Головна Новини Політика внутрішня політика Місія – дістати олігархів і за кордоном: експерти оцінили нове завдання Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Місія – дістати олігархів і за кордоном: експерти оцінили нове завдання Зеленського

РНБО почала відпрацьовувати механізм взаємодії з міжнародними та іноземними партнерами - олігархи не повинні втрачати свій статус і за кордоном

13 січня 2022, 13:14
Поділіться публікацією:

На останньому засіданні РНБО, яке відбулося наприкінці минулого року, президент України Володимир Зеленський поставив завдання – попрацювати із західними партнерами над тим, щоб дії закону про олігархів поширювалися і за межами України. Про це в ефірі телеканалу "Рада" розповів міністр юстиції Денис Малюська. Видання "Коментарі" звернулося до експертів з проханням оцінити саму цю ідею, а також спрогнозувати шанси на її реалізацію.

Місія – дістати олігархів і за кордоном: експерти оцінили нове завдання Зеленського

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Захід із задоволенням візьметься за наших олігархів

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спіридонова, технічно ідея цілком здійсненна.

"Адже Західний світ цю деолігархізацію в Україні й запустив, – пояснює він. – Ще коли президентом був Порошенко, під тиском Заходу було прийнято рішення витісняти українських олігархів на користь транснаціональних корпорацій. Наші олігархи західним елітам заважають, бо тримають частину ринку. Порошенко тоді теж говорив про деолігархізацію. Але це звучало смішно – адже сам був загальновизнаним олігархом. Не дивно, що далі розмов справа тоді не пішла".

За словами експерта, Зеленський почав здійснювати деолігархізацію на практиці. Що західні структури сприйняли з радістю.

"Як позитивно сприймуть вони і можливість блокувати рахунки наших бізнесменів, відібрати у них якісь активи і так далі. Захід із задоволенням візьметься за наших олігархів, – вважає Микола Спіридонов. – Але, на мою думку, з погляду української економіки – це постріл собі в ногу. Те, що український великий бізнес є у Європі – це добре для нас. А тому ініціатива Зеленського для України – шкідлива. Як на неї реагуватимуть вітчизняні представники великого капіталу – здогадатися не складно. Вони вже мають консенсус – прибрати Зеленського. Він зараз знову налагодив стосунки лише з одним українським олігархом – Коломойським. Решта олігархів – у певній коаліції проти президента. І готові максимально прискорити його відхід".

А Зеленському, наголошує експерт, треба буде якось жити після того, як він перестане бути президентом.

"З огляду на те, що він зробив чимало необдуманих кроків, йому, швидше за все, доведеться покинути Україну. Не факт, що добре зможе влаштуватися на Заході. Він отримав довгострокові проблеми не лише війною з олігархами, а й багатьма іншими рішеннями, – наголосив Микола Спіридонов. – Щодо українських олігархів, вони намагатимуться вижити. Світ не є однополярним. І якщо їх щемітимуть на умовному Заході, вони спробують переводити капітали до РФ, арабських країн, до Китаю. Туди, куди юрисдикція США, ЄС не надто дістає".

Ініціатива президента – загроза для тих українських олігархів, які мають колосальні активи та ресурси за межами України

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак називає ініціативу президента Зеленського щодо поширення дії закону про олігархів за межі України підвищенням ставок у питанні реальної деолігархізації.

"Деякий час прийнято було вважати, що закон суттєво не вплине на статус таких осіб. Однак ще восени той же Порошенко 100% корпоративних прав телеканалів Прямий і 5 канал передав ТОВ "Медіахолдинг "Вільні медіа". При цьому даний претендент на офіційне звання "олігарха", особисто позбавляючись активів, напевно різними правовими можливостями фактично продовжить зберігати вплив на редакційну політику, контент, фінансування каналу. Інший претендент на легального олігарха Коломойський вийшов зі складу наглядової ради каналу "1+1". Нагадаю, що безпосереднє володіння медіа є одним із 4-х критеріїв приналежності до олігархів. Тобто закон про олігархів був розцінений багатьма великими бізнесменами як істотна юридична загроза, інакше таких дій не було б", – упевнений Олег Постернак.

На його думку, серйозність намірів президента наразі не викликає сумнівів. Хоча влада чудово розуміє, що олігархат збереже свій фінансовий та політичний вплив на ЗМІ, бо утримання на їх каналах необхідного їм політичного порядку денного – питання виживання та розширення всього бізнесу та особистого статусу у політиці.

"Олігархічні медіа для влади сприймаються як інструмент маніпуляції, викривлення її дій. Наприклад, поширення фейків та дезінформації, маніпуляції щодо проекту "Велике будівництво", що дозволило за два роки фактично "пошити країну" і розігріти економіку. Тому поширення дії антиолігархічного закону на західні активи та операції, за ідеєю, має додатково стати стимулом для прийняття великими бізнесменами рішень щодо "очищення" своїх бізнес-активів від потенційно ризикових для них медійних частин. До того ж, – продовжує експерт, – перспектива діалогу президента із західними партнерами щодо співпраці в частині правозастосування закону про олігархів може бути досить вдало вписана в концепцію боротьби з політичною топ-корупцією".

Тому, резюмує Олег Постернак, можна припустити, що Захід вікдкликнеться щодо розширення антиолігархічного фронту. А це дуже серйозна загроза для тих українських олігархів, які мають колосальні активи та ресурси за межами України і досі недооцінили принципові наміри влади.

"Закон остаточно буде запущений у травні 2022 року, тому навколо нього буде ще багато інтриг", — прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, як діятиме закон про деолігархізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини