Головна Статті Політика внутрішня політика Страж державної гривні: хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Страж державної гривні: хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан

Портал "Коментарі" продовжує серію матеріалів про найбільш одіозних політиків України. На черзі – голова Рахункової палати країни Валерій Пацкан

23 липня 2020, 19:30 comments5605
Поділіться публікацією:

СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Страж державної гривні: хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан

Рахункова палата України. За цією гучною назвою насправді ховається орган фінансового контролю, що повністю формується, в сенсі керівництва, владною коаліцією. Отже, на чолі нього опиняються люди, зазвичай слабо підготовлені в сенсі фінансової дисципліни, зате такі, що добре розбираються в поточному політичному моменті. Одним з них є і нинішній голова Рахункової палати України Валерій Пацкан – людина епохи Майдану, яка стала по-справжньому успішною і відомою після 2013 року.

Шлях від "Реформи і порядок" до "БПП"

Біографія Валерія Васильовича досить бідна фактами. Народився в 1975 році в Хустському районі Закарпаття, Пацкан має цілком собі рядову біографію: служба в армії, навчання в Ужгородському державному університеті на спеціальності "Правознавство", а потім робота в різних комерційних і державних структурах.

Втім, вже початок трудової біографії було прикметною – головний спеціаліст юридичного відділу Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у 1999-2000 роках. Потім була робота юрисконсультом на лісокомбінаті і заступником завідувача кафедри правознавства Закарпатського інституту ім. А. Волошина Міжрегіональної академії управління персоналом.

З 2002 по 2008 роки Пацкан працює в банківській сфері: спочатку заступником, а потім головою філії "Приватбанку" і "Індустріально-експортного банку".

Нарешті, в 2007 році майбутній голова Рахункової палати, очевидно, вирішив, що досить працювати на когось і створив ТОВ "Карат мотор", що перетворилося з часом на досить солідну компанію, яка торгує авто. У тому числі – і в якості єдиного на Закарпатті офіційного дилера компанії "Toyota", чий оборот в 2018 році за даними аналітичної платформи YouControl перевищив 160 млн грн.

Однак ще в 2001 році Валерій Пацкан зробив свій вибір, проявивши інтерес до політики. У віці 27 років він став головою виконавчого комітету Закарпатської обласної організації партії "Реформи і порядок" Віктора Пензеника.

Чим саме займався Пацкан у Пензеника – невідомо. Але 9 років тому він став членом "Українського демократичного альянсу за реформи" (УДАР) Віталія Кличка", а у 2011 очолив Закарпатську обласну організацію партії. Ще через рік Пацкан досяг свого першого успіху, ставши народним депутатом України VII скликання під номером 19 у списку політсили.

Після Майдану Валерій Пацкан проявив небачену активність на ниві боротьби з режимом Віктора Януковича і став одним з авторів скандального закону про люстрацію. Крім того, він знову змінив партію, на цей раз, обравши "Блок Петра Порошенка". Під номером 38 в списку БПП наш герой знову став народним депутатом України. Але, як і в попередньому скликанні, досидіти свій термін до кінця Пацкану не довелося.

Хотів в податкову – потрапив в аудитори

Втім, на відміну від VII скликання достроковий відхід Пацкана був пов'язаний не з розпуском Верховної Ради, а з переходом на нову посаду. 15 березня 2018 року Рада затвердила новий склад Рахункової палати України, поставивши на чолі неї Валерія Пацкана.

Треба сказати, що в ролі нардепа сам Валерій Васильович відчував себе незатишно, раз хотів перейти на роботу у виконавчі органи влади. Ще у квітні 2014 року на Закарпатті ходили чутки про бажання Пацкана очолити Закарпатську ОДА, а в 2015 році його прізвище фігурувало в списку з 66 кандидатів на посаду глави Державної фіскальної служби України.

З тих пір Валерій Пацкан не упускає можливості заявити про себе як про батька державних інтересів і покритикувати тих, хто не береже "державну копійку". Він звинувачував Кабмін у зростання держборгу на 46 мільярдів гривень, і скаржився на порушення при кожній третій перевірці або на суму в 50 млрд грн.

Між тим, минуле, як і сьогодення закарпатського екс-нардепа зовсім не таке безхмарне, як йому б хотілося.

Василь Пацкан і земельний скандал

Пильну увагу ЗМІ Валерій Пацкан, тоді ще народний депутат, привернув до себе ще до 2014 року з "легкої руки" в. о. мера Ужгорода Віктора Щадея, який звинуватив парламентарія в спробі позбавити землі 500 жителів міста.

Як написав на своїй сторінці в Facebook Щадей, маючи приблизно 8000 квадратних метрів землі за містом, нардеп в квітні 2014 року написав до прокуратури депутатське звернення про незаконність володіння землею городянами. Прокуратура подала на них до суду, відстоюючи інтереси нардепа.

"І все для того, щоб розчистити територію між ділянкою Пацкана та об'їзної, піднявши її комерційну привабливість", – написав тоді Щадей, попросивши ЗМІ та політичні сили звернути увагу на ситуацію і допомогти.

Цікаво, що вже на наступний день після публікації цього посту Щадей був відправлений у відставку з посади в. о. мера Ужгорода.

Однак ця історія отримала продовження в 2015 році, коли ЗМІ Ужгорода розкопали інформацію про долю земельної ділянки в 1000 квадратних метрів за адресою вулиця Урожайна, 44. Ще в травні 2013 року ділянку за даною адресою намагалася отримати жителька Ужгороду Ольга Курах, дружина керівника ЗАТ "Стройавтодор". У мерії, однак, назустріч не пішли, так як ця земля була власністю трьох дітей-сиріт сім'ї Генют і була присадибною ділянкою до житлового будинку. У відповідь Ольга Курах звернулася до суду.

Як вдалося з'ясувати журналістам, боротьба за землю розгорнулася через те, що сусідом власників землі виявилося "Тойота Сервіс Ужгород "Карат мотор", чиїм засновником до 2012 року був Валерій Пацкан, і цю ділянка планувалося передати підприємству.

А власником ТОВ "Карат мотор" з 2012 року є Василь Васильович Пацкан. Останній, судячи з даними профілю в соцмережі Facebook, є близьким родичем нардепа. У всякому разі, Валерій Пацкан вказаний в профілі Василя Пацкана як член сім'ї.

Страж державної гривні: хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан  - фото 2
Страж державної гривні: хто такий голова Рахункової палати України Валерій Пацкан  - фото 3

На родинний зв'язок нардепа вказали і ужгородські ЗМІ, увагу яких спонукало втрутитися навіть прокуратуру. Щоправда, вона причетність нардепа до землі категорично спростувала.

Проте цей скандал виявився "легкою розминкою" для Пацкана, і, по суті, ніяк не завадив його майбутній політичній кар'єрі.

"Підтримка" сім'ї

Незабаром увагу ЗМІ привернули родинні зв'язки новопризначеного голови Рахункової палати. Мова про Мирослава і ще одного Василя Пацканів – перший з яких був прокурором, а другий – головою державної податкової інспекції у Закарпатській області.

Власне, Мирослав Пацкан привернув увагу ще в 2014 році після того, як роком раніше став прокурором міста Ірпінь під Києвом. Вже тоді в ЗМІ писали про використання прокурором службового становища. Згадали і перевірки розважальних закладів в Ужгороді в 2010 році, де Мирослав працював до свого переведення в Ірпінь, і багато іншого.

У грудні 2019 року народний депутат України від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк заявила про причетність Мирослава і самого Валерія Пацкана до незаконного будівництва торговельно-розважального комплексу на місці реліктового лісу у Бучі. Втім, потім пост був видалений.

У тому ж грудні Мирослава Пацкана було призначено першим заступником прокурора Житомирської області, і за даними ЗМІ Одеси сьогодні він готується сісти у крісло прокурора Одеської області.

Постать Василя Пацкана виглядає загадково. Як писали ЗМІ, він є старшим братом нашого героя, але цілком може бути і його батьком і тут доречним буде згадати бажання самого Валерія Пацкана у 2015 році стати главою ДФС України.

Втім, в 2019 році Василь Пацкан покинув пост глави ГУ ДПС у Закарпатській області, швидше за все, в силу віку. У всякому разі всі його електронні декларації, починаючи з 2015 року перераховують у списку доходів пенсії його самого і дружини Ганни.

Вже згаданий вище власник і директор дітища нардепа ТОВ "Карат мотор", ще один Василь Пацкан, став співвласником 50% ТОВ "Гуардо", створеного у квітні в Одесі для роботи на фармацевтичному і ювелірному ринках.

"Працював" на свою сумнівну репутацію і сам Валерій Пацкан. У всякому разі, у травні 2019 року у Верховній Раді фотограф Богдан Бортаков зафіксував кумедний момент, як голова Рахункової палати, помітивши, що його знімають журналісти, зняв з руки золоті годинники марки Rolex і передав колезі.

Метання Валерія Пацкана пояснювалися, очевидно, тим, що в жодній з його електронних декларацій такого дорогого аксесуара, мінімальна вартість якого стартує з декількох тисяч доларів США, немає. Хоча декларувати потрібно будь-яке майно, вартість якого перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня звітного року. Для травня 2019 року, коли Пацкан був помічений з Rolex на руці, цей еквівалент становив 176 200 гривень.

Однак все це залишилося лише курйозом — цей факт чомусь ніхто перевіряти не став. В цілому, матеріальне становище голови Рахункової палати стійке, правда, не таке вже й велике порівняно з іншими колегами.

Так, з нерухомості йому належить квартира в 165 квадратних метрів і 2 земельних ділянки на 9451 кв. м. Також автомобіль улюбленої екснардепом марки Toyota, придбаний в 2016 році за 2 млн 287 тис. грн.

Якщо вірити декларації за 2019 рік, Валерій Пацкан, незважаючи на чималу зарплату в Рахунковій палаті – 1 млн 042 287 тис. грн., успішно підробляє в купі інших місць і має купу інших доходів. Наприклад, робота в Ужгородському національному університеті принесла йому 18 222 гривні. 434 гривні – вказані як подарунки. І, судячи з усього, Пацкан ще грає на валютному ринку, адже на операції з валютою він заробив 408 200 гривень. Отримав наш герой також зарплату (165 221 гривню) у якості нардепа, а 31 682 гривні принесли йому страхові виплати. Судячи з усього, голова Рахункової палати так старається заради дочки Валерії, хоча її мати чомусь в декларації Пацкана не вказана.

У вигляді готівки Валерій Васильович зберігає 284 300 доларів США та 377 865 гривень. Банківських вкладів у нього немає.

Втім, судячи з декларацій, голова Рахункової палати багато в чому живе в борг. Він має кредити у 3-х банках на загальну суму 1 млн 590 тис. 951 гривню, судячи з усього, взяті в кредит для покупки тієї самої "Тойоти". У всякому разі, в 2019 році екс-нардеп виплатив за кредитами за авто 635 951 гривню.

Порошинка в чужому оці, колода – в своєму

Втім, найбільш скандальний час для Валерія Пацкана настав влітку 2019 року, коли член Рахункової палати України, доктор економічних наук Андрій Дідик заявив про корупцію у відомстві.

Як писали ЗМІ, Дідик звинуватив керівництво Рахункової палати в покупці 20-ти елітних авто улюбленої Пацканом марки Toyota на 17 275 176 гривень. Ініціатор звинувачень не розумів, навіщо потрібно було купувати 20 авто для потреб дев'яти членів Рахункової палати і восьми голів територіальних управлінь. До того ж, як заявив сайт "Обозреватель", вартість авто було завищено на 486 тисяч гривень. Здивувала і покупка двох мікроавтобусів ще майже на 3 млн грн.

Продавець авто і мікроавтобусів – дніпровське ТОВ "Фірма "Алмаз мотор ЛТД" в 2019 році заробило на держтендерах понад 43 млн грн, з яких майже половина припала на тендер Рахункової палати.

Ще більше обурення у Андрія Дідика викликали витрати на комп'ютеризацію та закупівлю IT-послуг та обладнання в розмірі понад 100 млн грн. При цьому у інформаційно-аналітичній системі Рахункової палати (системі електронного документообігу), за даними Андрія Дідика, відсутня система захисту інформації.

Рахункова палата vs ДБР і НАБУ: причому тут фірма по прибиранню офісів?

Зрештою, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за статтею "зловживання службовим становищем". Втім, якихось новин про хід слідства у відкритому доступі немає. Можливо, це пов'язано з тим фактом, що в лютому Пацкан заявив про початок першого аудиту самого ДБР.

Також ще в грудні 2019 року, як писав політолог Владислав Дзивидзинський, НАБУ відкрило проти Пацкана справу про незаконну приватизацію службового житла в столиці ще в бутність його нардепом. Тоді ж у Рахункової палати знайшлися претензії щодо використання коштів НАБУ.

Тим часом навесні, судячи з усього, в ГБР відкрили "другий фронт" проти Валерія Пацкана.

Так, "Коментарі" знайшли серед тендерів Рахункової палати досить дивну любов до київської фірмі ПП "Клінінг про". Як випливає з назви, фірма надає послуги з прибирання і обслуговування великих адміністративних будівель, в тому числі державних.

"Грошовый бізнес", – подумає читач і помилиться. Адже за 2019 рік компанія виграла тендерів на 104 млн 882 тис. грн., а з початку 2020 року – на 26 млн 352 тис. грн.

З приходом на посаду голови Рахункової палати Валерія Пацкана сталася різка зміна переможця на тендерах по обслуговуванню приміщень відомства. Якщо раніше перемогу здобувало ТОВ "ФМ СЕРВІС ПРО", то після цього дві третини тендерів стали діставатися тому самому ПП "Клінінг про".

Журналісти "Коментарів" знайшли 5 тендерів, виграних НП зі зміною керівництва, що принесло "Клінінг про" у сукупності понад 9,5 млн грн. Найбільшою перемогою став конкурс на управління нерухомістю в лютому 2020 року з сумою 3,9 млн грн.

Здавалося б, що тут особливого: адже у фірми виграних тендерів на 104 млн грн. Але справа в тому, що березнем 2020 року датується постанова Шевченківського райсуду міста Львова, в якому йдеться про можливе розкрадання фірмою держкоштів.

Так, за версією ДБР, в липні 2019 року фірма уклала договір з Закарпатською митницею ДФС на прибирання будівель митниці. Та сумлінно сплатила 1 млн 27 тисяч 200 гривень, але фірма прибирання не проводила – її зробили самі співробітники.

Судячи з усього, продовження протистояння ДБР, НАБУ і Валерія Пацкана ще "порадує" новими одкровеннями про роботу Рахункової палати та її керівника.

Нагадаємо, раніше в рамках спецпроекту "Шлях депутата" портал "Коментарі" писав про Віктора Балогу – "непотоплюваний" корабель Закарпаття в українській політиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини