Головна Новини Політика внутрішня політика Другий після Мендель: що ховається за відставкою найкреативнішого спікера ОП
commentss НОВИНИ Всі новини

Другий після Мендель: що ховається за відставкою найкреативнішого спікера ОП

Відставка Олексія Арестовича, як одного з головних спікерів Банкової, для багатьох стала несподіванкою

18 січня 2022, 09:23 comments4966
Поділіться публікацією:

Олексій Арестович звільнився з посади позаштатного радника голови Офісу президента України (ОПУ) Андрія Єрмака та з посади спікера української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це він заявив 17 січня у коментарі "4 каналу". За словами Арестовича, він звільнився за власним бажанням. Експерти проаналізували цей крок для видання "Коментарі".

Другий після Мендель: що ховається за відставкою найкреативнішого спікера ОП

Олексій Арестович. Фото: klymenko-time.com

У контексті демаршу та звільнення Арестовича слід поставити лише два питання

Політичний експерт Денис Гороховський розмірковує так:

"Чомусь відставку Арестовича зараз обговорюють у площині моралі: зрадив, втік і таке інше. Хоча, як на мене, оцінювати ситуацію потрібно виключно в площині ефективності Олексія як позаштатного радника голови ОПУ, так і спікера української делегації в ТКГ щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Чи запам'ятався Арестович чимось, крім скандалів, одіозних заяв, хамства та відверто дурних провокацій? Як на мене, ні".

Тому, зазначає Денис Гороховський, у контексті демаршу та звільнення Арестовича слід поставити лише два питання:

1. Чому його не звільнили раніше, дозволивши хайпанути на власній відставці?

2. Хто рекомендував Арестовича на вищезгадані посади та ручався за нього перед особами, які приймали рішення про призначення?

Арестович може зайнятися реалізацією проекту "Русь – Україна"

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков упевнений: якщо Арестович вирішив піти – це його право.

Ротації – це нормально для будь-якої влади, наголошує експерт.

"Побачимо, чим Арестович займатиметься далі. Цілком можливо, що займеться громадською діяльністю та реалізацією проекту "Русь – Україна". Це право людини у будь-якому випадку", – резюмує Сергій Биков.

Арестович міг захотіти, щоб у ньому побачили такого собі прогресивного послідовника екс-спікера Ради Разумкова

На думку політичного консультанта Олександра Вербицького, що не можна дорікнути Арестовичу, так це відсутність креативного мислення.

"Чого тільки варта ідея серіалу "Офіс", де стали б грати актори, які зовні нагадують наших провідних політиків – президента, голову ОПУ, самого Арестовича тощо. Щоб народ дивився та посміхався з того, що відбувається у цьому офісі. Уявляєте? У вашому будинку, щодня, Голобородько на екрані по всіх (доступних) каналах. Як виявилося, серіал знімати не довелося з простої причини – народ і так усміхається, а це означає, що ідея припала до двору. Це може бути так, а може, ні. Справа в тому, що складно одразу визначити, що відбувається спеціально, а що награно у діях керівництва країни, бо деякі моменти навіть навмисне не вигадаєш, – пояснює експерт. – Ось і саме звільнення Арестовича та критика з його боку на адресу президента (читай – команди) це що? Гра – чи насправді?

Олександр Вербицький нагадує заяви Арестовича, що голова ОПУ Єрмак нібито "відсік олігархів".

"Ця цікава заява, бо всі вже знають, що з олігархами у нас у країні бореться одна людина – Зеленський. А от щодо президента Арестович свого часу сказав, що "…ті, хто вважають Зеленського клоуном – самі клоуни". Важко сказати, скільки виборців вважають президента України клоуном сьогодні (даних такого соціологічного дослідження у широкому доступі немає), але існує рекламний ролик "Я клоун" (студія "Квартал-95"), випущений 7 лютого 2019 року, під яким є напис: "Володимир Зеленський #яклоун: Нас 40 мільйонів – Вони вважають нас клоунами". Але останнім часом ситуація змінилася, – зазначає експерт. – І тепер уже колишній спікер ТКГ, і колишній позаштатний радник голови ОПУ говорить про нещодавніх шефів: "На кого ми перетворилися? Бюрократія, довідка, протокол. Більшого удару собі по яйцях не можна було завдати. Це ж найгірше, що з нами можна було зробити – "забюрократитися". Ми мали бути веселими, драйвовими хлопцями, які за народ, помстяться олігархам, реформують країну і створять стрибок для наступного стрибка. Де це все?". Гарне питання, незрозуміло кому адресоване. Зеленському у минулому, коли він починав думати про президентські амбіції та був на шляху до Банкової (наприклад, у лютому 2019 року)? Чи теперішньому Єрмаку як "борцю з олігархами"? І якщо це так, то чи не хоче Арестович, щоб у ньому побачили такого собі прогресивного послідовника екс-спікера Ради Разумкова – як критика, але не команди влади за "зраду" інтересів виборців?".

Експерт припускає, що справа не в бюрократії, яка є інструментом влади, а в наративах ОПУ та особистої популярності персони Арестовича. Такий висновок, за його словами, напрошується виходячи з нової установки даної Зеленським у своєму Указі про те, що питання політики можуть коментувати лише обрані, точніше – уповноважені особи (Указ № 671/2021, від 22 грудня).

"Таких осіб лише три та Арестовича серед них немає. І це означає, що спікер у ТКГ зобов'язаний замовчати і розміщувати у себе на сторінці у ФБ котиків та сердечка, а в Ютубі розповідати лише щось із сфери культури, історії України. І жодного креативу, передбачень та інших експертних думок. Чи погодиться на таке людина, яка має понад 187 тисяч передплатників у ФБ, 143 тисячі – у Ютуб, і понад 4300 – в Інстаграм? Чи погодиться на це людина, до якої вже звикли звертатись ТВ-канали, з ясних і не ясних питань нашої політики? Мені здається – відповідь очевидна", – констатує Олександр Вербицький.

Прогнозуючи подальшу долю Арестовича, він зазначив:

"Буде, як і раніше, лише з деякими корективами. Блогер, експерт (зокрема з питань зовнішньої політики), критик Порошенко та, можливо, – критик Зеленського. Як варіант – учасник політичних процесів у проектах, які не зовсім антагоністичні владі. Хоча я думаю, що влада для Арестовича вже не така цікава, тому що взявши участь в її інтригах, особливо на найвищому рівні, далеко не завжди залишається приємне враження про її "кращих" представників".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Арестович розповів про додаткову вимогу Росії для відкриття КПВВ на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини