Головна Новини Політика кабмін Кожен зможе мати гідну пенсію: накопичувальна система під час війни – чи це реально
commentss НОВИНИ Всі новини

Кожен зможе мати гідну пенсію: накопичувальна система під час війни – чи це реально

Незважаючи на військову агресію РФ на українців чекають серйозні нововведення щодо гарантування пенсійного забезпечення

4 січня 2023, 13:50 comments3960
Поділіться публікацією:

Усі працевлаштовані українці з 2023 року матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, кошти йтимуть на рахунки із трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних з роботодавцем засадах, а також добровільні внески громадян. Таким чином, за словами прем’єра, на практиці реалізується право кожного українця на гідну пенсію. Як оцінюєте ці заяви? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Кожен зможе мати гідну пенсію: накопичувальна система під час війни – чи це реально

Пенсії. Фото: з відкритих джерел

Майже у всіх розвинених країнах уже давно введено накопичувальну пенсійну систему

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак нагадує, що закон про пенсійну накопичувальну систему в Україні було прийнято ще 2003 року. Але реальне її запровадження завжди було "не на часі". Раз у раз щось заважало: то Кабмін не хотів, то економіка падала, то криза накочувала, то ще щось. Тим часом, наголошує експерт, діюча солідарна система не забезпечує нормального рівня життя пенсіонерів.

"Кілька разів щось міняти у цьому ракурсі намагалися – уряд Тігіпка у 2011 році, Кабмін Гройсмана у 2017-му. Але ситуація фактично не покращується, дефіцит Пенсійного фонду зростає", – наголошує Тарас Козак.

За його словами, майже у всіх розвинених країнах уже давно запроваджено накопичувальну пенсійну систему. У державах, що розвиваються, практично скрізь були спроби її впровадження — більш вдалі і менше.

"Але іншого ефективного варіанту, окрім накопичувальної системи, ніхто ніде не вигадав, – запевняє експерт. – Це складова розвитку економіки. І нам треба прийти до цього. Якби ми запровадили цю систему раніше, то вже привчили б людей збирати. Ця звичка набувається, не є вродженою. Лише 10% населення готові добровільно збирати на пенсію, інші вважають, що держава допоможе. А так щомісяця людина отримувала б смс-ку – скільки грошей на її рахунку. Розумів, що ця сума не пропаде, що якщо його не стане, вона перейде у спадок. Крім того, економіка отримувала великий обсяг фінансового ресурсу, якого нам постійно не вистачає".

Слід також розуміти, продовжує Тарас Козак, що зараз маємо величезний відтік українців за кордон. Війна з усіма її викликами, падіння економіки, турбота про безпеку дітей тощо. І нам треба робити кроки, які б залучали громадян України. Підштовхували їх обов'язково повернутись, коли стане спокійніше.

"Це не означає, що завтра слід почати накопичувати на пенсію. Ідеться про те, щоб підготувати реформу до запуску. І щойно закінчиться війна, почнеться відновлення економіки – запускати накопичувальну систему, перерахування коштів на певні рахунки. Незабаром після настання світу ми отримаємо зростання економіки. І в цей момент відрахування із зарплат, з бюджету робитиме легше. Адже коли у вас щомісячно зарплата зростає, умовно, на кілька відсотків, знаходити можливість для певних відрахувань завжди легше, – пояснює експерт. – Тому вважаю рішення прем'єра Шмигаля та запуск цієї реформи – правильним. А критикам (вони також є) пропоную запропонувати щось інше. Найкраще. А не просто говорити, що це "знову не вчасно". Ми таке чуємо вже 20 років, а віз і досі там".

В умовах війни якісь серйозні пенсійні реформи навряд чи можливі

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Дані заяви прем'єра – це констатація того, що у нас продовжується пенсійна реформа, тепер у ракурсі переходу до накопичувальної системи. Добровільні вклади громадян у цей процес означають просто, що українці можуть робити ті чи інші вкладення до державних чи недержавних фондів. Які поки що незрозуміло як працюватимуть. Українці й так накопичували – хтось на депозитах, хтось готівкою".

На думку експерта, в умовах війни, величезної інфляції, величезної кількістю внутрішніх переселенців, а також українців, які виїхали за межі країни, серйозні пенсійні реформи навряд чи можливі.

"Не думаю, що в найближчому майбутньому побачимо якісні перетворення в даному напрямку, так само як відсутність дефіциту в Пенсійному фонді. Заява голови Кабміну, що обговорюється нами, швидше свідчить, що уряд пам'ятає про пенсіонерів, про необхідність продовжувати відповідну реформу", – констатує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кабміні заявили, що війна не зупинить реформи: про що говорять дії влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини