Головна Статті Політика президент Антикорупційний президент: чи є у Зеленського імунітет до корупції
commentss Cтатті Всі новини

Антикорупційний президент: чи є у Зеленського імунітет до корупції

Попри масу критики на адресу шостого президента України, навіть опоненти визнають, що Володимир Зеленський не помічений в корупції. Видання «Коментарі» розбиралося, чи так це, а також - що заважає йому перемогти корупцію

21 вересня 2020, 21:00 comments1289
Поділіться публікацією:

Реальна боротьба з корупцією залишається в топ-запитах українського суспільства. Це демонструють всі опитування. Однією з передвиборних обіцянок Володимира Зеленського та партії "Слуга народу" були посадки корупціонерів — не залежно від рангів. Але посадок як не було, так і немає. А корупція як була — так і є. Ось тільки чи є вина Зеленського в тому, що все саме так, а не інакше?

Антикорупційний президент: чи є у Зеленського імунітет до корупції

Президент України Володимир Зеленський

Адже не можна перемогти корупцію, як і принести мир на Донбас, лише клацнувши пальцями. Сувора реальність — це вам не рукавичка Таноса з камінням нескінченності... А реальність така, що Зеленському в спадок дісталася країна, в якій корупція пронизала все суспільство. Від батьківських "презентів" в дитсадки і школи — до мільйонних "відкатів" за потрібне рішення чиновників і нардепів.

Зеленський і корупція: важка спадщина

У 90-і основну частину матеріальних цінностей нашої держави було "прихватизовано" різними кланами. З мафіозно-олігархічних вони незабаром стали політико-олігархічними. Але суть залишилася тією ж — "розділяй і володарюй!". І вони ділили (і продовжують ділити) державні активи й підприємства. При цьому активно пручаються спробам зруйнувати збудовану ними реальність, де Україна — дійна корова для їх особистої вигоди, а не ненька, яку потрібно розвивати-підтримувати. Причому пручаються руками політиків всілякого штибу, так чи інакше "зав'язаних" в іграх фінансово-промислових груп. Глава ОП Андрій Єрмак зазначає: "Наша принципова позиція викликає масштабний опір з боку корумпованих чиновників на всіх рівнях".

Додайте до цього війну на Сході, постійний тиск з боку Росії, інтриги Заходу, який за рахунок України вирішує ті чи інші свої питання (і політичні, і економічні, і геополітичні). Приправте корона-кризою, що перевернула весь світ з ніг на голову. І отримаєте те саме корупційне блюдо, яке неможливо ударними темпами розсьорбати Зеленському та частині його команди, яка дійсно цього бажає. Тому що є й інша частина "слуг", яку нинішній стан речей цілком влаштовує. І тут справа не в нових або старих особах, а в сутності людини. "Привіт" нардепу від СН Олександру Юрченко, якого днями спіймали на хабарі і Ко.

"Боротьбі з корупцією заважає опір всіх, хто хоче зберегти корупційні порядки і можливості для незаконного збагачення. А це політики від ОПЗЖ до "Європейської солідарності", включаючи і частину депутатів від "Слуги народу", перш за все, пов'язаних з Коломойським", — зазначає політичний консультант Володимир Фесенко.

Зеленський і корупція: критичні випади

Чи розуміють весь цей "букет" обставин ті, хто критикує Зеленського за "слабку боротьбу з корупцією"? Скоріше так, ніж ні. Але ж у нас як — "якщо когось лають, значить, це комусь потрібно".

Ось і чуємо ми сумні історії від Андрія Богдана, в недавньому минулому правої руки Зеленського. Втративши посаду глави Офісу президента, Богдан переживає, що його недавній соратник проміняв їх "спільні мрії про країну щасливих людей без корупції на теплу ванну для себе і дешеві примхи непрофесійних і самозакоханих людей". Які нібито маніпулюють главою держави.

Але навіть він не наважився назвати Зеленського корупціонером. Правда, запевняв, що інформацію про "схематози" в найближчому оточенні той воліє переводити в жарт. Та робить вигляд, ніби не розуміє, що відбувається.

"Прилітає" Зеленському та від ще одного недавнього соратника, а тепер суперника — підприємця, телеведучого, політичного діяча Андрія Пальчевського. Він запевняє, що "вже тільки ледачий не носить" найближчих помічників президента.

Радник по Європі в міністерстві закордонних справ Великобританії в 1990-х, політичний аналітик Девід Кларк в колонці для Atlantic Council також висловив думку, що основним гальмом для перемоги над корупцією стають друзі Зеленського. При цьому, за словами експерта, існує думка, що сам Зеленський не схильний до корупції.

Гострі випади робить і фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. За його словами, при Зеленському Конституційний суд на вимогу корупціонерів б'є прямо по НАБУ, депутатів СН, які втратили недоторканність, неможливо притягнути до відповідальності, на митницю повертаються міцні кадри часів Януковича і т.д.

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко зазначає: "Тріумф та одночасно тягар для Володимира Зеленського в тому, що після перемоги на президентських виборах в 2019 році й успіху на позачерговій парламентській кампанії громадяни саме на нього покладають всю повноту політичної відповідальності за все, що відбувається в країні. Але із застереженням. Все ж архетип "славного малого" працює і зараз, завдяки чому бачимо таку розбіжність в рейтингу підтримки особисто Зеленського на позначці близько 30% і всіх інших інститутів влади, які набагато нижче. Але цей тренд буде розмиватися з плином часу".

На думку Ігоря Чаленка, наскільки щирий президент в бажанні перемогти корупцію, покаже час.

"Як я неодноразово чув від співрозмовників, за його каденції одні вертикальні схеми поборів припинили існування, інші ж знайшли нових "власників". Також варто відзначити, що зараз, наприклад, розвивається два діаметрально протилежних треки", — зазначає політолог.

За його словами, з одного боку, ініціюється збільшення фінансування антикорупційних органів — тих же Госбюро розслідувань (ДБР) і Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ). А з іншого боку, маємо проблеми з НАБУ і САП, в зв'язку з чим нам недвозначно натякають на припинення безвізу з Євросоюзом.

Красномовним вважає Ігор Чаленко і довгий зважування на шальках терезів щодо вибору позиції Зеленського в нещодавній ситуації з нардепом Юрченко.

Зеленський і корупція: аргументи на користь президента

Звинувачення, які звучать в сторону Зеленського справедливі лише почасти. Так, є багато питань щодо безкарності корупціонерів всіх рівнів. Так, оточення президента — не святе. Так, деякі кадрові рішення валять у ступор навіть його найпалкіших прихильників. Але...

"Посадки" безпосередньо зав'язані на реформуванні антикорупційних, правоохоронних і судових органів. Реформи ці попередниками Зеленського зроблені або косметично, або бездумно (за тотальну люстрацію вже доводиться розплачуватися усією країною), або з закладеними в них мінами сповільненої дії. У НАБУ така вже "рвонула". Ряд положень законопроекту Конституційний суд визнав, що не відповідають Основному закону, як і призначення директора. До всього іншого, Ситник ще й сам виявився причетним до корупції. І це — факти, на відміну від конспірології з приводу бажання Офісу президента зробити антикорупційні органи — ручними, ризикуючи втратити підтримку ЄС і США.

Що стосується справи Юрченка, то ніхто його, схоже, спускати на гальмах не збирається. Це чітко дали зрозуміти і сам Зеленський, і його офіс.

"В історії з висуненням звинувачення нардепові Юрченку з фракції "Слуга народу", судячи з усього, саме різка і принципова позиція президента Зеленського в результаті вплинула на генпрокурора Венедіктову, яка після дводенної затримки все-таки висунула звинувачення проти цього народного депутата", — підкреслює політолог, політичний консультант Володимир Фесенко.

Не будемо забувати і те, що саме при Зеленському в Україні був прийнятий закон про захист інформаторів, знята недоторканність з нардепів, почав роботу новий антикорупційний суд, взялися за реформування ряду наскрізь прогнилих структур, включаючи Держрезерв, Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

І навряд чи тільки заради повноти влади Зеленський закликав днями українців боротися і міняти державу разом. Щоб отримати ще одну можливість обнулити старі, корупційні "сірі еліти" — тепер вже на місцях. Мова, за його словами, про необхідність перезавантажити традиційні для України соціальні відносини, огидне правило, коли корумпованій меншості закон не писаний, а більшості — злидні, несправедливість і обман.

Зеленський і корупція: вигідна відмінність

Експерт у сфері права та політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко зазначає вигідну відмінність Зеленського від попередників-президентів в плані його некорупційності.

"Володимир Зеленський — це людина, яка прийшла в систему влади "ззовні". Причому, з одного боку, його шлях до влади був настільки стрімким, що він не встиг усвідомити існуючі в українській політиці "правила гри" і тим більше, прийняти їх. З іншого — в успіх проекту "Зеленський-президент", відверто кажучи, вірило дуже мало представників політикуму та фінансово-політичних груп", — підкреслює експерт.

На його думку, саме тому Зеленський не встиг потрапити в сферу їх інтересів і обрости зобов'язаннями перед "дядьками за кадром".

"Йому опосередковано допомагав Коломойський, сприяючи доступом на "1+1". Хоча підґрунтя цієї допомоги під питанням, адже була інформація, що Ігор Валерійович заборгував "95 кварталу" чималу суму, — зазначає Михайло Дяденко. — До речі, Коломойський в одному з інтерв'ю зізнався, що не вірив у перемогу Зеленського".

Трохи допомагали артистові на шляху до президентства бізнесмени рангом поменше. Але ніхто з них визначального впливу на Зеленського не набув, вважає експерт. Тому він став президентом, маючи певні життєві принципи і засади. До того ж, до сих пір досить великий вплив на нього чинять близькі люди — його дружина і батько.

"Судячи з усього, Зеленський залишився вірним своїм принципам, незважаючи на те, що оточення намагається посадити його в "теплу ванну" влади, — продовжує Михайло Дяденко. — І можна з великою часткою ймовірності стверджувати, що Зеленський прийняв рішення розлучитися з Андрієм Богданом якраз через те, що останній, прикриваючись його ім'ям, декларуючи, що нібито робить це "під президента", намагався вибудувати владну вертикаль під себе (згадаємо , історію з "відставкою Кличко"), взяти під контроль фінансові потоки".

Експерт підкреслює, що тільки час покаже, наскільки Зеленському вдасться залишатися таким "президентом-безсрібником" в майбутньому. І чи зможе він і надалі контролювати своє далеко не "біле і пухнасте" оточення.

Зеленський і корупція: і знову продовжується бій

У лютому, виступаючи на 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, Зеленський закликав не називати Україну корумпованою державою. В даний момент, за його словами, це вже неправда.

"Подивіться на нашу команду — там є різні люди. Що ми вкрали? Всі гроші, які я маю, я заробив своїм талантом. І у нас тепер нова команда, і ніхто з нас нічого не вкрав в уряду, у платників податків. Ми платили податки", — відзначав глава держави.

"Боротьба з корупцією — один із стовпів кампанії Володимира Олександровича, — нагадує Ігор Чаленко. — Також сьогодні корупція входить в ТОП-5 проблем громадян, як показує соціологія. "Чим далі в ліс", тим більше ми зустрічаємо резонансу щодо оточення президента, його депутатів в парламенті, в регіонах. Але все, що йому змогли поставити опоненти — це присудження довічної премії власного батька. Також відпав і "фактор Коломойського", яким активно лякали ще рік тому".

До речі, перший президент України Леонід Кучма, який представляє зараз нашу країну в ТКГ на переговорах по Донбасу, зізнався, що підтримує Володимира Зеленського саме тому, що той не замішаний в корупції. І робить ефективні кроки в боротьбі з нею.

"Але президенту мало особистої непричетність до корупції. Він сам про це говорив, даючи характеристику деяким міністрам. Недостатньо бути чесним хлопцем самому, — підкреслює політичний консультант Володимир Фесенко. — Для ефективної боротьби з корупцією необхідні сильні керівники правоохоронних структур і підвищення ефективності самих цих структур, а також зміна законодавства (насамперед, Кримінально-процесуального кодексу, який дає масу захисних інструментів корупціонерів і обмежує можливості правоохоронців)".

Так, може, варто підтримувати правильні починання глави держави? Допомагати, а не топити. Якщо критикувати, то — конструктивно. Якщо допомагати, то — не вибірково ("ось тут мені вигідно, а ось тут — не дуже"), а — постійно. І тоді, можливо, і світ у кінці тунелю стане ближчим, і корупції буде менше...

"Якщо президент і хоче побороти корупцію, то одного бажання мало, — упевнений Ігор Чаленко. — Потрібно зміцнювати відповідні правоохоронні органи, вирішити питання з судовою реформою, в українських умовах стати реальним арбітром між різними фінансово-промисловими групами (ФПГ). Зрештою, потрібно показувати, що в країні є влада. Адже безвладдя — це ідеальний ґрунт для вирощування корупції на всіх рівнях, включаючи побутової. В незалежності від політичних поглядів, потрібно віддавати звіт, що успіх Зеленського на треку боротьби з корупцією буде успіхом всієї України".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" з'ясовували, чим зараз займаються відставні міністри "Зе! Команди".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини