Головна Новини Політика внутрішня політика Перепис населення України: які дані можемо отримати
commentss НОВИНИ Всі новини

Перепис населення України: які дані можемо отримати

За попередніми даними, на проведення перепису населення буде потрібно понад 7 млрд гривень

11 вересня 2021, 14:51
Поділіться публікацією:

Бюджетний комітет Верховної Ради України схвалив виділення понад 80 млн гривень на підготовку до проведення перепису населення. За попередніми даними, на проведення перепису населення, який запланований на 2023 рік, буде потрібно понад 7 млрд гривень. Наскільки це реалістично і необхідно? Які нові методи можуть застосувати? Які проблеми можуть виникнути? Які дані можемо отримати? На ці питання намагалися відповісти експерти виданню "Коментарі-Україна".

Перепис населення України: які дані можемо отримати

Українці - фото з відкритих джерел

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач впевнений, що 20 років без перепису населення (а останній у нас проводився у 2001 році, й на той час в Україні проживало 48 457 тисяч осіб) — це спосіб приховати катастрофічну ситуацію з демографією в Україні та маніпулювати статистичними даними та розподілом державного бюджету, а також результатами голосувань на виборах.

"За офіційними даними нас 43 мільйони. Але аналітика, яку ми в Advanter Group ведемо по споживанню різних продуктів, показує, що в Україні проживає 34-37 млн людей. При цьому потрібно робити поправку на трудових емігрантів (за різними оцінками 2-5 млн у різні сезони) та іммігрантів", — зазначає Андрій Длігач.

За його словами, те, що статистично на одного пенсіонера припадає близько 0,9 працюючих, які сплачують ЄСВ, — також катастрофічна ситуація. У Європі, наприклад, цей показник — близько 2,5.

"Водночас Мінсоцполітики багато років відмовляється від тотальної незалежної верифікації пенсійних виплат. Хоча в багатьох країнах, які зробили це вперше, порушення показали близько 30%. Ось і відповідь на оптимізацію витрат держбюджету. Тут також перепис населення простимулює важливі рішення", — підкреслює Андрій Длігач.

Він вважає, що проведена командою ексміністра Кабміну Дмитра Дубілета спроба оцінити статистику населення аналітичними методами (в тому числі по SIM-картках) була важливою, але недостатньою.

"Соціологічне і маркетингове товариство переконливо показало, чому без тотального перепису не обійтися. Важливо провести перепис прозоро, системно і бути готовим до прийняття радикальних рішень щодо пенсійної та трудової реформи, освітньої реформи (а зокрема — фінансова грамотність населення)", — резюмує Андрій Длігач.  

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик акцентує, що перепис потрібен повноцінний, паперовий, а не як проводив Дубілет.

"Це була спроба, яка не витримує ніякої критики. Боюся, що спробують провести щось подібне. Або анкетування онлайн. Це — імітація, не справжній перепис, який не має відношення до реальної "інвентаризації" громадян. Ми отримаємо нерелевантні відповіді. Я б не розглядав це як реалістичний продукт. Обман, списування грошей. Хтось намагається освоїти бюджет. Ми не отримаємо реальної картини кількості населення, орієнтації населення, питань мови, національності. Все буде некоректно з точки зору демографії та статистики. І може накластися на політичні наслідки", — попереджає Віталій Кулик.

Наприклад, пояснює він, у нас виявиться російськомовних більше, ніж україномовних, хоч соціологія показує, що українською мовою користується понад 50%. Або навпаки, покаже, що 90% україномовні, що теж не має відношення до реальності.

"Національна пропорція, етнічна пропорція — є різноманітні питання, пов'язані з необхідністю дотримуватися, скажімо так, чистоти експерименту. А спроби ненауковими, не статистичними методами привести перепис можуть призвести до викривлення результатів, ніж будуть потім маніпулювати у політичних цілях", — прогнозує Віталій Кулик.

Нагадаємо, за словами депутата від "Слуги народу" Олександра Качури, тільки 70% від цієї суми піде на оплату роботи тимчасового персоналу. А для роботи потрібно залучити 98 тисяч осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua

Новини