Головна Статті Політика рада Андрій Парубій: дисидент та комендант Майдану чи організатор заворушень та перевороту
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Андрій Парубій: дисидент та комендант Майдану чи організатор заворушень та перевороту

Портал «Коментарі» у рамках спецпроєкту «Шлях депутата» розповідає про найбільш одіозних і скандальних депутатів Верховної Ради IX скликання. На черзі - представник партії «Європейська солідарність» Андрій Парубій

11 серпня 2020, 19:00 comments4384
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Андрій Парубій: дисидент та комендант Майдану чи організатор заворушень та перевороту

Народний депутат України Андрій Парубій. Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Більшість з українських політиків мають неоднозначну репутацію, і нинішній народний депутат України від "Європейської солідарності" Андрій Парубій — один з них. У його послужному списку протести проти КПРС, участь в обох Майданах, в тому числі в ролі коменданта, а також інші справи. Деякі з них призвели до того, що правоохоронці стосовно політика сьогодні відкрили кримінальні виробництва.

Зі студентів в політику

Народжений у 1971 році у місті Червоноград Львівської області, Андрій Парубій рано зайнявся політичною діяльністю. Уже в 17 років, будучи студентом історичного факультету Львівського державного університету, очолив молодіжну громадську організацію "Спадщина". Діяльність організації тоді носила антирадянський характер: відновлення могил вояків УПА, спілкування з живими повстанцями, охорона антирадянських мітингів. На одному з них у 1989-му році Парубій був заарештований за організацію несанкціонованих зборів.

Проте, "акції" політика росли, і в 1990 році він став депутатом Львівської обласної ради. Правда, під час голосування він перебував у камері, куди був направлений днем раніше за несанкціоноване розвішування листівок і агітацію.

Рік по тому Парубій разом з іншим відомим львів'янином Олегом Тягнибоком створив Соціал-національну партію України (СНПУ), яка пізніше стала Всеукраїнським об'єднанням "Свобода".

У 90-ті Андрій Парубій продовжив політичну діяльність. У цей же час він навчався на історичному факультеті Львівського державного університету ім. І. Франка, а після отримання диплому вступив до аспірантури, яку закінчив у 2001-му році. У політичному "портфоліо" Парубія тих років — мандат депутата Львівської міськради 1994-1998 рр., Керівництво молодіжним відділенням СНПУ, редакторство в журналі СНПУ "Орієнтири".

До 2004-го року і першого Майдану Андрій Парубій став досить сильним політичним гравцем в націонал-патріотичних колах, що оцінили по достоїнству і політик отримав посаду коменданта Українського дому в столиці. На той час Парубій був заступником голови Львівської обласної ради.

Участь у Помаранчевій революції зіпсувала відносини політика з Олегом Тягнибоком, що призвело до виходу Андрія Парубія зі "Свободи" вже у 2005 році. Втім, судячи з усього, він про це не шкодував, вступивши в "Нашу Україну". Саме від цієї політсили наш герой вже в третє став депутатом Львівської облради у 2006 році, а рік по тому — народним депутатом.

У Верховній Раді VI скликання до 2010 року Андрій Парубій не особливо запам'ятався, але вже в січні відзначився у двох рукопашних бійках.

У першому випадку політик зчепився з Олегом Ляшком в ефірі програми "Шустер Live" через небажання другого покинути ефір (замість нього на ефір повинен був вийти президент Віктор Ющенко). Все це відбувалося в останній дозволений для агітації день перед першим туром президентських виборів.


Уже через 12 днів Андрій Парубій вступив у рукопашну вже в стінах парламенту під час розгляду питання про продовження оренди бази Чорноморського флоту РФ. За підсумками сутички оренда була продовжена, а вже навесні щодо нардепа порушили кримінальні справи за хуліганство та незаконний вплив на спікера Верховної Ради. Втім, ніяких наслідків для нього це не мало.

Через два роки Андрій Парубій знову змінив політичну силу — перейшовши влітку 2012-го у "Фронт змін" Арсенія Яценюка.

"Зірковий час", наповнений скандалами

У 2012-му Андрій Парубій був знову обраний народним депутатом України. Але його справжній "зоряний час" почався в листопаді 2013 року, коли наш герой став комендантом наметового табору і керівником загонів самооборони Майдану, він фактично курирував його щоденну діяльність.

Однак поряд з цим йому довелося відповідати і на неприємні запитання і навіть прямі звинувачення, в тому числі з боку соратників.

Вже на початку лютого нардеп Сергій Пашинський натякав на вільне поводження з фінансуванням Майдану.

Також Парубій відмовився пускати слідчу групу, яка приїхала в Будинок профспілок після вибуху в будівлі, мотивуючи це відсутністю будь-яких боєприпасів. Ця заява спростовувалася екс-главою СБУ Олександром Якименко. Він тоді заявив, що обстріл вівся з будівлі філармонії, яка була підконтрольна Парубію, та й на відео з готелю "Дніпро" видно озброєних людей, які виїжджають з неї, а в кадрі з'являвся сам нардеп.


Крім того, в критичний для Майдану день, 19 лютого, Андрій Парубій просто зник. Пояснень, що трапилося було кілька, але всі вони суперечили один одному, що викликало навіть звинувачення в боягузтві. Що ж насправді сталося з нардепом того дня — до сих пір точно невідомо.

Але як би там не було, заслуги Парубія не були забуті, і в лютому 2014 роки він став секретарем Ради Національної безпеки і оборони України. Правда, вже в серпні через незгоду з політикою президента Петра Порошенка політик залишив свій пост і повернувся до партійної діяльності. У тому ж місяці він покинув чергову політсилу, а в вересні стояв біля витоків "Народного фронту", головою якого став Арсеній Яценюк. Уже за списками нової партії Андрій Парубій в чергове потрапив в парламент.

Далі кар'єра нардепа розвивалася більш ніж успішно: у грудні він став першим заступником голови Верховної Ради України, а 2 роки по тому — головою. Втім, ця кар'єра могла перерватися 24 грудня 2014-го року, коли під час зустрічі політика з соратниками біля готелю "Київ" у нього була кинута граната. За версією МВС, організатором замаху був екскомандувач Внутрішніми військами МВС України Станіслав Шуляк.

Після того як глава "Народного фронту" Арсеній Яценюк покинув пост прем'єр-міністра, Андрій Парубій знову переорієнтувався і підтримав президента Петра Порошенка, а після програшу останнього на виборах заявив про приєднання до партії "Європейська солідарність". За її списками, будучи другим номером (відразу за екс-президентом), Парубій пройшов до Верховної Ради IX скликання.

У парламенті екс-спікер не пропускає нагоди жорстко розкритикувати чинного президента, нагадуючи про долю четвертого президента України Віктора Януковича. Також Парубій активно виступає за українізацію, одним з активних ініціаторів якої він був ще на посаді спікера, а також звинувачує Володимира Зеленського в домовленостях з президентом РФ Володимиром Путіним.

Кримінальні справи проти екс-спікера та його сім'ї — претензій немає

Втім, активність Андрія Парубія на політичному фронті може пояснюватися питаннями, які є у ряду правоохоронних структур до нього особисто.

Ще в квітні 2019 року Сoлoмeнcький районний суд Києва зобов'язав НАБУ відкрити кримінальне провадження про можливу розтрату Парубієм державних коштів. Втім, прес-служба нардепа спростувала цю заяву, оскільки мова йшла про розкрадання в підрозділі Апарату Верховної Ради, до якого спікер відношення не має. Проте, на допиті в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі політику побувати довелося, правда, інформації про хід розслідування справи з тих пір немає ніяких.

Влітку і восени питання до Парубія виникли у Державного бюро розслідувань (ДБР), яке відкрило провадження за фактом перешкоджання ним "здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму, або діяльності офіційного спостерігача Кримінального кодексу".

У вересні сам Парубій на своїй сторінці у Facebook повідомив про відкриття ГБР справи щодо нього з приводу трагедії в Одесі 2-го травня.

"Що здивувало, тaк це те, щo у тeкcті нe було (пoки) формулювань про "організацію, координацію і здійснння" Парубієм державного перевороту під кодовою назвою "Майдан", "Революція достоїнства", про "незаконне відсторонення від влади законнообраного президента Януковича", про "захоплення влади організованим злочинним угрупуванням", про "злочинну протидію державній політиці реінтеграції України в єдиний простір з братською Російською Федерацією", тощо", — зазначив Пaрубій.

Однак слова екс-спікера були спростовані ДБР того ж дня, за словами прес-секретаря Державного бюро розслідувань Анжеліки Іванової, ініціатором цього кримінального провадження є сам Парубій. Ще в лютому 2019 року ДБР заявило про відсутність претензій до спікера по іншому кримінальному виробництву. Разом з тим в кримінальних колах відомі члени сім'ї екс-спікера, наприклад, його двоюрідний брат Ярослав Парубій, який у ЗМІ фігурує як один з активних учасників відомого на Львівщині ОЗУ "Морди" Володимира Дідуха. Втім, документальних претензій до кузена Андрія Парубія у вигляді кримінальних справ надано не було.

А ось рідну сестру нардепа Олену Парубій, на той момент співробітницю податкової інспекції Львівської області, у 2010 році затримали в жіночому туалеті при отриманні хабара в 2000 доларів. Як і годиться люблячому братові, Парубій за неї заступився, підключивши до цього ресурси депутатської групи "За майбутнє" В'ячеслава Кириленка, членом якої він тоді був.

Заступництво не минуло дарма — вже в ході слідства 2000 доларів хабара зникли, і справа закінчилася нічим. Олена Парубій в 2017 році отримала посаду заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області.

Життя на страховку — дивні речі матеріального становища

Андрій Парубій, на відміну від багатьох нардепів, став професійним політиком ще в молоді роки. Тому, офіційно у нього немає ніякого бізнесу сам він володіє невеликим достатком. Правда, це не позбавляє його від питань і дивацтв.

Згідно з декларацією про доходи та активи за 2019 рік Андрій Парубій особисто володіє квартирою у Львові площею 92 квадратних метра, інше майно — квартира в 21 квадрат, земельну ділянку в 1130 квадратів і житловий будинок на 32 квадратних метра, а також автомобіль "Пежо" — належить його дружині Уляні.

При цьому головним "годувальником" в родині є екс-спікер, який заробив у 2019 році у ВР 725 398 грн, в той час як його дружина в Львівському національному університеті ім. Івана Франка — 66 891 грн. При цьому дружині нардепа були виплачені дві страхові премії в ПАТ "Страхова компанія" Українська страхова група" в розмірі 29 672 грн та 7929 грн. Готівкою Андрій Парубій зберігає 550 тис. грн і 58,5 тис. дол., банкам політик довірив лише 2817 грн.

Взагалі сім'ї екс-спікера якось дивно "щастить" або навпаки, "не щастить" зі страховкою — з 2015-го по 2019-й роки сам Андрій Парубій або його дружина Уляна отримували страхові виплати від різних страхових компаній тричі:

— 2019 й рік — 37 601 грн отримав Андрій Парубій;
- 2018 й рік — 84 457 грн отримав Андрій Парубій;
- 2015-й рік — 11 469 грн отримала Уляна Парубій.

Також в 2018-му році в Національному агентстві з протидії корупції (НАПК) заявили, що в 2015-му році Парубій подав недостовірні дані про доходи своєї дружини — її дохід тоді складався з тих самих 11 469 грн від ПАТ "Страхова компанія" Українська страхова група" і заробітної плати в 28 307 грн. А в декларації за 2017 рік, за даними НАПК, спікер не вказав нерухомість, якою користується його дочка. Сам політик тоді ці заяви НАПК спростував , заявивши, що ніякої окремої нерухомості його неповнолітня дочка не має.

Раніше "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" розбиралися, хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан , розбиралися в біографії Ярослава Дубневича. Також попорпалися в минулому одного з найодіозніших політиків України Іллі Ківи і представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини