Головна Статті Політика внутрішня політика Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес»
commentss Cтатті Всі новини

Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес»

Релігійний депутат від партії Слуга Народу Артем Культенко, що раніше мав невеликі кав'ярні, тепер може бути пов'язаний з купівлею і продажем уживаних автомобілів

18 травня 2021, 09:05 comments4222
Поділіться публікацією:

Випускник Київської духовної семінарії РПЦ, екс-власник кількох столичних кафе і захисник прав ветеранів Афганістану, член політради партії "Слуга народу" Артем Культенко раніше заробляв собі на життя в двох невеликих кондитерських на Позняках і Осокорках. Через два роки перебування в парламенті у нього з'явилися всі атрибути заможного життя: одяг відомих брендів, дорогий автопарк, а крім депутатської діяльності може бути пов'язаний з торгівлею уживаними елітними машинами.

Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес»

Артем Культенко. Фото з відкритих джерел

Культенко до депутатства: бізнес і релігія

До обрання в парламент про Артема Культенко, як і про багатьох інших "слуг народу", мало хто щось знав. Це сьогодні в його біографії вказані назви громадських організацій київських власників МАФів і посади генерального директора декількох ТОВ.

Як розповіли джерела, близькі до нардепа, на початку 2000-х скромний хлопець, уродженець Черкас торгував сім-картами на ринку, а максимум, чого досяг у бізнесі за 19 років — дві невеликі кав'ярні на Позняках і Осокорках у столиці — "Ваша львівська кав'ярня" і "Львівські пироги". Проте, в 2014 році підприємець на хвилі Революції гідності балотується до Київради від "Партії ветеранів Афганістану", а також, за даними "24 каналу" входить в ГО "Громадянський корпус" — об'єднання групи підприємців-"кіоскерів".


Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес» - фото 2


Вибори до Київради Культенко програв. І в 2016 році він вступив на навчання в Київську духовну семінарію Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП). У Раді 9 скликання він став одним з воцерковлених депутатів. За його сторінкою в Facebook можна звіряти дати церковного календаря, оскільки своїм підписникам народний депутат регулярно повідомляє не тільки про Великдень або Різдво, а й про інші, менш популярні серед мирян дати.

Крім того, Культенко репостує і публікації свого духовного наставника — глави РПЦ в Україні Онуфрія. Оскільки, як і екс-заступник голови Офісу Президента Сергій Трофимов, Культенко є прихожанином цієї філії російської церкви в Україні. За це політичні експерти пов'язували його з проросійськими структурами.

А також в стрічці народного депутата України можна побачити вираз співчуття загиблим в Казані, пост про святкування Дня Перемоги і виступ проти демонстрації прапорів ЛГБТ-спільноти. При цьому про подані законопроекти депутат звітував останній раз в серпні минулого року. Але немає згадок про участь в незаконних вечірках під час локдауна, про що писала УП, або ж про бажання приховати свої дані про перетин кордону від Держприкордонслужби, як повідомляла "Радіо Свобода".

Через два роки роботи в парламенті у Артема Культенко з'явилися всі атрибути заможного життя: нардепа не раз помічали в одязі люксового французького бренду Zilli і на дорогих іномарках. Згідно з деклараціями, в родині Культенка накопичилося близько 1 млн грн і 1 млн доларів готівкою, а ювелірних виробів — браслетів, сережок, перснів і годин Культенко разом з дружиною носять майже на 400 тис. грн.

Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес» - фото 3

Як Культенко купує і перепродає авто

Потрапивши до парламенту Культенко, як писав блогер Денис Петров, організував після перемоги "Слуги народу" на виборах велику вечірку для колег за фракцією. Повідомляється, що нібито сам Культенко наполягав на участі Серьоги з хітом "Чорний бумер".

За словами наших джерел, після обрання у Культенка проявилася пристрасть до дорогих автомобілів, а також інших атрибутів заможного життя, наприклад, костюмів марки Zilli. Крім того, джерела, близькі до нардепа, повідомили про "новий бізнес з торговлі автомобілями".

Згідно з декларацією Культенка за 2018 рік, коли він тільки збирався стати представником інтересів народу України в парламенті в рядах партії "Слуга народу", в його автопарку були Lexus 470 2003 року і Volvo S80 2010-го. За інформацією самого Культенка, яку він вказав у декларації, в 2016 році 13-річний "Лексус" обійшовся йому в 147 тис. грн. або близько 6-7 тис. доларів за тодішнім курсом. Примітно, що навіть сьогодні, за даними сайтів автоторгівлі, купити авто такого ж віку можна не дешевше, ніж за 20 тис. доларів. При цьому 7-річний "Вольво" обійшовся тоді в 15-17 тис. доларів.

З початком парламентської діяльності в декларації нардепа відбулися зміни. Згідно декларацією за 2019 рік, від 16-річного "Лексуса" нардеп позбувся вже за 350 тис. грн, "заробивши" мінімум удвічі, хоча ця ціна теж не дотягує до ринкової. А в 2020 році "Вольво" принесла "слузі народу" близько 18 тис. доларів, що вище ринкової ціни мінімум в 1,5 рази.

Крім того, в автопарку Культенка з'явилася Toyota Sequoia 2010 року випуску, куплена за 100 тис. грн. або менше 4 тис. доларів. Тоді як її реальна ринкова вартість сягає близько 27 тис. доларів або в 6,8 рази більше.

Ще одне придбання 2019 року — 3-річна Volvo XC90 ринковою вартістю не менш 37-40 тис. доларів, яка дісталася Культенко за 350 тис. грн. або 12,5 тис. доларів, що втричі дешевше ринку. Більш того, в наступному році Культенко продав машину дружині свого однопартійця, також активного прихожанина РПЦ в Україні Павла Халимона — депутату Чернігівської обласної ради Оксані Халімон за 1 млн грн, тобто вже за цілком ринкові 36 тис. доларів.

Не менш продуктивним з точки зору перекупного промислу в нардепа видався "пандемічний" 2020 рік. Судячи з документу, нардеп витратив офіційно 2,2 млн грн на покупку відразу двох нових автомобілів. Так, Mercedes-Benz S560 2017 року ринкової вартістю від 90-95 тис. доларів потрапив у гараж заступника голови комітету з депутатської етики та регламенту за 50 тис. доларів, тобто майже вдвічі дешевше. А Range Rover 2013 року, за який на сайтах автопродажі просять мінімум 45 тис. доларів, обійшовся "слузі народу" в 30 тис. доларів, що в півтора рази менше, ніж ринок.

Як Артем Культенко з кав'ярні на Позняках пересів на «Мерседес» - фото 4

Як можуть бути пов'язані Культенко і Трофимов

За словами джерел, операції купівлі-продажу уживаних іномарок можуть бути спрямовані на мінімізацію податкових зобов'язань. Додамо, що за даними джерел, екс-заступник голови Офісу Президента Сергій Трофимов, який раніше відповідав на Банковій за регіональну політику, міг сприяти включенню Культенка в команду "Слуг народу", оскільки нібито перетинався з ним за столичною активністю "мафовіків". Крім того, повідомили джерела, Культенко нібито обіцяв Трофимову підтримку кіоскерів при можливому відході Віталія Кличка з посади голови КМДА.

Відзначимо, що Трофимов теж в 2020 році здійснив інвестицію, придбавши елітний Mercedes-Benz S500 L 2013 роки за 42 тис. доларів, хоча на ринку ціна більше.

Раніше повідомлялося, що група Трофимов-Культенко підвела Кличка і провалила правки про пайові внески.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини