Головна Статті Політика рада Анна Скороход - перший бунтівник зі «Слуги народу»
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Анна Скороход - перший бунтівник зі «Слуги народу»

Портал «Коментарі» у рамках спецпроєкту «Шлях депутата» розповідає про найбільш неоднозначних нардепів Верховної Ради IX скликання. У сьогоднішньому матеріалі мова піде про екс-нардепа партії «Слуга народу» Анну Скороход

27 серпня 2020, 17:36 comments7327
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Анна Скороход - перший бунтівник зі «Слуги народу»

Народний депутат України Анна Скороход

Народний депутат України, екс-член парламентської фракції партії "Слуга народу" Анна Скороход по-своєму дивовижна для України людина. Кандидат, якому мало хто пророкував перемогу на виборах, не тільки стала парламентарем, але й  виявилася в "авангарді" бунту, який послабив президентську фракцію.

З нізвідки — у парламент

Як і про багатьох кандидатів від партії "Слуга народу" до їх висунення на виборах, про життя Анни Скороход до літа 2019 року мало що відомо.

Народилася майбутній політик у Вишгороді Київської області в 1990 році, а вже в 200-му почала працювати фахівцем у юридичному відділі Вишгородської міськради, де і пропрацювала до 2011-го. В цьому ж році стала юрисконсультом ПрАТ "М-Сервіс", а 2019 рік і виборча кампанія застали її на посаді заступника директора з організаційно-правових питань ТОВ "Будівельний комбінат "Прогрес".

Крім того, Ганна Скороход в 2013 році одночасно закінчила Київський національний університет культури та мистецтв за спеціальністю "тележурналіст, диктор та ведучий телепрограм", а також Національну академію внутрішніх справ за спеціальністю "правознавство", в які вступила у 2009 році.

Коли влітку 2019 року Скороход стала кандидатом в народні депутати України від партії "Слуга народу" по мажоритарному округу №93, у багатьох це викликало подив, тим більше, що за округ йшла справжня битва. Раніше по цьому округу в Раду пройшов одіозний народний депутат Олександр Онищенко, а за рік до цього балотувалася його екс-дружина, гімнастка Ганна Різатдінова. Іншим сильним кандидатом вважався Олександр Жукотанський, директор "Миронівського хлібопродукту" і очевидна креатура власника підприємства Юрія Косюка. Онищенко навіть заявив, що Скороход нібито є "технічним" кандидатом під "злив" округу Жукотанського.

Анна Скороход обіймала посаду голови виборчої комісії територіального округу №98 під час останніх президентських виборів. А голосування 21 липня принесло переконливу перемогу Ганні Скороход, яка отримала 43,89% голосів виборців. Друге місце зайняв директор "Миронівського хлібопродукту" з 15,71%, Різатдінова ж набрала всього 0,65%.

Виняток із "Слуги народу": в усьому винна вагітність або партія

Крім перемоги на виборах в Анни Скороход був ще один привід для радості — нардеп на той час була вагітною. Частково цей факт приніс їй популярність.

31 жовтня Анна Скороход просто під час засідання Верховної Ради розплакалася, на що звернули увагу і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, і нардепи, які порадили майбутній мамі заспокоїтися, адже "вам ще народжувати". Мабуть, таким проявом турботи колеги Скороход натякали і на причини подібної поведінки. Нардепа засмутив той факт, що запропоновані нею поправки до закону про анбандлінг — поділ ринку газу в Україні і НАК "Нафтогазу" на компанії не були враховані в остаточному варіанті законопроекту. Очевидно для політика, члена профільного комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, це було принциповим питанням.

Анна Скороход і раніше висловлювала позицію, яка відрізнялася від "генеральної лінії партії". Наприклад, вона відмовилася голосувати за призначення прем'єр-міністром Олексія Гончарука 29 серпня, затвердження його програми 8 жовтня та зняття депутатської недоторканності 19 вересня.

Справжня "бомба" вибухнула на засіданні Верховної Ради 14 листопада, на якому Анна Скороход звинуватила власну партію в політичних репресіях. У цей день співробітники прокуратури затримали і взяли під варту її чоловіка Олексія Алякіна. Політик назвала це "помстою Офісу президента" за її відмову голосувати по ряду законопроектів, про той ж анбандлінг і ринок землі.


Для Алякіна проблеми з правоохоронцями стали звичними — починаючи свій бізнес в Російській Федерації у сфері банківської діяльності та будівництва, в 2013 році він оголосив себе банкрутом і виїхав в Україну, де отримав українське громадянство і зайнявся будівельним бізнесом. Однак російські правоохоронці звинуватили Олексія Алякіна в розкраданні 10 млрд руб. з власного банку "Пушкіно" і оголосили його в розшук.

У червні 2018-го Служба безпеки України взяла під варту чоловіка Скороход. Однак, замість екстрадиції, в листопаді його відпустили на свободу із запобіжним заходом у вигляді домашнього арешту, а через рік знову затримали.

Про все це нардепу нагадав глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, а саму Скороход звинуватили у спробі підкупу своїх колег. Крім того, Арахамія пообіцяв ініціювати виключення Скороход з фракції.

Слово Давид Арахамія дотримав, і вже 15 листопада Анна Скороход разом з ще двома скандальними нардепами — Антоном Поляковим і Романом Іванісовим — була виключена із фракції. Втім, їм тоді залишили лазівку, назвавши це голосування "сигнальним". Але це не допомогло, більш того, Скороход підтвердила чутки про доплату для членів фракції "Слуга народу" в 5000 доларів "у конвертах" і звинуватила власну фракцію у репресіях і побудові такого ж режиму репресій, який був при Вікторі Януковичі і Петру Порошенкові.


Так чи інакше, але чоловік нардепа вже 15 листопада опинився на волі, правда, під домашнім арештом.

3 грудня Анну Скороход вже офіційно виключили із фракції "Слуга народу", на що політик відреагувала звинуваченням на адресу Давида Арахамія в постійному порушенні законодавства і обіцяла подати проти нього позов про захист честі, гідності та ділової репутації.

Життя без "Слуги народу": син, коронавірус і нові соратники

Після своєї заяви про позов до Арахамія тепер уже екс- "слуга народу" Скороход зникла з інформаційного простору майже на 3 місяці, що пояснювалося досить просто — вона повинна була стати мамою.

17 лютого Анна Скороход народила сина, якого назвала Олексієм, на честь батька. До активної політичної діяльності нардеп повернулася вже в кінці місяця. В ефірі програми "Рандеву" з Яніною Соколовою нардеп розповіла про себе, а також відповіла на питання про ті самі "доплати в конверті" для "слуг народу". За словами політика, доплати становлять від 5000 доларів на місяць для рядових депутатів, і до 15 000 доларів для керівників фракції. Гроші видають готівкою на руки заступники фракцій, втім, конкретні прізвища цих заступників, яких у фракції "Слуга народу" більше десяти, нардеп не назвала.


Уже в березні Анна Скороход стала однією з перших жертв коронавірусу в Україні серед народних депутатів, при цьому, як писала депутат у своєму Телеграм-каналі, на підтвердження діагнозу їй знадобилися два дні, посвідчення нардепа і 4100 гривень для приватної клініки. У квітні вірус виявився і у двомісячної дитини нардепа, але в підсумку для мами і сина все закінчилося одужанням.

Анна Скороход - перший бунтівник зі «Слуги народу» - фото 2

До роботи в парламенті Ганна Скороход повернулася у травні, зареєструвавши законопроект про малонаселені території, однак пік політичної активності після народження сина і хвороби для Скороход припав на липень.

Вже 3 липня народний депутат увійшла до складу депутатської групи, яка пізніше стала партією "За майбутнє" і яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Це рішення політика викликало критику, і на своїй сторінці в соцмережі Facebook Скороход пояснила своє рішення тим, що дана фракція "найбільш лояльна, в ній багато мажоритарників, входження у фракцію не означає приєднання до партії, і головне — зберігається незалежність судження і свобода вибору на вихід з групи ". До того ж деякі з її колег зі "Слуги народу", в тому числі виключений разом з нею Антон Поляков, увійшли до складу саме "За майбутнє".

У липні Анна Скороход стала автором скандального документа №3658-П або Постанови ВР про скасування прийнятого закону про підтримку виробництва електроенергії з альтернативних джерел, що отримав назву в ЗМІ "про зелений тариф". Вже прийнятий 21 липня закон не можна було відправити на підпис голови ВР і президента без голосування за постанову Скороход.

Сама ідея підтримки "зеленої енергетики" з'явилася з меморандуму між урядом України, міжнародними інвесторами, за посередництва європейського Енергоспівтовариства. При цьому серед поправок до документа були пропозиції нардепів із "За майбутнє" знизити зелений тариф на 40-50%, і саме непроходження цих поправок нібито і викликало рішення Анни Скороход.

За словами екс-глави НКРЕКП Дмитра Вовка, прийняття пропозицій фракції "За майбутнє" загрожувало України втратою 5 млрд дол. А неприйняття, за підрахунками Центру імені Разумкова. загрожувало масовими позовами до міжнародного арбітражу інвесторів і збитками до 250 млрд грн.

У відповідь на тиск і відстоюючи свою точку зору, нардеп заявила, що після місцевих виборів ціна на електроенергію неминуче зросте, а разом з нею і вартість товарів і послуг для споживачів. Втім, незабаром нардеп здалася. і 27 липня відкликала проект Постанови. А вже 28-31 липня закон підписали спікер парламенту Дмитро Разумков і президент Володимир Зеленський.

Крім парламенту Анна Скороход "засвітилася" і в скандалі у Миколаєві, заявляючи про "розпил" на металолом суднобудівного заводу "Океан", опублікувавши в своєму Телеграм-каналі повідомлення одного з його працівників.

Пізніше власник заводу Василь Капацина провів екскурсію для ЗМІ та Анни Скороход з метою спростувати цю заяву.


На думку власника заводу це стало частиною рейдерської атаки на підприємство екс-власників — офшорній компанії "Zonel Operations Limited", яка "руйнувала підприємство в 2016-2018 роках".

Матеріальний стан: земля, квартира і чоловік-бізнесмен

19 травня 2020 Анна Скороход подала електронну декларацію про свої доходи та активи за 2019 рік. згідно з якою їй особисто належать: квартира в Бориспільському районі площею 98,6 кв. м і 4 земельні ділянки площею 12 535, 30 504, 12 535 і 28 691 кв. м. Чоловікові Олексію належать 3 земельних ділянки в 700, 776 і 373 кв. м, та житловий будинок в 128,2 кв. м.

Також нардепу належать ювелірні вироби та легковий автомобіль марки Jeep, придбаний у 2019 році.

Що стосується бізнесу і корпоративних прав, то Ганні Скороход належать 100% ТОВ "Будівельний комбінат" Прогрес-41 "вартістю 11,2 млн грн, які, правда, нардеп передала в управління іншій особі.

Чоловікові Олексію Алякіну належать 100% в ТОВ "Будівельний комбінат" Прогрес строй "вартістю в 10 млн грн і 10% (15 млн грн) в статутному капіталі ТОВ "СК" Прогрес "- того ж самого, з посади заступника директора якого Анна Скороход і балотувалася до парламенту роком раніше. Цікаво, що при цьому за допомогою 100% над ТОВ "Будівельний комбінат "Прогрес строй " чоловік нардепа контролює і ТОВ" Красноліт-буд " .

Дохід у 2019 році Анна Скороход отримувала з різних джерел. Найбільшу суму вона отримала як зарплату народного депутата — 155 509 грн, ще 75 тис. грн їй надійшли у вигляді поворотної фінансової допомоги від ТОВ "СК" Прогрес строй", 46 193 грн зарплати у ТОВ "СК "Прогрес", 17 512 грн проходять як "додаткове благо" від політичної партії "Слуга народу", ще 14 131 грн — за очолювання виборчкому по округу №98 під час президентських виборів.

Чоловік нардепа Олексій Алякін заробив більше — на зарплату директора в ТОВ "СК" Прогрес строй " припадають 69 332 грн, а ще 617 тис. грн склала поворотна фінансова допомога від цієї ж фірми.

Також у активах у подружжя нардепа — 170 тис дол. готівкою, з яких 20 тис. дол. належать самій Скороход та 150 тис. дол. — її чоловікові. У банках Скороход та Алякін тримають 362 грн, 13 євро та 54 дол.

Трохи більше уваги привертають фінансові зобов'язання подружжя — тут кредитний ліміт по банківській карті в 147 896 гривень у Олексія Алякіна, а також зобов'язання по поверненню фінансової допомоги ТОВ "СК" Прогресстрой"на 208 761 грн у Анни Скороход та 303 126 грн у Олексія Карякіна.

Але що ще цікавіше, сам Олексій Карякін у 2016 році позичив 25 млн грн у якогось харків'янина Сергія Юрійовича Нагая. За "випадковим" збігом ця сума дорівнює часткам Олексія Алякіна в статутному фонді ТОВ "Будівельний комбінат" Прогрес строй", вартістю у 10 млн грн і 10% (15 млн грн) в статутному капіталі ТОВ "СК" Прогрес".

Інформації про Сергія Нагая у відкритому доступі небагато. За даними YouControl з його ім'ям пов'язані дві фірми: ТОВ "КБ" Білдінг-груп ", що з березня 2020 року працює на ринку нерухомості у Харкові зі статутним капіталом в 27,4 млн грн, і яка належить йому на 100%, і ТОВ "Таврос білдінг" з 50% участю (500 гривень). Цікаво, що ТОВ "Таврос білдінг" має одну юридичну адресу (Київська область, Бориспільський район, село Дударків, вулиця Гоголя, будинок 39) з ТОВ "СК" Прогрес ", в якому Алякін володіє 10% статутного фонду.

Крім того, за даними громадської організації "Чесно", у 2015 році на виборах до Харківської обласної ради був такий кандидат, член партії "Сила людей", втім, потрапити до облради Сергій Нагай не зміг.

Нагадаємо, "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" дізнавалися, хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан, розбиралися в біографії Ярослава Дубневича. Також покопирсалися у минулому одного з найодіозніших політиків України Іллі Ківи і представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини