Головна Новини Політика кабмін Позаштатні консультанти Верховної Ради: хто вони і навіщо потрібні
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаштатні консультанти Верховної Ради: хто вони і навіщо потрібні

Наразі народних депутатів та інших чиновників ВР консультує майже 140 позаштатних помічників

7 травня 2021, 15:58
Поділіться публікацією:

Людям, які приходять до влади в будь-якій країні, слід мати певний рівень знань у багатьох сферах. Зрозуміло, знати все — неможливо, тому підбирається спеціальна команда експертів, готова допомогти.

Позаштатні консультанти Верховної Ради: хто вони і навіщо потрібні

Раді допомагають 138 позаштатних консультантів. Фото: Слово і діло

За інформацією громадянської мережі "ОПОРА", в різних комітетах Верховної Ради нині працює 138 помічників, які є позаштатними консультантами.

Цікаво, що залучення таких осіб до роботи державного апарату прописано в одному з українських законів — "Про комітети Верховної Ради України". Основним моментом у документі є те, що політики можуть звернутися за допомогою до уповноважених фахівців, здатних у деталях пояснити тонкощі різних тем.

Найчастіше за позаштатними консультаціями звертаються, коли готують нові законопроєкти або збираються внести важливі зміни в уже існуючі.

Цікаво, що представники комітетів не дуже обмежені в джерелах отримання необхідних пояснень. Простими словами — депутати або уповноважені особи можуть звертатися за консультаціями як в держоргани, так і до приватних осіб, бізнесменів і т.п. Також наголошується, що консультантами комітетів можуть й бути представники громадських організацій.

За інформацією "ОПОРИ", нині представників ВР консультує близько 138 позаштатних співробітників.

Позаштатні консультанти Верховної Ради: хто вони і навіщо потрібні - фото 2

Найбільшу кількість таких помічників (по 15 осіб) мають комітети, пов'язані з економічним розвитком; організацією держвлади, а також молоддю та спортом.

Трохи менше — по 13 консультантів — мають комітети, які займаються питаннями реінтеграції окупованих територій і захистом прав ветеранів.

Лише по одному залученому помічникові мають комітети, що опікуються питаннями свободи слова, темою транспорту та інфраструктури.

Відразу шість комітетів ВР відмовилися від використання позаштатних консультантів взагалі. Ці чиновники займаються питаннями правової політики, освіти, євроінтеграції, екології, антикорупційних дій та здоров'я нації.

Найчастіше про допомогу просять представників різних недержавних організацій. Це видно в кількісному обрахуванні — 44 особи.

Позаштатні консультанти Верховної Ради: хто вони і навіщо потрібні - фото 3

Експерти в різних сферах, адвокати і підприємці перебувають на другому місці по "затребуваності" у комітетах ВР — 40 осіб.

Зазначимо, що представники міжнародних організацій, як і журналісти, не особливо "в пошані" серед депутатів. Таких позаштатних консультантів працює всього по двоє в різних комітетах.

Ще менше "популярності" мають представники комунальних установ — у ВР представлений всього один такий помічник.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, наскільки високо експерти оцінюють ймовірність нового розпуску нинішнього складу Верховної Ради.

Також на порталі ви можете дізнатися, яким чином в Раді хочуть "налагодити" можливість отримати необхідний транш від Міжнародного валютного фонду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини