Головна Новини Політика внутрішня політика НАБУ, САП і СБУ проти бізнесу Медведчука: що відбувається і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

НАБУ, САП і СБУ проти бізнесу Медведчука: що відбувається і чому

Експерти розповіли про перспективи для бізнесу Віктора Медведчука

12 лютого 2021, 14:58 comments1064
Поділіться публікацією:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Служба безпеки України (СБУ), схоже, взялися за бізнес Віктора Медведчука. Колишньому заступнику директора державного підприємства "УкрГІАП" вручили підозру у зловживанні службовими повноваженнями. Справа пов'язана з передачею солідної частини нафтопродуктопроводу "Самара — Західний напрямок" у власність компанії "ПрикарпатЗахідТранс" (пов'язують з Медведчуком). ЛОМи, яких пов'язують з Банковою, роблять акцент на тому, що історія з нафтопроводом сталася у 2017 році — ще під час президентства Петра Порошенка. "Коментарі" розбиралися з експертами, що відбувається і чому?

НАБУ, САП і СБУ проти бізнесу Медведчука: що відбувається і чому

Скандали навколо бізнесу Медведчука

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок зазначає: "Бізнес-інтереси Віктора Медведчука через його родинні зв'язки в нафтовій і газовій сфері загальновідомі давно. З цим пов'язано і багато скандалів. Ще на початку бойових дій в Україні було проведено журналістське розслідування, зроблений ряд заяв від СБУ і Міноборони, які  тою чи іншою мірою вказують на російське походження частини дизельного палива в Україні. В тому числі використовуваному для потреб Збройних Сил України. Але і тоді, і зараз тема торгових відносин з Росією в енергосекторі мала і має політичне забарвлення. Останнім скандалом, який активно "підігрівають" в ЗМІ, є поставка електроенергії з РФ і дефіцит вугілля на ТЕС. Вкрай негативний відтінок це має на з огляду на російську агресію в Україні та анексію Криму. Раніше ми мали скандал з "Укроборонпромом". Юрій Луценко, який на той момент обіймав посаду генпрокурора, підтвердив контрабанду запчастин з Росії для нашої бойової техніки".

Що стосується нафтопроводу, з яким пов'язують Медведчука, то ще у вересні 2018 року Солом'янський райсуд Києва дав детективам НАБУ доступ до матеріалів справи про визнання права власності на частини нафтопродуктопроводів "Самара-Західний напрямок" і "Грозний-Армавір-Трудова".

"Дані трубопроводи побудовані за часів СРСР і знаходилися в загальносоюзній власності. І після довгих і складних судових процесів з російськими компаніями та РФ в цілому, у 2011 році трубопровід протяжністю майже 1,5 тисячі кілометрів був переданий в державну власність України. Але у квітні 2015 року Суддя Господарського суду Рівненської області "відкотила" рішення назад. І це сталося саме за президентства Петра Порошенка", — підкреслює Валерій Клочок.

Такий кейс, на його думку, не може бути не використаний чинною владою в нинішній ситуації, пов'язаній із закриттям телеканалів, підконтрольних Віктору Медведчуку.

"Залучаються всі механізми, щоб показати та довести російське походження грошей Медведчука і його тісний зв'язок з Порошенком. Адже саме ці два політики активно критикують Зеленського і Ко через підконтрольні їм ЗМІ. І тут, звичайно, НАБУ і СБУ будуть шукати різні зачіпки",- вважає експерт.

Він також звертає увагу на показову виноску в повідомленні на сайті НАБУ :

"Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду".

Влада переходить в наступ

Останні події показують, що влада переходить в наступ на опозицію. У цьому впевнений політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько.

"Свіжі рейтинги засмучують владу. Президент поки має незначний відрив від своїх головних опонентів, а його політична партія вже поступилася лідерством. У зв'язку з цим на Банковій розробляються заходи, які, за їхніми розрахунками повинні припинити цей тренд і повернути його в потрібне для них русло, — говорить експерт. — Відновити підтримку влади могли б реальні позитивні зміни, які відчули б люди. Але їх немає. Замість цього — посилення бойових дій на фронті, високі ціни і тарифи, відсутність вакцинації від вірусу, економічна невпевненість тощо".

У зв'язку з цим, зазначає Володимир Манько, рятувати рейтинг влада вирішила іншими методами.

"Перш за все — це посилення власного піару та атаки на опозицію. Саме в цьому контексті слід розглядати закриття трьох телеканалів Медведчука. Дійсно, з російською пропагандою слід боротися. Але якось вже очевидно за цим рішенням РНБО проступають і політичні мотиви влади, — вважає експерт. — Головні опозиціонери в українській політиці знаходяться вже давно. І якщо добре копати під них, то можна щось і відкопати. Зараз НАБУ, САП і СБУ копають під активи Медведчука, зокрема під його "ПрикарпатЗахідТранс", компанії, що займається транзитом нафти. Правоохоронці стверджують, що цієї компанії незаконно передали частину одного нафтопроводу. І було це у 2017 році при президенті Порошенко".

І ось тут, зазначає Володимир Манько, починається найцікавіше.

"Річ у тому, що "Слугу народу", згідно з останніми опитуваннями, наздоганяє (а то і переганяє) не тільки ОПЗЖ Медведчука, а й  "Євросолідарність" Порошенка. За логікою, яка, очевидно, переважає на Банковій, атакувати слід обох політиків. І найкраще, що можна зробити, це зв'язати їх між собою. І дійсно, саме цією технологією можна спробувати зупинити зростання їх підтримки. Медведчук і Порошенко по різні боки барикад. Частина їх підтримки — радикальні прихильники "русского мира" і такі ж радикальні єврооптимісти. Радикали — люди емоційні. І якщо їх переконати, що ці політики співпрацюють між собою, то це викличе у них обурення і відмову від підтримки. Рейтинги Медведчука і Порошенка в такому випадку просядуть", — пояснює експерт.

Володимир Манько не виключає, що купуючи активи, Медведчук міг вдаватися до маніпуляцій з законом і навіть відвертого шахрайства. Але той факт, що це спливає саме зараз і ще прив'язується до Порошенка, свідчить, на думку експерта, про політичні мотиви дій влади і правоохоронних органів.

"А що стосується самої співпраці цих опозиційних політиків між собою, то вона вичерпується призначенням Медведчука неофіційним переговірником з Путіним по звільненню українських ув'язнених та полонених. Порошенко тоді пішов на цей крок заради повернення наших людей додому, розуміючи, що ця співпраця йому будуть згадувати ще довго", — резюмує директор Communication group.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський розповів, чи закриють телеканал "Наш".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини