Головна Новини Політика внутрішня політика Пленарний тиждень Ради: чим відзначилися депутати
commentss НОВИНИ Всі новини

Пленарний тиждень Ради: чим відзначилися депутати

Стартувала шоста сесія Верховної Ради дев'ятого скликання, яка триватиме до 21 січня 2022 року

11 вересня 2021, 20:37
Поділіться публікацією:

Що показала перший пленарний тиждень вийшла з канікул Верховної Ради? Які можна відзначити позитивні і негативні моменти? Чого чекати надалі? Експерти постаралися відповісти на питання видання "Коментарі-Україна".

Пленарний тиждень Ради: чим відзначилися депутати

Рада (фото з відкритих джерел)

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський зазначає, що початок 6-й сесії Ради дев'ятого скликання вже ознаменувалося рядом яскравих подій. Від бійки Гео Лерос з Миколою Тищенко до розгляду 6 постанов і 35 законопроєктів (22 прийняті за основу, 13 — в цілому).

"Ті постанови, які приймала ВР, в основному стосувалися політичних і економічних аспектів — засудження прийдешніх виборів до Держдуми РФ, які пройдуть з залученням жителів Криму і ОРДЛО; щодо незаконного затримання заступник голови Меджлісу і так далі. Також був затверджений звіт ТСК з питань оцінки стану "Укрзалізниці" і створена чергова тимчасову слідчу комісію (будуть розслідувати можливі протиправні дії чиновників Державного космічного агентства та підприємств космічної галузі). Тобто, бачимо реакцію на виклики, які відбуваються у внутрішній і зовнішній порядку", — говорить Владислав Дзівідзінський.

Що стосується законопроєктів, то, на думку експерта, явно видно, що триває активна політика держконтролю. Тут вам і виведення з тіні зарплат представників наглядових рад (прийнятий закон про забезпечення відкритості відповідної інформації), і закон про віртуальних активів (визначає правовий статус криптовалюта і дає юридичний захист користувачам і учасникам ринку, змальовані підходи до оподаткування).

"Також був прийняти ряд законопроектів щодо протидії відмиванню незаконних доходів, з добровільного декларування доходів, із зарплат працівників сфери культури. Тобто, цілий пакет документів, суть яких — більш жорстко регламентувати фінансові питання і контроль держави в цілому. На мою думку, все це йде в ногу з часом. І орієнтиром для українського парламенту тут являє законодавство європейських країн і США, де практичні за всіма видами діяльності існує жорсткий держконтроль ", — міркує Владислав Дзівідзінський.

Ось тільки приклади успішної реалізації подібних ініціатив (як той же законопроєкт про криптовалюта) реалізувати в українських умовах вельми складно, вважає експерт. Тому очікує, що реалізація цих законів буде на перших етапах, а то і тривалий час, буксувати.

"У нас не існує поки культури серйозного ставлення до оподаткування. Як і держава не стежить за балансом введення нових законів. В результаті суспільство відчуває тиск, а результатом буде протидія. Так що ряд нововведень, швидше за все, можуть ще обговорюватися, а час вступу даних ініціатив в законну силу — відкладатися ", — прогнозує Владислав Дзівідзінський.

Він також зазначає, що в п'ятницю були палкі дискусії на тему житлово-комунальних послуг, зростанні тарифів, особливо на газ.

"Глава комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг Андрій Герус запевняв, що для кінцевого споживача вартість енергоносіїв на найближчий опалювальний сезон залишиться колишньою. Але раніше вже анонсувалося поступово збільшення вартості того ж електрики, газу. Тим більше, що для останнього існують об'єктивний фактор — на європейських хабах ціна тисячі кубометрів газу встановила рекорд — 700 доларів. А тому навантаження на споживача у вигляді подорожчання неминуча. Це можна хіба що частково призупинити або відстрочити. Як буде вирішувати проблему нинішня влада — незрозуміло. Але ситуація явно буде активно використовуватися (вже використовується) її опонентами, в тому числі в Раді. Так що попереду нас чекає неспокійна сесія ", — впевнений Владислав Дзівідзінскій.

Політичного експерта Світлані Кушнір старт роботи Ради показав, що протиріччя в команді Зеленського нікуди не пропали.

"Спікери говорять діаметрально протилежні речі. Замість скоординованої роботи над бюджетом-2021 бачимо, що нардепи більше зайняті кулуарними справами. А через те, законопроєкт по деолігархізації спрямований на розгляд до Венеціанської комісії, Офіс президента почав все голосніше бурчати на що має до цього відношення голови ВР Разумкова. Який в кінці тижня якось раптово захворів коронавірусів ", — зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, парламент не демонструє злагодженості і настрою на конструктивну роботу.

"Заявлені і навіть прийняті протягом тижня законопроекти важливі. Але ще важливіше соціальна складова, — акцентує Світлана Кушнір. — Що робити з тарифами, як вижити бізнесу, як країна буде гасити кредити перед зовнішніми "партнерами", як зупинити нову хвилю коронавірусу без катастрофічних наслідків для економіки? Це, на жаль, не так цікаво нашим депутатам, як "проблема" — звертатися чи не звертатися до американського Конгресу з проханням надати Україні статус особливого партнера США поза НАТО. Тоді як я (і, впевнена, не тільки я), чекаю від парламенту пакету законів для оздоровлення економіки, кардинального рішення з питання світу, Донбасу і нового укладу спільного життя в об'єднаній країні ".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Зеленський підписав Батумську декларацію : що Україні дає цей документ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини