Головна Новини Політика кабмін Два місяці після "великого шухеру" на митниці. Змін нема, - аналітик
commentss НОВИНИ Всі новини

Два місяці після "великого шухеру" на митниці. Змін нема, - аналітик

Анонсована системна боротьба, чомусь нагадує більше інформаційний шум

4 квітня 2023, 08:58
Поділіться публікацією:

Минуло два місяці з того моменту, як було проголошено великі зміни на митниці. За цей час не відбулося нічого, включно з тим, що досі не призначено нового керівника. На жаль, голосні заяви залишилися всього лише заявами, каже директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, пишуть "Коментарі".

Два місяці після "великого шухеру" на митниці. Змін нема, - аналітик

Влада безрезультативно «наводить порядок» на митниці

"Ще до війни Український інститут майбутнього вивчав контрабанду, і вся наша контрабанда — це всього 11 схем. Як ви самі розумієте, ніхто за ці два місяці з цими схемами не боровся. І ніхто не звернувся до нас з тим, щоб просто поцікавитися, а що варто було б зробити", — пояснює Денисенко.

Він звертає увагу наших "борців з контрабандою" на те, що вони ігнорують не лише Український інститут майбутнього, але й, чомусь, Президента. Ще задовго до початку повномасштабного вторгнення був внесений Президентом та навіть прийнятий в першому читанні законопроєкт №5420 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також неправдивого декларування товарів". Законопроєкт передбачає запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду товарів у значних розмірах, і окремо — більш вагомі покарання за контрабанду підакцизних товарів у значних та великих розмірах. Законопроєкт навіть був доопрацьований згідно із зауваженнями, які надавались бізнесом. Раніше Україна, єдина в Європі, декриміналізувала контрабандні злочини і це було зроблено в часи Януковича і за ініціативою Калетника.

"Війна відклала прийняття цього законопроєкт, а перші пів року війни контрабандисти навіть відігравали позитивну роль в ряді логістичних проєкт. Але нормалізація на фронті дозволила контрабандистам знову підняти голову і, опосередковано, можемо сказати, що потоки повертаються", — констатує Денисенко.

За його словами, Держприкордонслужба та Митниця мало не в щоденному режимі говорять про вилучення чергової партії тих чи інших товарів — в першу чергу підакцизних.

"Проте це не системна боротьба, а, на жаль, все це більше схоже на інформаційний шум. Зрештою, поки керівник Митниці знаходиться в ранзі в.о., зміни малореальні. Точно так само, як нереально щось змінити без криміналізації контрабандних статей, — підсумовує очільник Українського інституту майбутнього. — Отож, якщо коротко: ми втратили два місяці. Але 10-12 осіб заробили кілька десятків мільйонів".

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на початку лютого Кабінет міністрів звільнив очільника Державної Митної Служби України та його заступників.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що уряд України оновлює стратегію реформування митниці, яка міститиме її інтеграцію з ЄС, спільний контроль на західному кордоні, комплексне будівництво прикордонної інфраструктури, цифровизацію та боротьбу з корупцією. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради щодо реформи митниці.

Читайте також на сайті "Коментарі" – Уряд вкотре міняє підходи до реформування митниці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 квітня 2023, 11:40

Зедент гарний, це чиновники погані.


Новини