Головна Новини Політика внутрішня політика Кличко VS Офіс президента: чим закінчиться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Кличко VS Офіс президента: чим закінчиться протистояння

Експерти вважають зміщення Віталія Кличка з посади голови КМДА - вкрай актуальним питанням

20 серпня 2021, 17:02
Поділіться публікацією:

Мера Києва, голову Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталія Кличка запросили на сьогоднішнє засідання РНБО. Він відмовився, заявивши, що дзвінок з Офісу президента з відповідним запрошенням надійшов за дві з половиною години до початку засідання, а у нього були інші плани.

Кличко VS Офіс президента: чим закінчиться протистояння

Віталій Кличко - фото: КМДА

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи вдасться Офісу президента здолати Кличка, якого хочуть, як мінімум, позбавити статусу глави КМДА, а також, чим завершиться протистояння.

Якщо Зеленському вдасться через РНБО прибрати Кличка з посади голови КМДА, це піде в плюс команді президента

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що зміщення Віталія Кличка з посади голови КМДА — вкрай актуальне питання.

"Незважаючи на те, що на останніх виборах Кличко здобув перемогу в першому турі, його результат вже тоді говорив лише про те, що половина жителів столиці не хоче бачити його на посаді градоначальника. За цей рік ситуація погіршилася, — зазначає Денис Гороховський. — Крім постійних претензій городян щодо погіршення якості життя в місті за всіма фронтах, маси скандалів, пов'язаних з бездумною забудовою столиці, заради якої знищуються, в тому числі, історичні споруди, по рейтингу Кличка сильно вдарило і корупційне питання. Останнім часом в ЗМІ раз у раз з'являються новини про те, як Державна Фіскальна Служба, прокуратура і ряд інших профільних структур регулярно знаходять зловживання, розкрадання бюджетних коштів та інші схожі правопорушення в столичних комунальних підприємствах, які опосередковано входять в орбіту впливу мера. Причому, тут мова йде не про якусь політичну боротьбу, а про банальну корупцію і розкрадання, які нарешті почали розслідувати".

На думку експерта, якщо Зеленському вдасться через РНБО прибрати Кличка з посади голови КМДА, тим самим значно урізавши йому повноваження, а також знайти на даний пост сильну кандидатуру, то це не тільки не викличе відторгнення у більшості жителів столиці, а й піде в плюс команді президента.

Кличко буквально "обростає" скандалами, пов'язаними з обшуками і розкритими схемами

Політтехнолог Борис Тизенгаузен впевнений, що виклик Кличка на засідання РНБО є закономірним — на тлі тієї кількості обшуків, які відбувалися в КМДА, а також ряду корупційних схем, які розкрили на мостах, шкільних партах, горезвісних евакуаторах Кличка.

"Багато питань щодо того, як була побудована система в КМДА, як розподілялися фінансові потоки. Це стало тригером, щоб поговорити з Кличком. І хоч спікер ВР Дмитро Разумков, який є у складі РНБО, начебто запевняв, що зняття Кличка з посади немає в порядку денному сьогоднішнього засідання, не виключено, що тема могла з'явитися в останній момент", — зазначає Борис Тизенгаузен.

На його думку, показовою є реакція Кличка на ситуацію. Той заявив, що не зможе бути присутнім на засіданні РНБО, тому що поїхав у робочу поїздку у справах Асоціації міст України до Чернігова.

"Правильніше було б з точки зору технологій прийти — і тримати відповідь. Пояснювати дії забудовників, які руйнують історичні пам'ятки в столиці. Все ж Кличко мер Києва, голова КМДА, а не губернатор Чернігівщини. Думаю, ще не один обшук очікує КМДА. І ті корупційні схеми, які були виявлені в різних департаментах, якщо взятися серйозно, можна знайти практично скрізь. Не знаю, як під таким тиском Кличко буде чинити опір. Йому б слід було провести показову зачистку власного оточення, замішаного в корупційних скандалах. А він цього не робить", — підкреслює експерт.

Борис Тизенгаузен вважає, що Кличку все складніше відбиватися. Він буквально "обростає" скандалами, пов'язаними з обшуками і розкритими схемами.

"Коли буде певна критична маса всього цього, у Кличка залишиться лише два варіанти, — впевнений політтехнолог. — Перший — стояти на своєму, будувати нову партію або масштабувати свій "УДАР", скликати під свої прапори всіх мерів, розвиватися як політик. Але він навряд чи зможе це зробити, адже в даному конфлікті сили не рівні. Другий шлях — здатися, відійти назад, прийняти як даністья, що він не переможе в цій боротьбі. Піти з посади голови КМДА і залишитися лише мером. І з позиції мера розвиватися як політик, можливо, з прицілом на майбутні президентські вибори. Так йому буде однозначно простіше".

Раніше "Коментарі" писали про порядок денний засідання РНБО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

21 серпня 2021, 10:50

Корупціонер у вишиванці, корупціонеру у вишиванці око не виклює - закінчиться договірняком. Показовим є стиль статті: 1. Акцентована увага, що корупція скрізь у корумпованого. Але, замість того, щоб радити корумпованому йти - корумпованому дають поради, як залишитись і "патріотом" і політиком. Тобто продажність і корупція "патріотів" не здоланні; 2. Тими ж словами, якими описано корумповане оточення Кличка, буде описано і оточення Зе. І з тими ж порадами, як лишатись на паханстві (див. п.1).


Новини