Головна Статті Політика президент Зеленський і ОВДП: чому українські президенти так люблять облігації
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Зеленський і ОВДП: чому українські президенти так люблять облігації

У той час як одні економісти кажуть, що купівля ОВДП президентом Володимиром Зеленським – звичайна інвестиція, інші наполягають, що нинішній глава держави крокує шляхом свого попередника

8 липня 2020, 18:01 comments2582
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський 7 липня заявив, що готовий понести покарання, оскільки минулого року не задекларував зміни в майновому стані. Глава держави поінформував Національне агентство з запобігання корупції (НАПК) про те, що в 2019-му його родина отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики на 5,1 млн грн і придбала ОВДП на 5,2 млн грн.

Зеленський і ОВДП: чому українські президенти так люблять облігації

Оскільки вартість облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів, Зеленський повинен був повідомити про зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Проте в реєстр ці відомості не надходили.

Реакція не змусила себе довго чекати. У НАПК офіційно заявили, що вручили два протоколи про адміністративні порушення.

"Відповідні матеріали будуть передані до суду, – повідомили в НАПК. – Рівність громадян перед законом є базовим принципом, закладеним у Конституції України і основним принципом діяльності НАПК. Незважаючи на посаду, матеріальне становище і соціальний стан, всі громадяни зобов'язані дотримуватися законів України".

ЗМІ буквально захлинулися від праведного гніву. А "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому українські президенти так люблять облігації, і як можна оцінити вчинок президента з точки зору моралі.

Зеленський і ОВДП: досвід попередника

Для початку зазначимо, що п'ятий президент Петро Порошенко також не обділяє ОВДП своєю увагою, причому порівняно з його вкладеннями, купівля Зеленського – просто сльози.

"Заздріть мовчки. Понад 100 млн гривень доходу в українських ОВДП йдуть колишньому президенту за рік і ціла кімната кешу: 47 млн доларів та 400 млн гривень, – написав на своїй сторінці в соцмережі аналітик Данило Монін. – Так що тепер все стає на свої місця. Тепер зрозуміло, чому президент Порошенко не хвилювався про облікову ставку НБУ на 18% і відсутність кредитування економіки. Така ставка чудово його влаштовувала і дала дохід понад 100 мільйонів".

Про те, що ми всі своїми податками скинулися Порошенко на електронну декларацію, говорить і експерт інституту Growford Олексій Кущ.

"Якщо президент зі своєї зарплати вклав кілька десятків тисяч в ОВДП, то можна говорить про те, що так міг би зробити "будь-який українець". Але якщо, як п'ятий президент, показувати за рахунок операцій з ОВДП багатомільйонні доходи, на заході це було б розцінено як грубе порушення – зазначив експерт у бесіді з "Коментарями". – Але для початку я б сказав все ж не про президентів – колишнього і нинішнього, а про всіх чиновників про суть цих операцій. Наприклад, одна справа, якщо міністр фінансів отримала зарплату 100 тисяч гривень і на 50 тисяч гривень купила ОВДП: нічого проблемного в цьому немає, так можна зробити у будь-якій країні. І зовсім інша справа, якщо чоловік міністра фінансів володіє банком і цей банк веде активну професійну діяльність на ринку цінних паперів, діючи і як дилер, і як посередник. Ось в цьому випадку в інших країнах побачили чітке порушення афілійованих зв'язків, і це було б розцінено як перетікання інсайдерської інформації. У нас же законодавчо конфлікти державних і приватних інтересів не регулюються, так що і відповідальності за це ніякої немає, хіба що моральна".

Експерт пояснює: для того, щоб безпомилково правильно прийняти рішення про вкладення в ОВДП, потрібно володіти набором інформації: про криву прибутковості (яка прибутковість сьогодні і яка буде в найближчому майбутньому), про графіки розміщення (наприклад, не варто сьогодні купувати п'ятирічні облігації, якщо через пару місяців з'являться вигідні 6-місячні і навпаки, в залежності від уподобань). Крім того, потрібно розуміти, що все буде погашено (тобто не станеться реструктуризація) та потрібна інформація про курс (якщо гривня буде зміцнюватись, то до 20% прибутковості додасться ще 10-15%). Як бачимо, з чотирьох видів потрібної інформації трьома видами володіє Мінфін, однією – НБУ.

"У мене немає претензій до фінансових спекулянтів, вони "рояться" там, де їм дозволяють, – говорить Кущ. – У них немає внутрішнього морального цензу, спекулянт не скаже Мінфіну: навіщо так багато, давайте не більше 10%. Але у мене є претензії до "еліт", які в порушення всіх мислимих норм перетікання інсайдерської інформації, фактично "торгували батьківщиною у вишиванках".

Зеленський і ОВДП: "Звичайна інвестиція"

Але повернемося до президента Володимира Зеленського. Економіст Андрій Мартинюк підкреслює, що порушення полягає виключно в ненаданні інформації, а в тому, що президент купив облігації, нічого протизаконного немає. Це його особиста справа – куди вкладати гроші. В Україні немає жодних обмежень на купівлю президентами державних боргів.

"Проблема не в тому, що Зеленський вклався в ОВДП, а в тому, що він не задекларував зміни у своєму майновому стані, чого вимагає від нього закон, – зазначив у бесіді з "Коментарями" економіст Олександр Гаврутенко. – А саме придбання ОВДП для нього так само морально, як і тримати свої заощадження в гривні або у валюті – навряд чи його вплив на НБУ був настільки сильним, щоб цим користуватися і грати проти всього ринку. Більше того: ця історія з ОВДП, якби не було моменту з недекларуванням, була б дуже корисною для популяризації цих фінансових інструментів для населення країни. Поки ж на цьому заробляють тільки банки, фінансові компанії, іноземці чи наші окремі заможні громадяни, а основна маса людей або слабо розуміє, або взагалі не розуміє, як ці інструменти працюють. А адже вони доступні кожному, до того ж набагато надійніше і дохідне будь-яких банківських депозитів".

Тому, резюмував економіст, всі розмови про ОВДП у нас не мають економічнийого сенсу, як це повинно бути, а політичний — виключно маніпулятивний.

"Купівля Володимиром Зеленським ОВДП – це звичайна інвестиція, тут немає нічого незвичайного, – погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Це навіть у певному сенсі добре: президент показав приклад українцям, як треба зберігати і вкладати свої гроші".

Інша справа, продовжує Охріменко, що НБУ і Мінфін часто вибудовували "етажерку з ОВДП" – і ось це вже недобре. Кажучи простими словами, за рахунок операцій з облігаціями на вторинному ринку, де брав участь НБУ і деякі потрібні банки, крали гроші з держбсюджету за рахунок високих відсотків.

"У цій грі були задіяли офшори, де і осідали доходи, – говорить експерт. – І ось це вже злочин, який "нова команда" довго не помічала і тільки зараз про це почали говорити".

Зеленський і ОВДП: "Йому треба було позбутися ОВДП"

Історія з ОВДП показує, що Зеленський, як був бізнесменом, так ним і залишився, вважає економіст Всеволод Степанюк.

"Прибуток від ОВДП – це фактично гроші, забрані у простих українців на користь фінансових спекулянтів, – каже Степанюк. – А оскільки вищі чиновники можуть мати доступ до інсайдерської інформації, їх дохід від ОВДП має всі ознаки корупції та використання посади в особистих цілях. Коли за попередньої влади піраміда ОВДП тільки починала будуватися, чутки про те, що багатьма покупцями ОВДП є вищі посадові особи ходили, але навіть тоді чиновники безпосередньо облігації не купували. Пряма купівля ОВДП Зеленським говорить не тільки про його нерозбірливість, як бізнесмена, але і про профнепридатність його команди для політичної діяльності".

При цьому Олексій Кущ каже: незважаючи на те, що поки неясно, коли саме були куплені ОВДП, у будь-якому разі в цей час Зеленський якщо і не був президентом, то, як мінімум, вже балотувався на цю посаду. І він повинен був розуміти, що йому, швидше за все, доведеться приймати політичне рішення про реструктуризацію, а як це вирішувати, якщо у самого (або у членів сім'ї – з цим теж поки ясності немає) лежить 5 мільйонів в ОВДП?

"Моральний президент, який виступає за політичну чистоту, мав би повністю позбутися від цих фінансових інструментів, – вважає експерт. – Тим більше враховуючи, що для нього близько мільйона гривень доходу (гіпотетичний розрахунок можливого доходу) – не такі вже надгроші, які неодмінно треба було б отримати. Простими словами – це явно не ті гроші, від отримання яких залежала його сім'я і які йому були потрібні для оплати рахунків, навчання дітей, тощо. Це звичайний пасивний дохід, від якого цілком можна було відмовитись на період політичної кар'єри".

Зеленський і ОВДП: "Це чиста політика"

Дана ситуація носить абсолютно політичний характер, оскільки прихильники президента не побачать у його діях нічого кримінального, а противники нинішньої влади в будь-якому випадку будуть незадоволені, резюмував аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак.

"Я б не став називати дії президента аморальними, адже є об'єктивні причини вигоди прибутковості фінансового активу, – каже Орищак. – Той, хто розуміє перспективу ціни на метали, індекси, порівняльне перевагу ОВДП в тій чи іншій ситуації, може дозволити собі вигідні інвестиції. Той, хто не розуміє закономірностей зміни цін на фінансові інструменти, заробити не зможе. Є загальновідомий факт: згідно з індексом фінансової грамотності Організації економічного співробітництва і розвитку України за підсумками 2019-го знаходиться на 30 місці серед 30 країн. Тобто для більшості українців ОВДП є незрозумілою абревіатурою: вони навіть і близько не розглядають облігації як можливість отримати дохід або зберегти свої накопичення".

З іншого боку, продовжує експерт, розуміючи потенціал прибутковості ОВДП у порівнянні з іншими інструментами, знаючі люди захочуть на цьому заробити. І декому хотілося б це назвати нечесним вчинком – мовляв, президент в курсі ситуації. Але ж причини придбання інструменту можуть бути, як і у будь-якого іншого людини, на загальних умовах, а не тільки засновані на причетність до ситуації. А "загальні умови" означають, що людина розуміє поведінку цін на різні фінансові активи та бачить перевагу ОВДП.

Нагадаємо, адмінпротоколи на Зеленського склав особисто глава НАЗК. Він же вручив їх главі держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини