Головна Новини Політика внутрішня політика Другий раунд: експерти озвучили прогноз – який запобіжний захід суд обере Порошенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Другий раунд: експерти озвучили прогноз – який запобіжний захід суд обере Порошенко

17 січня влада вирішила взяти паузу у справі Порошенка, подумавши, яке рішення ухвалити

19 січня 2022, 12:38
Поділіться публікацією:

У середу, 19 січня, у Печерському суді мають оголосити рішення щодо міри запобіжного заходу обвинуваченому в держзраді п'ятому президентові України, нардепу, лідеру "Європейської солідарності" Петру Порошенку, який повернувся до Києва 17 січня. Чого чекати і чому? Як події можуть розвиватись далі? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулися до експертів.

Другий раунд: експерти озвучили прогноз – який запобіжний захід суд обере Порошенко

Петро Порошенко. Фото: сайт партії Європейська солідарність

Найбільш оптимальний варіант як запобіжний захід домашній арешт, як у випадку з Медведчуком, який проходить у тій же справі

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що нічого особливого від сьогоднішнього судового засідання щодо обрання запобіжного заходу Порошенко очікувати не варто.

"У судовому засіданні була скоріше тактична пауза. Влада визначалася, що робити з Порошенком далі. Там, схоже, як не було у цій справі єдиної позиції, так і немає. Її треба було якось консолідувати. Найбільш оптимальний варіант як запобіжний захід, як мені здається, домашній арешт, як у випадку з Медведчуком, який проходить у тій же справі. Не виключена і застава. Можливо не 1 млрд, як просить прокуратура, а трохи менше. Хоч і 1 млрд. виплатити Порошенко цілком під силу", – каже Володимир Фесенко.

Посадка ж Порошенку, впевнений експерт, не загрожує. Максимум – може опинитися на добу чи кілька годин у СІЗО.

"Всеукраїнського Майдану за Порошенком точно очікувати не варто. Більшість українців як не довіряли, так і не довіряли Петру Олексійовичу. І виходити за нього вони не будуть. А прихильники, звісно, вийдуть. Як виходили раніше. Головні наслідки всіх цих подій – посилення поляризації, взаємної недовіри, неприйняття між прихильниками Порошенка та Зеленського", – зазначає Володимир Фесенко.

Сам судовий процес, на його думку, – справа тривала.

"І якщо кардинально не зміниться рейтингова ситуація (поки немає передумов, хоч у Зеленського можуть бути проблеми через соціально-економічні складнощі), то Порошенко – оптимальний спаринг-партнер для Зеленського у другому турі президентських виборів. А тому Порошенко потрібний Зеленському саме там, у другому турі, а не у в'язниці", – резюмує експерт.

Брати в обіг п'ятого президента, лідера потужної опозиційної сили – небезпечно

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що ситуація із затягуванням винесення рішення щодо міри запобіжного заходу для Порошенка демонструє: вертикаль влади Зеленського починає давати збої.

"Якщо в ситуації з Медведчуком, який проходить у тій же "вугільній справі", всі рішення приймалися та виконувались швидко та чітко, навіть із порушеннями закону, то зараз все інакше. Тому що суддя розуміє – будуть наслідки. Брати в обіг п'ятого президента, лідера потужної опозиційної сили – небезпечно... Тим паче, є сумний приклад судді Кірєєва та справи Тимошенко за часів президентства Януковича. І це – важлива складова того кордебалету, який ми зараз спостерігаємо. Питання у тому, наскільки сам Зеленський готовий продовжувати цей цирк", – зазначає Денис Богуш.

На його думку, якщо Офіс президента буде продовжити натискати, гнути лінію, що Порошенко має сидіти (не в СІЗО, то хоч під домашнім арештом), продавлювати це через суд, наслідки будуть катастрофічними. І для влади Зеленського і людей, які ухвалюють рішення, і для країни.

"Почнеться вуличний та опозиційний рух у рази сильніший і жорсткіший, ніж зараз, – прогнозує Денис Богуш. – Якщо ж Зеленський зараз відступить, він виглядатиме слабким президентом, що позначиться на рейтингу. Але хоча б не буде прямого саботажу його спроб ув'язнити Порошенка (що ми вже спостерігаємо). Раніше була вертикаль, яка більш-менш працювала, зараз же – чиновників використовуватимуть відомий їм мільйон способів як саботувати рішення, що спускаються зверху. Є правило — ніколи не починай те, чого не знаєш, як закінчити. Як із Путіним, який зараз виставив світові нездійсненні ультиматуми. І йому все ж таки доведеться відступити. Так і Зеленський своєю ненавистю до Порошенка загнав себе ж у куток. Гопник тисне, відчуваючи слабкість клієнта. Але якщо клієнт дає відсіч – гопник відступає. Зеленський спробував діяти як гопник. Але всередині він зовсім інший – слабший. А отримавши відсіч – і не знає, як вчинити. Єдине більш-менш здорове рішення, якщо запобіжний захід для Порошенка обмежитися, наприклад, лише підпискою про невиїзд. Але точно не посадкою чи захмарною заставою".

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" – перший раунд – за Порошенком: експерти розповіли, чому влада різко взяла паузу у "вугільній справі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 січня 2022, 13:36

Притягнуть до відповідальності за законодавством Януковича? - аж смішно. Змінити податкове законодавство та правила його адміністрування (які для себе створила олігархічна хунта) на рівне для всіх, і вони посипляться. Особливо прибрати ставку 0% ПДВ. Так само скоротити чиновницьку патріотичну систему корумпованих кумів та друзів з Рошен-95, Регіонів тощо.


Новини