Головна Новини Політика внутрішня політика Костін замість Венедіктової: ще один президентський чи що треба знати про нового Генпрокурора
commentss НОВИНИ Всі новини

Костін замість Венедіктової: ще один президентський чи що треба знати про нового Генпрокурора

За призначення Костіна на посаду Генпрокурора проголосувала майже конституційна більшість

27 липня 2022, 16:35
Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала призначення нардепа від "Слуги народу" Андрія Костіна генпрокурором України. "За" проголосували 299 нардепів, з яких 220 — від СН. Як оцінюєте це призначення? Чого чекати від нового генпрокурора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Костін замість Венедіктової: ще один президентський чи що треба знати про нового Генпрокурора

Андрій Костін. Фото з відкритих джерел

Новопризначеному генпрокурору доведеться постійно демонструвати беззастережну відданість нормам Конституції

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких нагадує, що у своєму відеозверненні, аргументуючи рішення про усунення Ірини Венедіктової з посади генерального прокурора, а Івана Баканова з посади голови СБУ, президент України Володимир Зеленський чітко артикулював свої претензії до вищезгаданих осіб. А саме: відсутність очікуваних (насамперед – суспільством) результатів та прорахунки в кадровій політиці, що виявилися, зокрема, і у величезній кількості працівників, які присягнули і перейшли на бік ворога.

"Також президент звернув увагу на необхідність підвищення ефективності роботи антикорупційних органів – призначення керівника САП та НАБУ. Цілком очевидно, що нові кадрові призначення на відповідні посади насамперед мають сприяти вирішенню саме цих проблем", – вважає експерт.

За його словами, впадає у вічі високий рівень довіри до новопризначеного генерального прокурора.

"Андрія Костіна парламент підтримав майже конституційною більшістю голосів – 299. Безумовно, такий рівень політичної підтримки допоможе спочатку новопризначеному прокурору уникати закидів у можливій політичній ангажованості чи упередженості, – вважає Валентин Гладких. – Водночас показовою є позиція "Європейської солідарності", яка не дала на його підтримку жодного голосу. Швидше за все, це пояснюється усвідомленням членами цієї фракції неминучості продовження "справи Медведчука-Порошенка", а відповідно до їхніх спроб представити цю справу як "політичну", де генеральний прокурор у їхній інтерпретації "виконує політичне замовлення щодо переслідування опозиції". Втім, колишні однопартійці Медведчука — іншого фігуранта згаданої вище справи, навпаки, дали на підтримку нового генпрокурора 15 голосів. Що може свідчити про досить високий рівень готовності до співпраці з пропрезидентською монобільшістю групи Бойка, який раніше заявив, що "за умови війни не може бути будь-якої опозиції, всі повинні працювати на користь держави". Однак, як бачимо, деякі політичні сили продовжують надавати перевагу своїм власним вузькопартійним інтересам".

Як би там не було, резюмує експерт, новопризначеному генпрокурору доведеться постійно доводити не лише свою ефективність у здатності вирішувати проблеми, окреслені президентом України, а й демонструвати беззастережну відданість нормам Конституції та чинному законодавству, не залишаючи критикам та політичним опонентам нинішньої влади. його політичної заангажованості.

"Хоча, тверезо дивлячись на речі, треба усвідомлювати, що такі закиди неминучі, – зазначає Валентин Гладких, – оскільки розглядаються та використовуються окремими політиками як стратегія свого захисту від кримінальних переслідувань за скоєне раніше".

Парламент просто узаконив рішення, ухвалені не в його комітетах, не під куполом ВР, не у фракціях, а на Банковій

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Однозначно, цей прокурор буде ще більш "свій", ніж його попередники. Нагадаю, що під час телефонної розмови з президентом США Трампом влітку 2019 року Зеленський, який нещодавно став главою української держави, говорив, що незабаром з'явиться "стовідсотково мій прокурор". Потім виявилося, що Рябошапка, який очолив Генпрокуратуру, не такий уже й "свій". Була призначена Венедіктова, яка, схоже, теж не була "стовідсотково своєю" для Офісу президента. У результаті про те, що її звільняють, вона дізналася, схоже, чи не останньою. Образилася, збиралася відстоювати свою посаду до кінця. Але, за чутками, їй запропонували бути послом у Швейцарії. І на цьому її "до кінця" скінчилося".

За словами експерта, Костін разом із в.о. генпрокурора Симоненка (заступник Венедиктової) із самого початку були головними кандидатами на посаду голови Офісу генпрокурора.

"Парламент зараз, у принципі, просто узаконює рішення, ухвалені не в його комітетах, не під куполом ВР, не у фракціях, а на Банковій, – вважає Валерій Димов. – Вибір на користь Костіна, а не Симоненка, був зроблений, гадаю, тому, що останній аж надто "зашкварений" персонаж. Нагадаю, саме він показував завзяття щодо підписання підозри п'ятому президентові України, голові політичної партії "Європейська солідарність", народному депутату Петру Порошенку. На це не наважилася піти Венедіктова, вважаючи за краще піти тим часом на лікарняний, ніж брати на себе відповідальність у виконанні таких політичних замовлень. Крім того, Симоненко гуляв на дні народження заступника голови Офісу президента Олега Татарова. І те святкування нагадувало чимось бандитську сходку. Симоненко ж передав справу Татарова з НАБУ, де вона мала розслідуватися, до СБУ. Де справу благополучно поховали. Призначення генпрокурором людини з такою репутацією (якщо можна назвати так подібний беграунд) стало ляпасом і здоровому глузду, і законам України, і нашим закордонним партнерам з ЄС та США. Вони чудово розуміють, чому довгий час не призначався голова САП, хто блокував (привіт Татарову). У підсумку конкурс провели та узаконили лише після низки "стусанів" з-за кордону, у тому числі у вигляді якнайшвидшого призначення керівника САП як однієї з умов для надання Україні статусу кандидата в члени ЄС".

У результаті, зазначає експерт, із двох зол обрали менше. Ну, а лояльність та "свойство" нового генпрокурора для ОП у Валерія Димова не викликає сумніву.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи наважиться Росія визнати Україну "терористичною державою": до чого це призведе.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Геннадий UX5UO

28 липня 2022, 12:22

Хорошо, что в комментариях представлены две разные точки зрения.


Новини