Головна Новини Політика внутрішня політика Винесення теми Донбасу на референдум: які ризики несе подібна ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Винесення теми Донбасу на референдум: які ризики несе подібна ініціатива

Практичне втілення результатів будь-якого референдуму стосовно окупованих територій, на думку експерта, не зовсім можливе

21 травня 2021, 14:47
Поділіться публікацією:

Багато українців із захопленням ставляться до можливого проведення всенародного референдуму в найближчому майбутньому. При цьому навіть не уточнюються питання, які можуть бути на ньому озвучені. Однак, за словами глави української держави Володимира Зеленського, однією з тем здатна стати нинішня ситуація на Донбасі. "Коментарі" звернулися до експертів за оцінкою подібної ініціативи. Також фахівці спробували спрогнозувати, про що саме можуть запитати українців.

Винесення теми Донбасу на референдум: які ризики несе подібна ініціатива

Зеленський не заперечив можливості референдуму стосовно Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Зеленський не зрозумів всього комплексу складності питань миру і війни на Донбасі"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зізнався, що розмови про референдум по Донбасу сприймає як загрозу національній безпеці.

"Сама ідея винести на референдум будь-які рішення щодо Донбасу свідчить про те, що є якийсь маніпулятивний варіант у Банкової, який вона намагається втюхати суспільству, не маючи на те відповідної підтримки. Це виглядає як перекладання на некваліфіковану більшість складного вибору, складного рішення. На мій погляд, це — загроза. І те, що Зеленський розглядає таку можливість, показує, що він за час президентства так і не зрозумів всього комплексу складності питань миру і війни на Донбасі", — підкреслює експерт.

За словами Кулика, на це вказують і відповіді Зеленського під час прес-конференції 20 травня.

"Він (президент — ред.), зокрема, заявив, що його не хвилює, що балотуватися в Держдуму РФ будуть бойовики, які брали участь в агресії проти України на Донбасі. І що голосувати будуть жителі ОРДЛО. Було ясно, що він не володіє матеріалом стосовно Донбасу, стосовно складності процесів, які там відбуваються. І тому на його заяву про можливий референдум щодо цієї проблеми у мене перша реакція — червоний режим небезпеки", — пояснює Віталій Кулик.

"Поки ми бачимо наміри про наміри"

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук вважає, що ми бачимо реалізацію ідеї, яку Зеленський висував ще під час президентської кампанії. Народовладдя, референдуми, пошук миру на Донбасі — і так далі.

"Але якщо навіть на всеукраїнському референдумі буде прийнято якесь рішення, складно зрозуміти, як ці результати можуть вплинути на ситуацію, враховуючи, що частина Донбасу окупована Росією. Тож поки ми бачимо наміри про наміри", — каже Віктор Каспрук.

Коментуючи ймовірність винесення на референдум питання про те, чи варто Україні продовжувати пошук вирішення конфлікту, ґрунтуючись на Мінських угодах, експерт зазначив, що українська влада навряд чи на це зважиться.

"Це буде фактично відмова від "Мінська", що серйозно підставить Зеленського і його команду, — вважає Каспрук. — Путін може сказати, що Україна сама вийшла з переговорного процесу, що треба знімати з РФ санкції. На референдум, швидше за все, можуть винести питання про те, яким українці бачать майбутній статус ОРДЛО. На які поступки ми готові піти заради повернень територій і людей".

Експерт також звертає увагу на розмови про можливу швидку зустріч Зеленського і Путіна. І не виключає, що заява про ймовірний референдум варто розглядати через призму ймовірного тет-а-тет двох президентів.

"Можливо, Зеленський на цій зустрічі скаже — дивіться, ми вже готуємо референдум. А від його результатів вже буде відштовхуватися, враховуючи майбутній статус Донбасу, коли він, можливо, возз'єднається. Але виглядає це політично наївно, — вважає Віктор Каспрук. — Силою повернути території Україна не може. Принаймні, допоки РФ не ослабне критично. А реалізувати будь-яке політичне рішення, що не влаштує Кремль, на практиці буде неможливо".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку політолога, найближчим часом проведення всеукраїнського референдуму в Україні чекати не варто. Спойлер  вся справа у значній вартості подібної практики. Всі деталі та суми шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про плюси і мінуси можливого прийняття проекту закону, який прописує всі тонкощі т.зв. "місцевого референдуму".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Михайло

23 травня 2021, 18:44

Это был бы псевдо референдум ,таковым он и останется на бумаге.Кто вы такие ,что решаете судьбу людей в Донбассе ?


Новини