Головна Новини Політика внутрішня політика Альтернатива Зеленському та слугам: яким став 2021-й для української опозиції
commentss НОВИНИ Всі новини

Альтернатива Зеленському та слугам: яким став 2021-й для української опозиції

В Україні у 2021-му році фактично було дві опозиції, які ворогували не лише з владою, а й один з одним

22 грудня 2021, 11:28
Поділіться публікацією:

Про підсумки року української влади зараз пишуть багато і по-різному. Видання "Коментарі" вирішило зайти з іншого ракурсу. Ми попросили експертів охарактеризувати підсумки 2021 для української опозиції: що вийшло, що ні – і чому.

Альтернатива Зеленському та слугам: яким став 2021-й для української опозиції

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Опозиція зробила все, щоб Зеленський міг переобратися на другий термін

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що в Україні є два фланги опозиції, які опозиційні не лише до чинної влади, а й один до одного.

"Це "ура-патріотична" група, до якої входить "Європейська солідарність" Порошенка та низка дрібніших політичних сил, які спекулюють на темі патріотизму, націоналізму тощо. І умовна "східна" група (називати це крило опозиції "проросійським" було б не коректно хоча б тому, що низка представників цієї групи перебувають у РФ під санкціями). Ця група спекулює на темі Донбасу, завершення війни та повернення добросусідських відносин з Російською Федерацією та Республікою Білорусь", – зазначає Денис Гороховський.

За його словами, якщо перша група рік присвятила виключно критиці влади та акумуляції електорату, то друга рік витратила на внутрішні конфлікти, чвари та з'ясування – хто справжня опозиція, а хто улюблена опозиція офісу президента.

"У результаті єдиний значущий рейтинг із представників цієї групи лише у ОПЗЖ (інші партії перебувають нижче 5% електоральної позначки). І то, цей рейтинг існує багато в чому виключно завдяки розчаруванню частини електорату Зеленського у діях його політсили та не бажанні підтримувати партії правого спрямування, – пояснює експерт. – Загалом, якщо коротко підбивати підсумки року роботи опозиції – опозиція зробила все, щоб Зеленський мав усі шанси переобратися на другий термін".

Опозиція в Україні не має важелів впливу на владу, на прийняття тих чи інших рішень

Політолог, комунікатор Українського інституту політики Олена Броницька вважає, що українській опозиції у 2021 році не вдалося досягти, щоб її сприймали так, як це робиться у європейських країнах.

"У нас, на жаль, так і не ухвалено закон про опозицію. У якому було б чітко прописано її права. Тому що зараз вони у парламенті всіляко порушуються, – зазначає політолог. – Коли опозиція подає законопроекти, вони часто навіть не виносяться до зали засідань. Тим часом опозиція повинна мати можливість здійснювати контроль за владою, включаючи виконання тих чи інших обіцянок, дотримання законів, регламенту тощо. Причому це стосується і провладної коаліції (у нашому випадку умовної монобільшості), і Офісу президента, і Кабміну".

Олена Броницька наголошує, що зараз практично всі Комітети у Раді – під контролем "слуг". Опозиція не має важелів впливу на владу, прийняття тих чи інших рішень.

"Окремі політики опозиційного спрямування взагалі репресовані – як, наприклад, один з лідерів ОПЗЖ Віктор Медведчук. Є деякі дуже спірні кримінальні справи, не п закону, не по Конституції. РНБО використовується як репресивний орган, як самосуд. При цьому всі важелі влади зосереджені в офісі президента. Але кожен має займатися своєю справою, – упевнена експерт. – Без контролю влади з боку опозиції ми не маємо балансу. І це дуже небезпечно. Опозиція має бути представлена у Комітетах, Кабміні, ОП. Влада та опозиція мають працювати спільно. Адже опозиція відбиває думку частини населення України. І цю думку слід враховувати, а не як зараз, коли опозиція дає зрозуміти, що країна рухається в неправильному політичному та економічному напрямі, коли це ж підтверджує більшість українців (згідно з соцопитуваннями), а влада плює на відмінний від свого погляду. І діє за принципом: друзям все, опонентам закон".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти прокоментували рішення Антимонопольного комітету оштрафувати групу компаній ROSHEN.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини