Головна Новини Політика кабмін Не з команди "Кварталу": експерти назвали ймовірні причини відставки міністра екології
commentss НОВИНИ Всі новини

Не з команди "Кварталу": експерти назвали ймовірні причини відставки міністра екології

Розглядати заяву міністра будуть на комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування в середу, 20 жовтня

20 жовтня 2021, 10:51
Поділіться публікацією:

Міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський подав заяву до Верховної Ради України з проханням прийняти відставку з займаної посади.

Не з команди "Кварталу": експерти назвали ймовірні причини відставки міністра екології

Роман Абрамовський - фото: пресс-центр форуму "Україна 30"

Експерти пояснили порталу "Коментарі", з чим це може бути пов'язано.

Якщо міністром незадоволені в Офісі, і міністр не хоче псувати відносини з президентом, то він пише "за власним бажанням"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає, що в нинішньому політичному циклі причина відставки будь-якого помітного чиновника завжди відома заздалегідь. Тому що вона одна єдина: чиновником незадоволені в Офісі президента.

"А ось чому саме незадоволені — це правильне питання. Роман Абрамовський, як, до речі і Олег Уруський (віце-прем'єр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України — прим. Ред.) — теж кандидат на виліт, не з команди "Кварталу". Він незрозумілий президенту, нудний і не вписується. Крім того, Мінекології — це ресурсне міністерство: всілякі дозволи на видобуток корисних копалин і так далі. Ось ці питання, з точки зору ОП, вирішувалися в Мінекології якось повільно ", — пояснює Олександр Кочетков.

Крім того, продовжує експерт, спостерігалося деяке підігрування великому металургійному бізнесу.

"А корупція в екологічних інспекціях, яка була завжди і є зараз, на ділі займає в претензіях місце в кінці списку, — впевнений Олександр Кочетков. — Якщо міністром незадоволені в Офісі, і міністр не хоче псувати відносини з президентом, то він пише "за власним бажанням". Абрамовський так і вчинив ".

Є куди більше питань до ряду інших керівників міністерств. Але їх не чіпають.

Політолог Віктор Таран вважає, що зрозуміти логіку дій Офісу президента, особливо в кадрових питаннях, дуже складно. За його словами, часто це перетворюється на атракціон із випадковими цифрами. Коли когось прибирають або призначають, незалежно від реальних послуг або "проколів" того чи іншого чиновника.

"Те ж саме з Мінекології, — пояснює політолог. — Є куди більше питань до того ж міністра оборони Андрію Тарана, до ряду інших керівників міністерств. Але їх не чіпають. Зате Абрамовського прибирають. І чому — незрозуміло. Такий собі генератор випадкових чисел. Можливо, тому що хтось в ОП вирішив, що "його" людина на цьому місці буде кращою".

Віктор Таран зазначає, що станом на сьогодні, наскільки відомо, існує більше 15 кандидатів на пост міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів. Але ніхто з них, схоже, не пропонує реальний алгоритм проблем, які існують в профільному міністерстві.

"А проблеми там серйозні. Недофінансування за деякими ключовими питаннями, включно із утриманням Чорнобильської зони, зарплати — величезні. Тому що цей напрямок для керівництва держави не в пріоритеті", — резюмує експерт.

Відбуватиметься окрема "чистка" окремих міністрів

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк називає відставку Абрамовського — точковим чищенням Кабміну, яке прогнозували раніше.

"Це кадрове рішення не має політичного контексту, тому що Абрамовський не є політиком, він просто менеджер. Так що те, що відбувається зараз, доводить: повного перезавантаження уряду очікувати найближчим часом не варто, буде відбуватися окрема "чистка" окремих міністрів", — зазначає експерт.

За його словами, проблема в тому, що у нас міністри змінюються занадто швидко, і це впливає на ефективність роботи міністерств.

"Слід все ж думати над тим, щоб міністр, який приходить, не був тимчасовим правителем, а людиною, що має певну стратегію і якийсь термін на її реалізацію, — вважає Тарас Семенюк. — Відставка Абрамовського — не "зрада", не "перемога". Просто одна група попрацювала, тепер прийде інша, осідлавши ті чи інші потоки. Щоб всі були ситі ".

Раніше "Коментарі" писали, до чого може призвести відставка Разумкова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини