Головна Статті Політика Скандали Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка
commentss Cтатті Всі новини

Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка

Нардепи, пов'язані з ексчиновником ОП, не змогли провести в Раді потрібні регіональним елітам правки до бюджету про пайові внески при будівництві нерухомості

23 грудня 2020, 14:45 comments1243
Поділіться публікацією:

Колишній перший заступник голови Офісу Президента, а нині радник Андрія Єрмака Сергій Трофимов не зміг виконати зобов'язання, взятого перед мером Києва Віталієм Кличко (і в його особі — перед усіма керівниками інших великих міст) про повернення в законодавство норми про пайові внески. На минулому тижні поправку групи нардепів, які можуть бути пов'язані з Трофімовим, в Раді провалили. У зв'язку з чим радник Єрмака, за даними джерел із його оточення, мав жорстку розмову з мером-боксером.

Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка

Фото з відкритих джерел

Група Трофимова-Культенка

Після публікації цілого ряду провальних для партії влади соціологічних досліджень, а також з огляду на зростання авторитету регіональних еліт, у політичних кулуарах заговорили про можливі дострокові президентські вибори. В оточенні ж мера Києва Віталія Кличка всіляко культивують відповідні амбіції столичного градоначальника, який засидівся у своєму кріслі. Незважаючи на те, що "час Ч" ще й близько не позначений, навколо потенційного кандидата починають поступово групуватися різні "прихильники".

Одним із перших в сторону Кличка став дивитися колишній перший заступник голови Офісу Президента Сергій Трофимов. На Банковій він відповідав за регіональну політику, але "певні недоробки в регіональній модерації" змусили Офіс розлучитися з одним із найближчих соратників Володимира Зеленського.

На Трофімові, як відомо, зав'язаний цілий пул питань, пов'язаних, серед іншого, з реформуванням сфери архітектурно-будівельного контролю, зокрема ДАБІ. Нібито Трофимов, за даними "Антикор", спільно з Володимиром Родіним причетні до "гальмування" реформи, яка полягала в розформування ДАБІ та перетворенні її мінімум в чотири інших контролюючих органи.

Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка - фото 2

Крім того, на Трофимова також орієнтується група з приблизно 10-15 народних депутатів як від фракції "Слуга народу", так і від інших фракцій. Очолює неформальне об'єднання заступник голови "СН" Артем Культенко. Разом з Трофімовим вони є завзятими прихожанами УПЦ (МП). Наприклад, Трофимов, за даними "Суспільного", пов'язаний з митрополитом Онуфрієм. А Культенко — є випускником духовної семінарії цієї церкви і регулярно вітає своїх передплатників в соціальних мережах з православними релігійними святами. Крім того, навіть під час недавнього візиту "слуг" на фронт він зумів засвітитися в скандалі — замість окопів нібито, за даними УНН, поїхав в місцеву Лавру, де під час окупації бойовики тримали свої припаси.

Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка - фото 3
Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка - фото 4

До групи Трофимова-Культенка також входять мажорітарщіца Анна Пуртова, у якої колись, за даними "Обозревателя, знайшли бізнес в Росії, а також нардеп Андрій Холодов, дітей якого хрестила дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко. Холодова разом з Культенком ЗМІ вважають "кураторами" цілої мережі кіосків в столиці. За даними "Страни. Юа", обидва уникли недавніх санкцій Кремля, що може свідчити про наявність протекції в державі-агресорі.

Провал правок про пайові внески: як Трофимов і Культенко підвели Кличка - фото 5

Культенко також пов'язаний з лідером об'єднання "Громадянський корпус" Романом Солодким. Пуртова, за даними порталу "Києввласть", може представляти в "СН" і групі Трофимова-Культенка інтереси забудовника і мільйонера Василя Хмельницького.

Провалені правки про пайові внески

За даними джерел, щоб заручитися можливістю плідної співпраці з командою Кличка на майбутніх виборах президента, Сергій Трофимов пообіцяв меру-боксеру — і в його особі — всім мерам великих міст, які також орієнтуються в політичному плані на головного важкоатлета серед градоначальників — що поверне до законодавства пайовий внесок. Як відомо, з 1 січня 2021 року забудовники не повинні будуть його оплачувати містах, а місцева влада позбудуться можливості впливати на забудовників, встановлюючи для "своїх" мінімальний, а для "чужинців" — максимальний рівень пайового внеску.

В Асоціації міст України, яку з 2016 року очолює Віталій Кличко, неодноразово заявляли про необхідність повернути пайовий внесок, оскільки містам не вистачає грошей на розвиток. Однак експерти вважають, що це блеф. За даними Офісу ефективного регулювання, 60% всіх пайових внесків в країні отримували бюджети 11 найбільших міст. Решта 40% "розмазуються" по 30 тисячам населених пунктів, в середньому по 900 доларів у рік на кожен. Що очевидно ніяк не впливає на економічний розвиток цих міст і сіл. При цьому забудовники практично ніколи не сплачують внесок грошима — тільки "об'єктами інфраструктури" за істотно завищеною вартістю. Однак в ціну житла або нежитлової нерухомості такий внесок закладається в повному обсязі.

Чергову поправку, яка повинна була повернути пайовий внесок до законодавства, через бюджетний комітет, а потім і через сесійну залу повинна була провести Анна Пуртова. Однак якщо на бюджетному комітеті відповідні зміни в проект головного фінансового документа країни на 2021 рік були підтримані, то в залі поправки 445-448 були провалені.

Публічно у ВР за провал документів агітував глава будівельного комітету Андрій Клочко. Однак в оточенні Трофимова вважають, що ключову роль в питанні блокування цієї ініціативи зіграла Олена Шуляк, ще одна заступник голови фракції "СН" і теж член будівельного комітету Ради. За даними джерел, в глобальній ієрархії її відносять до людей Андрія Єрмака, і щоб "переконати" депутатів не голосувати за поправки щодо пайового внеску, Шуляк нібито недвозначно натякала на можливість позбавлення мажоритарників субвенції на соцекономрозвитку їх регіонів.

Як повідомляють джерела, після провального голосування почалися розгляди Кличка з Трофімовим, а також з Культенком, який нібито гарантував, що пайові внески у 2021 році залишать. Культенко не в перший раз потрапляє в таку ситуацію. Раніше ЗМІ писали, як він не виконав взятих на себе зобов'язань перед попереднім главою Офісу Президента Андрієм Богданом.

За словами представників оточення Трофимова, ексзаступник голови ОП покладе саме на Культенка фінансову складову зобов'язань, взятих перед мером Кличко. За даними джерел, штрафні санкції за невиконання взятих на себе зобов'язань можуть становити від 15 до 25% від визначеної суми. Однак, все це навряд чи завадить Трофимову і Культенку далі формувати свою групу в парламенті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини