Головна Новини Політика внутрішня політика Переворот в Україні, як привід РФ – ввести війська: експерти оцінили ймовірність
commentss НОВИНИ Всі новини

Переворот в Україні, як привід РФ – ввести війська: експерти оцінили ймовірність

Експерти проаналізували, наскільки великою є можливість повторення в Україні казахстанського сценарію

14 січня 2022, 11:45 comments2483
Поділіться публікацією:

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що приводом для вторгнення РФ, серед іншого, може стати спроба перевороту в Україні. Експерти проаналізували цю заяву для видання "Коментарі".

Переворот в Україні, як привід РФ – ввести війська: експерти оцінили ймовірність

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Ризики, які є з боку РФ, набагато небезпечніші, ніж спроба перевороту в Україні

Політичний експерт Олександр Антонюк наголошує, якщо Салліван мав на увазі якісь акції протесту в Україні – це точно не переворот.

"А, якщо говорити про ситуацію, скажімо, ескалацію конфлікту на південному сході України з боку РФ, то будь-яка провокація можлива. Росіяни і так це постійно роблять на окупованій території Донбасу. До речі, Салліван у тому ж меседжі зазначав, що американська розвідувальна спільнота обробляє інформацію, згідно з якою Росія проводить роботу, щоб сфабрикувати привід для вторгнення. У тому числі, включаючи саботаж та інформаційні операції, звинувативши Україну у підготовці нападу на російські сили на окупованій частині Донбасу", – зазначає Олександр Антонюк.

Він наголошує, що загострення воєнних дій – традиційна тактика Кремля. І в цьому плані ми завжди маємо бути готовими. Тим паче, що перманентне загострення військових дій з боку окупованих територій Донецької та Луганської областей відбуватиметься щодня.

Експерт не відкидає, що подібні заяви з боку США робляться, щоб показати РФ – вони тримають ситуацію під контролем. І не дозволять під якимось приводом вторгнутися до України.

"Наразі Росія виводить війська, запроваджені в рамках місії ОДКБ до Казахстану. І всю увагу Кремль знову зосередить на Україні, на вимогу не допустити нашого вступу до НАТО. Це питання зараз росіяни активно намагаються нав'язати США та Альянсу. Просувають свій порядок денний. Намагаючись переконати Захід, що Україна, Грузія та Молдова мають бути у сфері впливу РФ. Враховуючи таку активність, таке підвищення ставок – не дивно, що увага до наших кордонів особлива. Як і до ситуації усередині України. Але навіть та турбулентність, яка стала вже якимось постійним явищем в українській політиці, навряд чи може призвести до держперевороту. А ось ризики, які є з боку РФ, — постійні. Ми живемо в цьому восьмий рік поспіль і маємо бути готові до будь-яких провокацій з її боку", – резюмує Олександр Антонюк.

Якщо хтось розхитає човен, люди можуть не втриматись від протестів

На думку політексперта, директора Communication group Володимира Манька, заяви Саллівана про те, що підставою для вторгнення РФ в Україну може бути спроба держперевороту, озвучуються як з метою інформаційного тиску на Росію, так і через наявну інформацію в американській розвідці.

"Останні події у Казахстані показали, що Росія використала заворушення для введення військ ОДКБ, основою яких є росіяни. Ця операція вдалася й тепер Казахстаном, а точніше його керівництвом, залежними від Кремля. Чи можливе щось подібне в Україні? Чому б і ні, – вважає експерт. – Якщо хтось розкачає човен (а це не обов'язково опозиція, бо човен може розхитувати і влада своїми навмисними чи ненавмисними діями), люди можуть не втриматися від протестів. Протестувати можуть прихильники різних політсил, у тому числі протилежних".

Це, впевнений Володимир Манько, здатне призвести до хаосу – і Росія використає ситуацію на свою користь.

"Думаю, це мав на увазі представник Білого Дому, адресуючи меседж Україні насамперед. До речі, президент Зеленський вже заявляв про спробу перевороту, але це виявилося фейком, – нагадує експерт. – Думаю, можливість держперевороту в Україні нині мінімальна. Але протести з політичних чи соціально-економічних причин цілком ймовірні. І це нормально у демократичній країні. Влада не здатна дати відповідь на шалене зростання цін (за даними НБУ інфляція у 2021 році на базові продукти харчування становила 20-40% – і ця тенденція продовжиться у 2022 році). Також ми бачимо посилення тиску на політичну опозицію".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти оцінили нову ініціативу Зеленського із законом про олігархів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини