності", а "Батьківщини" – майже така сама, як у ЄС). А не лідер опозиції, як собі нафантазував Порошенко. Те, що він займається політизацією цього процесу, свідчить, на мою думку, що Порошенко розуміє слабкість своїх правових позицій, – вважає Валентин Гладких. — Він усвідомлює — ЩО робив, ЯК робив і ЧОМУ. Які документи підписував, які є докази проти нього, хто може надати свідчення. Він чудово знає, чим займався з Медведчуком. Але замість того, щоб говорити по суті справи (хто возив гроші в ОРДЛО, чому, хто зірвав постачання імпортного вугілля, лобіюючи його покупку на тимчасово окупованій частині Донбасу), він починає нести якусь маячню про захист демократії, політичне переслідування тощо. Тим самим поводиться не як людина з високою політичною та правовою культурою, а як людина, яка захищає свою шкуру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Порошенко заявив, що Зеленський діє за прикладом влади 2012 року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини