Головна Новини Політика внутрішня політика Чи чекати Україні віялових відключень електроенергії: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи чекати Україні віялових відключень електроенергії: що кажуть експерти

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна"

17 жовтня 2021, 14:24 comments1249
Поділіться публікацією:

Питання комерційного імпорту енергетики з Росії та Білорусі для планового проходження опалювального сезону в Україні не розглядається. Про це повідомило Міненерго. Що у нас з запасами напередодні зими? Чи дійсно зможемо пройти її без віялових відключень енергетики? Які бачите ризики, в тому числі в ракурсі російських ігор на енергоринку? З такими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Чи чекати Україні віялових відключень електроенергії: що кажуть експерти

Відключення електроенергії - фото з відкритих джерел


Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що ми виходимо в зиму непідготовленими, з істотними внутрішніми і зовнішніми ризиками, проблемами і помилками.


"Ризиків багато. Причому вони комплексні, — зазначає експерт. — Є питання як недостачі фізичної того ж вугілля, так і надзвичайно високих цін на нього — в районі 300 доларів за тонну. Тобто, проблема навіть для закупівель, не кажучи про запаси ".


Помилки, за словами Бориса Кушнірука, були зроблено не один рік тому. Тепер пожинаємо наслідки.


"Раніше компаніям, пов'язаним з Коломойським, давали можливість скуповувати електроенергію за принципом" купую — не плачу ". Це провокувало зниження цін на електроенергію. Пізніше з'ясовувалося, що реалізовувати її нікуди, і вони за неї не платили. Це породжувало дисбаланси на ринку електроенергії, в тому числі — зниження ціни на неї. Що, своєю чергою, призводило до того, що ТЕС і ТЕЦ просто не мали коштів, щоб закупити вугілля, який був необхідний", — пояснює експерт.


За його словами, вітчизняні вугледобувні підприємства не можу добути стільки "чорного золота", скільки хотілося б.


"Там є чисто фізичні — технологічні — обмеження. Потрібно готувати вироблення, вести підготовчі роботи, щоб збільшити видобуток. Тому зараз, незважаючи на те, що ціна вугілля вигідна для вугледобувних підприємств, вони не можуть його надати стільки, скільки необхідно для української енергетики. У підсумку — на сьогоднішній момент у нас вугілля на складах в 4 рази менше, ніж мало б бути", — акцентує Борис Кушнірук.


Є проблема з газом. З огляду на ситуація з неадекватною ціною на цей вид палива, ми припинили його закуповувати. Він, начебто, є в сховищах. Але де гарантія, що Росія не почне грати в те, що вони робили протягом усього літа — коли цілеспрямовано знижувала поставки газу в Європу?


"При цьому Газпром виконує свої контрактні зобов'язання. Росіяни не транспортували газ, а піднімали з європейських підземних газових сховищ (ПГС), які контролює Газпром. Контракти виконували, але створюючи умови для ситуації, близькою до колапсу. У зимовий період буде бракувати газу тут і зараз, — описує експерт ситуацію. — Газпром може повністю опинитися транспортувати газ через територію України. При цьому буде платити за транзит, але не виробляти його. Це призведе до того, нам доведеться розгортати свою газотранспортну систему (ГТС) і транспортувати газ вже в реверсному режимі. Піднімати з ПГС на заході країни — і транспортувати на центр, схід і південь України. І це створити дефіцит газу. Що може т спровокувати необхідність зупиняти ті чи інші виробництва, проводити віялові відключення. Або йти на закупівлю електроенергії в Білорусі (читай в Росії). А це вже буде використовуватися в якості політичного шантажу ".


Експерт не виключає, що нам виставлять певні політичні умови. Причому деякі з них, швидше за все, будуть настільки неприйнятні, що уряд і президент виявляться між двох вогнів.


"Якщо певні політичні умови будуть виконуватися (наприклад, по Донбасу), це може призвести до вибуху однієї частини суспільства. А якщо не будуть виконуватися (що загрожує віяловими відключеннями), це викличе обурення іншої частини суспільства ", — констатує Борис Кушнірук.


Крім того, є тарифна проблема. Якщо зростає ціна вугілля, то автоматично істотно зростає вартість електроенергії.


"При цьому уряд приймає рішення про зниження тарифів на електроенергію для населення. І так був розрив між собівартістю електроенергії і тарифами, який не можна на кого повісити. А тепер він ще збільшитися, особливо з урахуванням ціни на вугілля. Його доводиться закуповувати і всередині країни, і за кордоном по все тим же 300 доларам за тонну. Якщо все так і буде йти далі, проблеми спробують перекласти на плечі промисловості. Це — зростання цін на все і вся, а також ймовірна зупинка (припинення — на місяць-півтора) виробництва. Про що вже попередили деякі профільні асоціації ", — зазначає експерт.


На його думку, закуповувати електроенергію в Білорусі з політичної точки зору вкрай неприємно, тому що є ще й, по суті, легітимізацією того режиму, який влаштував терор проти власного населення, а також — міграційний криза на кордонах з Литвою і Польщею.


"При цьому уряд в будь-якому випадку виявиться в ситуації, коли доведеться або робити такі закупівлі, або йти на віялові відключення. Я не виключаю, що не буде коштів тим же бюджетним організаціям закупити тепло і електроенергію за новими цінами. І тоді під приводом коронавируса почнуть закривати школи і вузи, відправляючи по домівках дітей та викладачів. При цьому головна причина буде не пандемія, а саме енергетична криза, — попереджає Борис Кушнірук. — Позитивного виходу немає. Єдина надія, що зима буде теплою. Але це точно не та стратегія, з якою варто входити в опалювальний сезон. Якщо ж зима буде холодна, віялові відключення гарантовані. І особливо це торкнеться промислових підприємств ".


Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква не виключає позитивний для України сценарій проходу опалювального сезону. Навіть без віялових відключень електроенергії. Але тут має збігтися дуже багато "якщо", відзначає він.


"Якщо погода буде без затяжних морозів, і взагалі зима буде м'яка. Якщо поставки місцевого і імпортного вугілля на теплові електростанції будуть стабільні. Якщо буде низька аварійність. Якщо атомні блоки будуть працювати без перебоїв ", — перераховує експерт.


Загалом, дуже багато "якщо". На даний же момент наша енергосистема працює без запасу міцності.


"Будь-які перебої або різкі скачки споживання можуть призвести або до необхідності імпорту електроенергії, або до обмежень споживачів, — прогнозує Денис Саква. — Але, ясна річ, уряд постарається максимально цього уникнути ".


Нагадаємо, з квітня 2021 роки українці цілком можуть продовжувати платити ту ж ціну за електроенергію, що і сьогодні. Таку думку висловив голова Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Валерій Тарасюк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини