Головна Новини Політика кабмін Парад міністрів «на вихід»: чого чекати українському уряду далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Парад міністрів «на вихід»: чого чекати українському уряду далі

Експерти кажуть, що подібні політичні зрушення можуть свідчити про підготовку відставки прем'єра або й відразу всього уряду

18 травня 2021, 20:10
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 18 травня влаштувала справжній "парад звільнень" серед керівників вітчизняних міністерств. Так, під час позачергового засідання нардепи досить дружно підтримали відставку міністрів інфраструктури, економіки та охорони здоров'я.

Парад міністрів «на вихід»: чого чекати українському уряду далі

Рада звільнила відразу трьох міністрів, серед яких Степанов. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Найбільше голосів "за" — аж 292 — "зібрав" Максим Степанов, який раніше відмовився добровільно покинути займаний пост.

"Коментарі" поцікавилися у експертів, про що свідчить такий результат голосування. Фахівці спробували спрогнозувати, як може далі скластися доля бунтаря-Степанова.

Зміна міністрів може закінчитися зміною прем'єр-міністра

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає всі сьогоднішні відставки елементом до підготовки формування третього уряду Зеленського. І нинішній голова Державної фіскальної служби Любченко, який, швидше за все, займе посаду міністра економіки і віце-прем'єра, — це явно кандидатура "під Шмигаля", замість Шмигаля, зазначає експерт.

"Перший уряд — Гончарука — умовно можна назвати урядом реформ. Другий — Шмигаля — урядом відносної стабілізації, дуже консервативним, зорієнтованим на внутрішні бізнес-кола. Третім же буде винятково президентський уряд, мета якого — вивести країну на трек другого президентського терміну Зеленського", — говорить Руслан Бортник.

За його словами, сьогоднішні голосування показали, що всі три міністри-відставники не користувалися особливою підтримкою в парламенті.

"Два з них і не збиралися захищатися. Третій — Степанов — банально не зміг під тиском Офісу Президента. Великий бізнес, який стоїть за багатьма фракціями, теж не хотів через Степанова конфліктувати із Зеленським, — пояснює Руслан Бортник. — Очевидно, що новими призначеннями (на пост міністра економіки пророкують голову ДФС Любченка, на пост міністра інфраструктури  голову "Укравтодору" Курбакова,  ред.) будуть люди, наближені до глави держави. Крім того, можливо, керівництва Міністерства охорони здоров'я (швидше за все, його очолить нинішній головний санлікар Ляшко,  ред.), куди прийде людина, яка має сподобатися західним партнерам і таким чином збалансувати ці призначення".

"Головна проблема — не в Степанові"

Політичний аналітик Павло Нусс не дуже тепло ставиться до тепер вже ексочільника Міністерства охорони здоров'я.

"Щодо Степанова. Судячи з його виступу з трибуни ВР, він був і залишився цинічним брехуном. Виступаючи в Раді, він заявив, що "провал вакцинації стався по всьому світу"  це не так. Нас обігнали не лише багаті країни ЄС, але і країни, значно бідніші за Україну або співмірні із нами за рівнем ВВП",  зазначає експерт.

Павло Нусс нагадує, що Степанов — це вже четвертий міністр охорони здоров'я за два роки президентства Зеленського.

"І це найкращий доказ, що проблема не в Степанові,  вважає експерт.  Головна проблема — у президенті Зеленському, його некомпетентності, корупції в його оточенні навіть на таких украй трагічних речах, як пандемія, здоров'я і життя українців".

Розмірковуючи про долю Степанова, аналітик не виключив, що для того, аби зняти політичну відповідальність із Зеленського за провал у боротьбі з коронавірусом, проти Степанова можуть порушити кримінальну справу.

"Причому показову, яка закінчиться черговим "пшиком" в стилі вже звичного для українців невеселого "серіалу" від Зеленського", — підкреслює Павло Нусс.

Враховуючи ж останні кадрові питання, експерт робить досить цікаві прогнози.

"Після відставки ключових міністрів у Кабміні логічними були б відставка уряду, формування коаліції або розпуск парламенту, проведення дострокових виборів Ради. А після — початок роботи нового парламенту і дострокові вибори президента країни", — резюмує аналітик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи прогнозують у "Слузі народу" продовження українського "міністропаду". Чи варто очікувати нових звільнень у нинішньому Кабміні, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ми публікували барвисту інфографіку, яка "розповість", з парламентами якими країн "дружать" представники Верховної Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини