Головна Новини Політика внутрішня політика Держзрада чи дипломатичний договір: чим стали для України «Харківські угоди»
commentss НОВИНИ Всі новини

Держзрада чи дипломатичний договір: чим стали для України «Харківські угоди»

Експерти сумніваються, що факт державної зради можна довести через понад десятиліття

12 березня 2021, 15:35
Поділіться публікацією:

У 2010 році була укладена домовленість про перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі — із 2017 до 2042 року. Відповідний документ отримав назву "Харківські угоди" і був підтриманий 236 народними депутатами VI скликання. Нині, як повідомив 11 березня секретар РНБО Олексій Данилов, представники СБУ збираються уважно вивчити обставини ратифікації цих "угод" і дії самих нардепів. Які перспективи подібного розгляду? Чому ним зайнялися саме зараз? Наскільки правомірні такі дії? З купою питань "Коментарі" звернулися до експертів за поясненнями.

Держзрада чи дипломатичний договір: чим стали для України «Харківські угоди»

СБУ перевірить "Харківські угоди". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Проблема, виходить, існує в голові секретаря РНБО"

Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко наголошує, що народних депутатів за голосування або за висловлювання, які не містять загроз чи наклепу, залучати до відповідальності не можна (ст. 80 Конституції).

"Але ми можемо говорити про інше. Якщо нардепи вчинили певний злочин (наприклад, держзраду), якщо вони розуміли, що їхнє голосування може призвести до певних наслідків, що вони фактично працюють на РФ, якщо буде доведено умисел, розуміння, що такі дії несли загрози нацбезпеці — тоді можна говорити про те, що таке голосування було одним зі способів держзради. Але! По-перше, це було у 2010-му, і зараз щось довести буде складно. По-друге, проблема в тому, що ці угоди все ще діють. Жоден із парламентів наступних скликань їх не денонсував. Включаючи нинішній. Проблема, виходить, є в голові секретаря РНБО, але відсутній у суб'єктів законодавчої ініціативи", — каже Богдан Бондаренко.

На його думку, зараз, швидше за все, буде зареєстровано кримінальне провадження, після чого почнуть здійснюватися якісь слідчі дії. Котрі навряд до чогось конкретного приведуть.

"З політичної точки зору потрібно розуміти, що люди, які були тоді нардепами, були пізніше, є зараз і можуть бути ними в майбутньому — сприймуть такий підхід як сигнал до того, що праворозуміння у нас змінюється. Виходить у вигляді РНБО на нові рубежі. І не виключено, що депутатів притягатимуть до відповідальності за результати голосувань. А це, без відповідної законодавчої, правової основи, може мати негативні наслідки в довгостроковій перспективі",  попереджає експерт.

Влада показує, що в країні більше немає недоторканних

Політичному консультанту Олександру Вербицькому ситуація останніх тижнів нагадують будинок, в якому пожежа: у підвалі, в кімнатах і на горищі. Таке враження у нього створюється від гіперактивності Офісу президента і РНБО.

"З одного боку  звучать заяви про продовження проекту "Велике будівництво" із розширенням на сфери туризму і охорони культурної спадщини. З іншого  країну вже готові розділити на якісь 10 економічних регіонів, нібито для більш зручного фінансування. Це при тому, що план вакцинації населення фактично зірваний, а ситуація викликає багато питань  як із процесом, так і з препаратом,  зазначає Олександр Вербицький.  І в той самий час звучить заява Дмитра Гордона про якусь суперновини 15 березня (ймовірно  трансляцію першої частини фільму розслідувача Bellingcat Христо Грозєва щодо зриву операції із затримання "вагнерівців"), планується з'їзд правлячої партії на 13 березня. Тепер ось ще й вчорашнє засідання РНБО з новими "сенсаціями", включаючи розпорядження СБУ провести розслідування щодо мотивації дій нардепів VI скликання і можливих ознак державної зради в їхніх діях на момент голосування за ратифікацію так званих Харківських угод".

На думку політконсультанта, "здуванням пилу" із ратифікації Харківських угод президент України, можливо, намагається показати, що в країні більше немає недоторканних. Адже серед тих, хто голосував тоді, були як представники Партії Регіонів, так і народні депутати від БЮТ, позафракційні, представники інших політичних сил. Деякі досі на увазі — в парламенті чи активному політичному житті.

"Питання, на мій погляд, в тому, щоб вийти на широке коло осіб в істеблішменті — і показати народу України, хто і що не зробив раніше, щоб не допустити агресії Росії стосовно нашої країни. І не будемо забувати, що говорячи про розміщення флоту РФ в Криму, можна згадати, що Порошенко був при президенті Ющенку міністром закордонних справ і членом РНБО. І поставити йому сьогодні питання: "А чому ви, шановний Петре Олексійовичу, не опиралися всіма способами російській агресії у 2009 році?" В результаті так званого розслідування (наслідком органи СБУ займатися не можуть) повинна або може вийти картина "взаємовигідного співробітництва" великої групи осіб в Україні та Росії. І нардепи, ймовірно, виявляться лише виконавцями "чужої злої волі". Але, виходячи з подібної логіки, необхідно повернути історію назад і дізнатися мотивацію тих, хто безкоштовно здав ядерний арсенал України, — зазначає Олександр Вербицький. — Ось тільки чим це допоможе країні, яка в цьому році відзначатиме 30 років своєї незалежності?"

Нагадаємо, раніше "Коментарі" в цілому розповідали про підсумки останнього засідання РНБО і їх експертну оцінку. Окремо на порталі можна прочитати про бажання української влади повернути підприємство "Мотор Січ" у державну власність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини