Головна Новини Політика кабмін Верховна Рада проголосувала за призначення нових міністрів: які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада проголосувала за призначення нових міністрів: які очікування

Створення нового майбутнього для України неможливе без змін, особливо кадрових. Це сьогодні ще раз довели українські парламентарі

21 березня 2023, 16:32 comments1592
Поділіться публікацією:

У вівторок, 21 березня, Верховна Рада влаштувала черговий ударний день, ухваливши масу законів, а також призначивши трьох нових міністрів. Експерти спеціально для видання "Коментарі" оцінили кадрові перестановки у Кабміні.

Верховна Рада проголосувала за призначення нових міністрів: які очікування

Верховна Рада призначила трьох нових міністрів

Нові призначення в Кабміні викликають позитив

Голова ради Інституту податкових реформ, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко зізналася, що дуже позитивно оцінює нові призначення в Кабміні.

"Те, що Михайла Федорова призначили віце-прем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації України (фактично перепризначили із розширенням повноважень) – відмінне рішення. На посаді глави Мінцифри він продемонстрував, що вміє ламати систему, створювати нові процеси, які навіть випереджають час, стають успішними прикладами для всього світу (той же додаток "Дія"). Україна стала на шлях цифрових технологій. В Україні функціонують "Дія. Бізнес", "Дія. Робота", реєстр пошкодженого майна, реєстр осіб, які постраждали внаслідок російської агресії тощо", – зазначає експерт.

Багато цифрових технологій, нагадує Олена Хотенко, зав'язані на новому законодавстві, орієнтовані на відновлення нашої країни.

"Усі ці продукти вже викликали довіру до держави. Показали свою ефективність, зручність. Ми пройшли той етап, коли цифрова грамотність населення була на низькому рівні. Нині вона невпинно зростає. Саме тому я вітаю розширення повноважень Федорова. Маючи більше можливостей, він здійснить більше корисних справ для всієї держави", – вважає експерт.

Що стосується Міністерства освіти і науки, яке замість Сергія Шкарлета очолив Оксен Лісовий (раніше – директор Малої академії наук, з початку повномасштабного вторгнення – доброволець у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ), то у суспільстві, за словами Олени Хотенко, давно був запит на перетворення цьому напрямі.

"Наше МОН точно не було ні прикладом, ні драйвером змін. Я сама як мама одинадцятикласника дуже незадоволена якістю нашої освіти. І під час пандемії, і з початком повномасштабної війни вона катастрофічно знизилася. Нам точно потрібна найкраща організація системи освіти, формування цінностей та пріоритетів – і для школярів, і для студентів", – констатує експерт.

Електронні медкарти можуть стати черговим проривом

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася такою думкою:

"Особисто для мене кадрові зміни в Кабміні – на часі. Було багато питань до діяльності того ж таки МОН чи Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України (новим міністром став колишній голова "Укрзалізниці" Олександр Камишин, який змінив на цій посаді Павла Рябікіна). У разі війни діяльність цих міністерств вимагала нових підходів, інновацій, драйву. А цього, на жаль, не було. Чудово, що у нас з'явиться віце-прем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій (Федоров), він же – міністр цифрової трансформації України. Об'єднуючи галузі, які так чи інакше стикаються під інноваційним крилом, він може досягти багато чого".

На жаль, зазначає експерт, у нас нерідко спостерігається нестача комунікацій та надлишок бюрократії. Але тепер формат електронної країни, який активно просував Федоров на посаді голови Мінцифри, набуде нових горизонтів. Відповідно, пояснює Ганна Крисюк, прискориться перехід до електронних підписів, прийняття швидких рішень. З огляду на те, що у нас війна – таке прискорення життєво необхідне, акцентує вона.

"Мені хотілося б вірити, що Федоров впорається. Маючи молоду команду, зумівши зацікавити програмою "Дія" інші країни, які хочуть адаптувати цей формат під себе, він довів свою ефективність. Якщо за електронним документообігом, можливістю отримати масу довідок, документів, провести величезну кількість операцій, у цьому додатку з'являться ще й електронні медкарти, це буде черговий прорив, – вважає Ганна Крисюк. – Все йде до того, що один телефон замінює собою величезну кількість паперових документів, заощаджує багато часу. Враховуючи позитивні досягнення Федорова та його команди, особливо важливі у важкий воєнний час, сподіваюся, що освітній, науковий, технологічний напрями, які тепер опинилися під його егідою, отримають потужний імпульс для осучаснення".

Найбільш надихаючим є рішення чинної влади призначити міністром освіти та науки Оксена Лісового

Генеральний директор групи компаній Advanter Group, співзасновник у Громадській платформі "Нова Країна" та Центрі Економічного Відновлення, доктор економічних наук Андрій Длігач розмірковує так:

"Найбільш надихаючим є рішення чинної влади призначити міністром освіти та науки Оксена Лісового, добровольця, керівника Малої академії наук. За його керівництва МАН стала розгалуженою мережею сучасної наукової освіти. Ми часто скаржимося, що науковий потенціал України йде зі старінням вчених. Але це не так. В Україні з'являється чимало прогресивних молодих вчених, багато з яких є випускниками МАН. Говорячи про інноваційний розвиток, ми як держава маємо віддати пріоритет саме розвитку мислення молоді, наукової освіти".

Андрій Длігач переконаний, що команда нового міністра впорається із завданням модернізації науки та освіти.

"Чекати, доки Нова українська школа запрацює, більше немає часу. Зміни слід проводити терміново на всіх ланках освіти. Більше автономії, гроші – за дитиною, грантове фінансування науки, приватизація шкіл. Так, мають бути і непопулярні рішення – щодо скорочення та кількості шкіл, та освітян, – зазначає експерт. – Але все це має бути зроблено з повною соціальною відповідальністю – і перед українцями сьогодення, і перед українцями майбутнього, які не пробачать нам, якщо ми вкотре не зробимо необхідних змін".

Призначення Михайла Федорова віце-прем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації також є важливим кроком до посилення саме інноваційної складової у майбутньому розвитку України, упевнений Андрій Длігач.

За таких умов, констатує він, цифровізація освіти, зростання інноваційної економіки пришвидшиться. Тим більше, що в Національній економічній стратегії України 2030 року закладено саме такий механізм зростання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ротації у Кабміні та законопроекти у турборежимі: що відбувається в Раді.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини