Головна Новини Політика зовнішня політика Зовнішньополітичний прогноз для України: чого чекати і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішньополітичний прогноз для України: чого чекати і чому

Однією з найбільш важливих подій експерти вважають візит президента Володимира Зеленського до Вашингтона

30 червня 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

Однією з найбільш обговорюваних тем як в українському суспільстві, так і в ЗМІ, є державний зовнішньополітичний порядок денний. Зокрема, візит президента України Володимира Зеленського до Німеччини й Сполучених Штатів Америки. Крім того, бурхливо обговорюють і ймовірність зустрічі українського лідера з російським президентом Володимиром Путіним.

Зовнішньополітичний прогноз для України: чого чекати і чому

Зовнішньополітичний прогноз для України - фото з відкритих джерел

Експерти озвучили для видання "Коментарі" зовнішньополітичний прогноз і розповіли, чого чекати й чому.

Німецька та американська сторони під час візиту Меркель до Вашингтона узгодять між собою той пакет "пряників", які колективний Захід може запропонувати Україні

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає найбільш важливими для України зовнішньополітичними подіями — візит президента Зеленського до Німеччини й США.

"Особливість у тому, що візит до Берліна вже узгоджений, він відбудеться 12 липня. А щодо візиту до Вашингтона ясності поки що немає. Принаймні, офіційної інформації від сторін за датою візиту не надходило, — зазначає експерт. — Ключовими темами переговорів, крім "джентльменського набору", пов'язаного з ситуацією на Донбасі й у Криму, стане питання "Північного потоку-2". Точніше — наслідків, очікуваних у зв'язку із закінченням його будівництва".

Вадим Трюхан передбачає, що німецька й американська сторони під час візиту Меркель до Вашингтона, який відбудеться після її зустрічі із Зеленським, узгодять між собою той пакет "пряників", які колективний Захід може запропонувати Україні. При цьому мова не йтиме про повну компенсацію тих втрат, які наша країна зазнає, якщо ПП-2 запрацює, а транзит газу через Україну російською стороною буде значно скорочений".

Ще одним важливим моментом липня експерт називає ймовірну (хоч шанси на це невеликі) зустріч Путіна й Зеленського.

"Це може стати своєрідним "нежданчиком" у найближчий місяць. Хоч Путін і заявив 30 червня під час прямої лінії, що не бачить сенсу в зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським, оскільки "питання України" нібито "вирішуються у Вашингтоні", це нічого не означає. Тим більше, що він сам уточнив, що не відмовляється від зустрічей подібного роду. Мовляв, "треба тільки зрозуміти, про що говорити". Раніше в Кремлі також відзначали, що залишилося узгодити деякі деталі, що стосуються порядку денного переговорів. Хоч це зовсім не деталі, а найважливіші моменти — яким чином виходити з безперервної 8-й рік кризи, викликаної агресією Росії проти України", — підкреслює Вадим Трюхан.

Інших значущих зовнішньополітичних подій, на його думку, очікувати в наступному місяці не доводиться.

Залишається важливим американський напрямок: питання особистої зустрічі президентів України й США так ще не вирішене

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей впевнений, що липень для України, в тому числі на дипломатичній арені, буде спекотним у прямому й переносному сенсах.

"Основні зусилля Київ кинув на підготовку до Дня Незалежності, а значить — на забезпечення максимальної присутності іноземних лідерів на святкових заходах в українській столиці. Крім того, в рамках святкування відбудеться й презентація "Кримської платформи". І завдання української влади в цілому і зовнішньополітичного відомства зокрема — залучити якомога більшу кількість іменитих учасників. А до цього треба забезпечити смислове наповнення цього проєкту, погодити з учасниками", — пояснює Ігор Соловей.

Крім того, підкреслює експерт, залишається важливим американський напрямок: питання особистої зустрічі президентів України й США так ще не вирішене.

"Зеленський отримав запрошення відвідати Вашингтон. Тепер вже завдання зовнішньополітичного апарату "дотиснути" до кінця, — зазначає Ігор Соловей. — Буде неприємно для Зеленського, якщо обіцянка зустрічі в Білому домі в липні виявиться невиконаною ".

Раніше портал "Коментарі" писав, що німецький політолог пояснив, чому Захід контактує із "диктатором" Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини