Головна Новини Політика внутрішня політика Обшуки в будинку Кличка: незалежна операція чи переслідування мера
commentss НОВИНИ Всі новини

Обшуки в будинку Кличка: незалежна операція чи переслідування мера

Мер Києва запевняє, що обшуки в будівлі, де розташована його квартира, були спробою центральної влади налякати його

18 травня 2021, 16:30
Поділіться публікацією:

У столиці тривають "дні обшуків". Після того, як спецслужби перевірили окремих представників найближчого оточення міського голови Києва Віталія Кличка, прийшла черга і самого політика. Вірніше, його будинку (не квартири — ред.), де правоохоронці були помічені 18 травня.

Обшуки в будинку Кличка: незалежна операція чи переслідування мера

До будинка Віталія Кличка приходили правоохоронці. Фото: УП

Відзначимо, що і в Державній фіскальної службі, і в СБУ заперечують тезу щодо зв'язку мера Києва і обшуків в багатоповерхівці, де розташовані апартаменти Кличко. Однак сам політик запевняє, що приходили саме "по його душу".

"Коментарі" звернулися до експертів, аби ті пояснили, що взагалі відбувається в столиці і що стало причиною "бодання" київської і центральної влади.

Кличко не надто послідовний у своїх діях

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що представники СБУ та УКРІНФОРМ приходили точно не за Кличка.

"Якби прийшли до нього, якби мали якісь претензії безпосередньо до мера, це б уже було відомо. А так Кличко і його піар служба, на мою думку, вирішили використовувати ситуацію, що склалася, з вигодою для себе. Дивіться, мовляв, прийшли до Віталія, злякалися і пішли. Відпрацювали тему собі на користь. Хоч уже є пояснення СБУ і ГФС, що мова йде про іншу квартиру, а справа пов'язана із викриттям групи осіб стосовно виготовлення контрафактних паливно-мастильних матеріалів на суму більше 100 млн гривень. І точно не з Кличком", — зазначає експерт.

Петренко не заперечує, що, піарячись на цій темі, розповідаючи про нібито політичне переслідування, Кличко намагається "спливати", бо обшуки у найближчого оточення тягнуть за собою, на дно, і його.

"Кличко вимагає швидко показати результати розслідування, яке пов'язане з обшуками в "Київзеленбуді", "Спецжитлофонді", "Київавтодорі",  КМДА (в департаменті земельних ресурсів). Але ж є певна логіка процесуальних дій. І тут поспіх точно не потрібен", — впевнений Ігор Петренко.

Також, на думку експерта, в діях київського мера простежується не особливо послідовна позиція.

"Спершу говорить, що його "кошмарять", потім — що київська влада сама проводила аудит, передавши дані правоохоронцям, які тепер просто реагують, — перераховує Петренко. — Цікаво й те, що Кличко не особливо коментує обшук у голови виконкому партії УДАР, багаторічного соратника і родича — Палатного. Очевидно, що Клічно не очікував, що їм так інтенсивно займуться".

На думку експерта, Віталію Кличку вигідніше показувати, що всі нападки центральної влади припадають саме на нього.

"Між тим, журналістські розслідування не раз показували корупційні схеми в Києві. І з землею, і з забудовою, і з тендерами. Думаю, що диму без вогню не буває. І Кличку добре б правильно реагувати на ситуацію, вибудувати розумну стратегію. До речі, ходять чутки, що Порошенко хоче запропонувати Кличку коаліцію. Якщо той погодитися, думаю, це буде за принципом "тонути — так разом", — резюмує Ігор Петренко.

"Кличко для Зеленського — реально небезпечний конкурент"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко більш ніж упевнений, що сліди обшуків в Києві, враховуючи сьогоднішній, у будинку, де проживає мер, є наслідком двох причин.

"Перша — сліди ведуть до зустрічі Віталія Кличка із заступником держсекретаря США Вікторією Нуланд, яка 6 травня відвідувала Київ разом з главою Держдепу Ентоні Блінкеном. Ця зустріч явно не порадувала Офіс президента. Друга причина — чутки про плани Кличко балотуватися в президенти у 2024-у. Тому почалася атака,  — вважає експерт. — Бачимо спробу ОП, по-перше, налякати його. По-друге, збити його рейтинг".

За словами Віктора Бобиренка, хоча шанси на президентство Кличка здаються мінімальними, зате у нього доволі високий позитивний особистий рейтинг і маленький антирейтинг.

"Можна сміятися з його фраз, але для українця Кличко був і є успішним боксером, який прославив Україну на міжнародній арені. Та й як мер він, судячи з того, що виграв вибори вдруге поспіль, цілком влаштовує жителів столиці, — підкреслює експерт. — Так, поки він не входить в пул тузів боротьби за президентською крісло — Зеленський, Порошенко, Бойко, Тимошенко. Але виборець точно чекає на джокера".

Під джокером Віктор Бобиренко має на увазі того кандидата, який зможе "побити всі тузи, включаючи козирний, яким нині є Зеленський".

"Із допомогою правильних технологій Кличко цілком може вистрілити як кандидат. І якщо зараз при проектуванні другого туру Зеленський вибиває всіх нинішніх конкурентів, хто знає, що буде, якщо в другій турі зійдуться Кличко і Зеленський", — говорить експерт.

Виходячи з цього і слід розглядає нинішні атаки на Кличка і його оточення, впевнений Віктор Бобиренко.

"Для Зеленського саме Кличко — реально небезпечний конкурент. Тому бачимо спроби представити мери столиці як "забрудненої" в корупції людини. Думаю, Кличка і далі будуть намагатися дискредитувати через його оточення. До речі, це спільна біда і для Кличка, і для Зеленського. І того, й іншого дискредитує корумповане оточення", — зазначає аналітик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, до чого, на думку експертів, може привести протистояння Кличка і прем'єр-міністра Шмигаля. Більше деталей — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яку заробітну плату отримує Віталій Кличко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини