Головна Новини Політика кабмін Призначення Ляшка очільником МОЗ: чи вдасться новому міністру врятувати систему охорони здоров'я країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Призначення Ляшка очільником МОЗ: чи вдасться новому міністру врятувати систему охорони здоров'я країни

Кандидатуру Віктора Ляшка на посаду підтримало 262 депутати в залі парламенту

20 травня 2021, 12:27
Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала подання прем'єр-міністра Дениса Шмигаля за призначенням нового міністра охорони здоров'я. Ним став головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Призначення Ляшка очільником МОЗ: чи вдасться новому міністру врятувати систему охорони здоров'я країни

Віктор Ляшко - фото з відкритих джерел

Портал "Коментарі" дізнався у експертів, як вони оцінюють такий вибір, чого очікувати від нового очільника МОЗ і чи зможе Ляшко навести порядок у системі охорони здоров'я України.

Якщо Ляшко залишить нинішнє керівництво Нацслужби здоров'я на посадах, то нічого хорошого країну в плані медицини не чекає

Вважається, що Віктор Ляшко належить до неформальної команди колишньої в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. До неї ж належить і нинішнє керівництво Нацслужби здоров'я. І саме ця служба, а не міністерство розподіляє бюджетні гроші між лікарнями та лікарями, зазначає аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков.

"Зараз Нацслужба в технічному дефолті, пішли затримки з зарплатою лікарям. Якщо Ляшко залишить нинішнє керівництво Нацслужби здоров'я на посадах (там зараз керує Віленський в статусі в.о., і пройшов конкурс на нове керівництво), то нічого хорошого країну в плані медицини не чекає. Тому що на повну запрацює тіньова смичка між Міністерством охорони здоров'я, яке всім керує, Насцслужбою здоров'я, яка оперує грошима, і парламентським комітетом на чолі з Радуцьким, який це все контролює і прикриває", — вважає Олександр Кочетков.

На думку експерта, нам будуть малювати красиві графіки, розповідати нездійсненні плани вакцинації, а для різноманітності — вигадувати страшилки, на кшталт заборони на прогулянки в парках.

"Все це під шерех бюджету, що буде розпилюватися, — прогнозує Олександр Кочетков. — Якщо ж Ляшко спробує не обслуговувати транснаціоналів, а стати самостійним, то шанси в української системи охорони здоров'я мінімальні, але є. Маркер — ситуація з керівництвом Нацслужби здоров'я".

Якщо Ляшко буде правильно йти в природному тренді, він переможе епідемію

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк зазначає: "З найбільш актуальною зараз проблемою, яка впроваджена в масову свідомість — пандемією ковіда — Ляшко впорається. Завдяки законам епідемології, природному перебігу подій, господу Богу. Епідемія йде на спад. Спрацювало вироблення масового імунітету. Організм запам'ятовує інфекцію — і в потрібний момент виробляє антитіла. Ми входимо в епоху повторюваних циклів ковіду, типу як грипу. Ну і вакцинація допомагає. А вакцин в Україну будуть завозити все більше. Загалом, якщо Ляшко буде правильно йти в цьому тренді, природному, він переможе епідемію. Думаю, до кінця року може отримати орден за це".

Навести ж порядок в системі охорони здоров'я неможливо без забезпечення якісної роботи медиків, гідних умов праці, своєчасної оплати. І тут у Ляшка можуть виникнути проблеми, вважає експерт.

"Справа в тому, що Національна служба здоров'я України (НСЗУ), на якій — виплати медикам, забезпечення їх інструментом, медикаментами — зараз пробуксовує всі ці поставки й зарплати. І на цій "міні" легко підірватися. У НСЗУ сконцентрований серйозний ресурс. І за фактом ця структура — підрозділ Мінфіну. А це міністерство-бухгалтер. І вважає, що чим менше грошей дати тим же медикам, тим краще. Загалом, поки не вирішиться ця проблема, поки НСЗУ не буде, наприклад, підпорядкована міністру охорони здоров'я, поки не буде нормального фінансування — не буде і якісної медицини, — підкреслює Віктор Сердюк. — Друге "мінне поле" — ДП "Медичні закупівлі України". Воно теж не підпорядковане МОЗ і в будь-який момент може закупити (або не закупити) все що завгодно. У Ляшка, можливо, є хороші ідеї, але немає грошей. І це проблема не тільки його і тепер уже його міністерства, але — всієї України".

Раніше портал "Коментарі" писав, що міністерство інфраструктури очолив Олександр Кубраков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини