Головна Новини Політика кабмін Чому Зеленський змінює Резнікова на Умерова – що це дасть Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Зеленський змінює Резнікова на Умерова – що це дасть Україні

Резнікова не прибирали так довго, тому що він мав уже низку вироблених відносин зі своїми закордонними колегами

4 вересня 2023, 12:45 comments5581
Поділіться публікацією:

Президент України офіційно заявив про те, що готовий змінити міністра оборони Олексія Резнікова на нинішнього главу Фонду державного майна (ФДМ) Рустема Умерова. Відповідні чутки з'явилися ще наприкінці серпня. Тепер вони набувають реальних рис. Резніков уже подав у Верховну Раду заяву про свою відставку. Як оцінюєте заплановані кадрові рішення? Чому вони приймаються саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Зеленський змінює Резнікова на Умерова – що це дасть Україні

Резніков та Умеров. Фото: з відкритих джерел

Про війну мають говорити військові, а цивільний міністр оборони – виключно про менеджмент війни

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов міркує так:

"Міністр оборони у багатьох країнах – це цивільна особа, здебільшого – менеджер. Він не командує бійцями, не проводить військових операцій, не планує їх. Це не бойовий генерал, не головком. Міноборони (МО) отримує від військового командування, умовно кажучи, список того, що нам потрібне (в даному випадку — для перемоги). І дістає це максимально ефективно. Тобто виконує менеджерські функції. І завдання профільного міністра – забезпечити наші війська всім: від тушонки до ракет дальнього радіусу дії. Чи впорається з цими завданнями Умеров, якого пропонують на пост, що залишає Резніков? Судячи із загальнодоступної інформації – цілком. Менеджерське минуле у нього досить серйозне, освіта профільна. До того ж – він кримський татарин, та ще й із родини депортованих. І це вже показує, як ми маємо намір закінчувати війну, на яких умовах".

За словами експерта, люди, які знають Умерова особисто, розповідали, що той займався та займається двома цікавими питаннями, пов'язаними з війною. По-перше, питаннями звільнення кримських татар із російського полону. По-друге, домовленостями щодо постачання важкого озброєння в Україну. Причому робив останнє професійно та безшумно, без піару. Мабуть, займаючись напрямком, який афішувати не слід.

"Отже відповідні контакти має, – продовжує Кирило Сазонов. – Слід розуміти, що постачанням озброєнь в Україну займається не лише міністр оборони, а й низка профільних підприємств, Офіс президента, сам глава держави, низка непублічних персон". Якщо Умеров має досвід, про який говорять, він відмінно підходить на цю посаду. Що стосується Резнікова... Я дуже добре ставлюся до нього особисто. І як міністр, він, як на мене, був кращим, ніж низка його попередників. Але до нього є низка питань. І мова не лише про корупційні скандали, які раз у раз спалахували навколо МО. Біда ще й у тому, що у міністра та частини його команди періодично проривалося бажання щось говорити про бойові дії. Це зрозуміло. Але це не їхній функціонал".

МО, пояснює політолог, могло б розповідати, як удалося придбати трали проти мін, т.зв. "стежку" проти мін, домовитися про танки, літаки, збільшення поставок нам снарядів та мін. Що за участю МО було розроблено пересувні міномети. Але не про наш наступ, маневри і так далі. Про це, вважаючи за потрібне, можуть розповідати головком Залужний, командувачі наших військ, представники розвідки, СБУ, прес-офіцери і так далі. Кожен – у своїй компетенції.

"Про війну (як про ситуацію на фронтах) мають говорити військові. А цивільний міністр оборони – виключно про менеджмент війни. Сподіваюся, Умеров із цим впорається", – резюмує Кирило Сазонов.

У Умерова – сильний набір міжнародних зв'язків

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін думає, що однією з головних цілей звільнення Резнікова є те, що дуже багато питань накопичилося до МО. Скандали із закупівлями за завищеними цінами продуктів (ті ж яйця по 17 грн), одяг (курточний скандал) тривають, змінюючи один одного, близько півроку, нагадує експерт. До них додалися ще й скандали з корумпованими військкомами.

"Після накопиченого ефекту влада, схоже, вирішила прибрати Резнікова. Дуже сильний негативний резонанс викликали вищезгадані скандали – як в українському суспільстві, так і у наших закордонних партнерів, – пояснює експерт. – А не прибирали його так довго, бо він мав уже низку вироблених стосунків зі своїми закордонними колегами. Це та сама постійна участь у "Рамштайні" і так далі. Він був уже у грі, розумів, як усе працює. Але зараз відбулася зміна міністра оборони Великобританії, ще раніше – у Німеччині. І, можливо, в Офісі президента вважали, що зараз – саме той час, коли можна змінити Резнікова".

Щодо кандидатури Умерова, продовжує Олексій Якубін, то його робота у ФДМ нарікань не викликала. І хоч саме він питаннями оборонки не займався, як менеджер зарекомендував себе добре.

"У нього добрі стосунки з Офісом президента. Як кримський татарин — він був присутній на багатьох міжнародних заходах, ще до депутатських та відходу звідти у ФДМ. Тож у Умерова – сильний набір міжнародних зв'язків. У тому числі з Туреччиною, – наголошує політолог. – Цікаво, що оголошення про нового міністра оборони України збігається за часом із зустріччю турецького лідера Ердогана з Путіним – у Сочі. А Умеров, нагадаю, був учасником Стамбульських переговорів березня 2022 року. Можливо, таке призначення (яке, швидше за все, легко пройде через парламент) – це ще й бажання України активізувати низку питань із Туреччиною".

Умеров добре показав себе, будучи членом переговорної групи з РФ

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Мабуть, у президента були підстави змінити міністра оборони. Ми пам'ятаємо журналістські розслідування щодо яєць, курток. Важко сказати, чи пов'язана відставка Резнікова саме із цим. Але однозначно те, що до Умерова, який чудово себе показав у ФДМ, таких претензій не було".

Крім того, продовжує експерт, Умеров добре показав себе, будучи членом переговорної групи з РФ, а також – у процесі переговорів із західними партнерами щодо постачання озброєнь. Не варто забувати і про те, зазначає Тетяна Попова, що кандидат на посаду голови МО – кримський татарин, з депортованих, мусульманин-суніт, що теж важливо, враховуючи наші відносини з Глобальним Півднем, а також – що ми хочемо повернути Крим.

"Виходячи з цього – вибір досить чіткий, принциповий, який показує нашу позицію з різних напрямків", – констатує Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський – чи пов'язана з цим підозра Коломойського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини