Головна Статті Політика внутрішня політика "Троянський кінь" Офісу Зеленського: хто такий Андрій Смирнов і до чого тут суди та справа про держзраду Порошенка
commentss Cтатті Всі новини

"Троянський кінь" Офісу Зеленського: хто такий Андрій Смирнов і до чого тут суди та справа про держзраду Порошенка

На м'яке рішення суддів щодо п'ятого президента України міг вплинути заступник голови Офісу Зеленського Андрій Смирнов, і ось чому

21 січня 2022, 12:00 comments2791
Поділіться публікацією:

Хід справи Петра Порошенка йде зараз не на користь влади та Офісу Президента, а багато політологів стверджують – програшу Зеленський зобов'язаний своїм же соратникам, зокрема заступнику голови ОПУ Андрію Смирнову. Ми розібралися, хто такий Смирнов, і чому його вплив може бути вирішальним для Зеленського у протистоянні з Порошенком.

"Троянський кінь" Офісу Зеленського: хто такий Андрій Смирнов і до чого тут суди та справа про держзраду Порошенка

Андрій Смирнов - фото з відкритих джерел

Повернення 17 січня до Києва п'ятого президента Петра Порошенка надало владі шансу показати, що перед законом всі рівні, і отже, навіть така впливова постать, як колишній президент, може й має відповідати за законом у разі причетності до порушень законодавства.

Проте вже 19 січня стало зрозуміло, що перший раунд боротьби президент Володимир Зеленський програв, адже Печерський суд Києва призначив Порошенкові мінімальний запобіжний захід – особисте зобов'язання. Причиною такого м'якого рішення судової вертикалі експерти називають соратників Володимира Зеленського, які є наближеними особами в Офісі Президента. Ключова фігура, за словами політолога Вадима Карасьова , – заступник керівника ОПУ Андрій Смирнов. Карасьов упевнений: Андрій Смирнов не лише недоопрацьовував у справі Порошенка, а й узагалі міг грати на його боці.

"Справа екс-президента Порошенка зараз йде всупереч очікуванням Зеленського та Офісу президента: Печерський суд обрав запобіжний захід Порошенку у вигляді особистого зобов'язання за підозрою в держзраді та сприянні терористичним організаціям. Це, безумовно, поразка влади. Тобто арешту, на який розраховували в ОПУ не відбулося. Що ж сталося насправді і чому так вийшло? Кажуть, що у команді Зеленського цим питанням займався Андрій Смирнов, заступник голови Офісу Президента. Як мені розповідають джерела він не лише не допрауював у цій справі, але й міг грати як на боці Зеленського, так і на боці Порошенка, слуга двох панів ”, — написав Вадим Карасьов на своїй сторінці у мережі Facebook.

Карасьов повідомив, що Смирнов почав працювати в ОП ще за Андрія Богдана і в кулуарах вважався його людиною:

"Як юриста, його можна було бачити в захисниках політиків з різних таборів – від екс-регіоналів Лукаш, Єфремова та до Яроша з "Правого сектору". Що тепер? Думаю, Зеленський зіткнувся з тією реальністю, в якій ми живемо в Україні, — у нього немає професійних кадрів, а ті, що є, виконують свою роботу з урахуванням української реальності. Ймовірно, це призведе до кадрових перестановок в Офісі президента ", — зазначив Вадим Карасьов.

Чим загалом відомий Андрій Смирнов, і який його вплив на різні вектори державної влади.

Успішний шлях Андрія Смирнова

Андрій Смирнов, здобувши вищу юридичну освіту, заснував власну юркомпанію у 2003 році — "Бізнес Юр Консалтинг". Проіснувала вона лише кілька років. Проте закриття першого починання могло лише додати впевненості Смирнову в тому, що для успіху потрібно отримати максимум зв'язків, що він і зробив, вирушивши до держслужби – спочатку в управлінні земельних ресурсів Запоріжжя, потім у юридичному департаменті Держкомрезерву, невдовзі навіть став заступником начальника господарського управління СБУ. 

Потім Смирнов іде у приватну юрпрактику, розвиваючи подальші варіанти розвитку кар'єри. У 2012 році став позаштатним радником голови Держагентства з інвестицій та національних проектів (Держінвестпроект) Владислава Каськіва. Відомо, що Держінвестпроекту на різні ініціативи було виділено із держбюджету півмільярда гривень. Але проекти так і залишилися у проекті, а гроші могли бути не спрямовані на державні ініціативи. Навіть НАБУ цікавилося цією справою.

Надовго із Каськівом Смирнов не затримався. 2012 року його друг адвокат Валерій Карпунцов пройшов у ВРУ від партії "УДАР", і Смирнов став його помічником.

Період Євромайдану відкрив для нинішнього заступника голови ОПУ нові можливості. Андрій Смирнов часто з'являвся на Майдані, а також виступав адвокатом-захисником активістів Євромайдану. Познайомившись із лідером "Правого сектору" Дмитром Ярошем, Смирнов став тісно працювати з "правосеками", а потім став уповноваженим представником ЦВК із правом дорадчого голосу, коли Ярош балотувався у президенти на виборах 2014 року. У тому ж році він балотувався до парламенту, але не набрав голосів.

Проте до парламенту потрапив Андрій Денисенко, один із керівників "Правого сектору", що запросив Смирнова своїм помічником. Незабаром і сам Смирнов став депутатом, але не у Раді, а у Дніпропетровську, куди прийшов у 2015 році від партії УКРОП. До речі, політична сходинка у вигляді депутата місцевої ради могла дозволити Смирнову ще більше розширити коло зв'язків, потрапивши до наближених осіб до Геннадія Корбана.

У грудні 2015 року Смирнов очолив комісію з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства.

"Справа Корбана", якою займалася Генпрокуратура у грудні 2015 року, коли Корбана затримали, дозволила Смирнову проявити себе як професійного юриста. У цій справі Смирнов нібито зблизився з Андрієм Богданом, що очолював адвокатську групу захисту Корбана.

У листопаді 2015 року СБУ затримала Олену Лукаш , екс-міністра при Азарові та екс-адвоката Віктора Януковича. Андрій Смирнов став адвокатом Лукаша. У кулуарах подейкують, що, отримавши в союзники представників "Партії регіонів", Смирнов втратив дружбу з представниками партії УКРОП, які взагалі наполегливо попросили його виїхати з Дніпра та в облраді рекомендували йому не з'являтися.

У 2017 Смирнов відкриває адвокатське об'єднання Smyrnov Law Office. Схоже, Смирнов часто брався захищати тих, кого звинувачували у розтраті державних коштів. Окрім Лукаш, клієнтами Смирнова стали екс-керівник "Нафтогаз України" Олександр Кацуба, а також Ігор Гужва, відомий своїм проектом Страна.ua, а ще — Олександр Єфремов — колишній голова фракції "Партії регіонів", якого звинувачували у держзраді. Зрештою, Єфремову в результаті призначили те саме "особисте зобов'язання" , яке тепер 19 січня 2022 року отримав за рішенням Печерського суду Петро Порошенко.

Андрій Смирнов — куратор правосуддя

Після призначення головою ОПУ Андрія Богдана Смирнова було запрошено його заступником, і до його функцій офіційно прописали правову політику, правоохоронну діяльність та судову систему.

"У мене немає сумнівів, наприклад, у тому, що епоха попереднього начальника країни закінчилася в момент, коли він особисто перестав асоціюватися зі справедливістю. Кожен має право дати свою суб'єктивну оцінку, в який саме період це відбувалося. У мене своє розуміння і пов'язане воно зі спокусою особистого втручання в кожен більш-менш значущий процес у країні. Тому дуже важливо виправдати очікування суспільства, яке довірило владу президенту та його команді, забезпечити справедливе ставлення до всього", — наголошував Смирнов в одному з інтерв'ю у 2019 році.

Здобувши посаду в Офісі Зеленського, Смирнов зайнявся питаннями правоохоронної системи. Наприклад, робота Смирнова нібито стала у допомогу відомому бізнесменові Сеяру Куршутову, який відомий як "король контрабанди", а також учасник списку санкцій РНБО. За даними ЗМІ, Смирнов був адвокатом Куршутова, а також адвокатом судді Миколи Чауса. Згаданого Куршутова, до речі, називали "правою рукою" екс-депутата БПП Олександра Грановського з низки бізнес- та "митних" питань. Сеяр Куршутов тоді був помічником Грановського та керівником "Офісу контрабанди" у Південному регіоні. За інформацією Blind Trust, збитки держбюджету від роботи так званого Офісу Грановського становлять близько 28 мільярдів гривень.

Також Смирнов фігурує у кримінальній справі НАБУ з втечі Чауса з України. Самого Чауса, як пишуть ЗМІ, зараз захищає особиста юрфірма Смирнова Smyrnov Law Office.

"Оплачує адвокатів, як і всі колишні роки, зі слів подружжя викраденого судді, екс-нардеп та соратник Петра Порошенка – Грановський", — йдеться у статті Vesti.юа.

Зважаючи на все, вимальовується ланцюжок зв'язків Андрія Смирнова: Куршутов – Грановський – Порошенко.

Але найважливіше, що зараз, навіть після виходу з ОПУ Богдана, у Смирнова зберігається величезний вплив, бо йому довіряє та надає дедалі більше повноважень голова ОПУ Єрмак.

Скандали, у яких фігурував Смирнов

Андрій Смирнов фігурує в багатьох скандалах, але все ж таки зберігає свою посаду, що може свідчити про його прекрасні навички переговорника та вміння домовитися з усіма. Наприклад, у ЗМІ було зазначено , що голос Смирнова нібито чутний на "плівках Труби" — записах з кабінету колишнього голови ДБР Романа Труби. Судячи з записаного, людина зі схожим на Смирнова голосом, обговорює з Трубою можливості щодо, зокрема, переслідування екс-президента Порошенка. На записі також нібито чутно розмову, як буде витягнутий із СІЗО Олександр Єфремов. До речі, за три дні після розмови 22 липня 2019 Єфремов вийшов. НАБУ, судячи з даних ЗМІ , цікавилося Смирновим, але справа так нікуди й не пішла. До речі, сам Смирнов у інтерв'ю коментував роботу НАБУ.

"Питання гучних посадок корупціонерів – зона відповідальності НАБУ. 4 роки розслідується неймовірний обсяг матеріалів. Ви зможете назвати хоча б 5 гучних проваджень, за якими є обвинувальний вирок?", — каже Смирнов.

Ще один скандал, фігурантом якого став Смирнов – забудова Протасова Яру. У 2019 році він представляв інтереси дніпровських бізнесменів Олега Левіна та вже згаданого Геннадія Корбана, що інвестували у будівництво ЖК "Tourbillon". Тоді голова ініціативної групи, що виступала проти забудови, Роман Ратушний підтвердив , що інтереси забудовників представляв Смирнов, який спочатку нібито пропонував підкуп, а потім банально погрожував Ратушному.

Цікавим виглядає і зв'язок Смирнова із ще одним бізнесменом – власником Dnipro Agro Group Василем Астіоном. У річній декларації Андрія Смирнова сказано, що він у 2019 році отримав кредит у розмірі 9,8 млн гривень від Ольги Астіон, матері бізнесмена Василя Астіона. Сам Астіон має неоднозначну репутацію, йому приписують причетність до рейдерського захоплення "Хорольського молочно-консервного комбінату дитячого харчування". А тесть Астіона – Михайло Кошляк, раніше керівник силового блоку гурту "Приват". У 2015 році Кошляка було затримано правоохоронцями, а його адвокатом був Андрій Смирнов.

Незважаючи на таку яскраву біографію, Андрій Смирнов залишається вже два з половиною роки одним із найвпливовіших людей в Офісі Зеленського. І хоча багато експертів уже неодноразово зазначали, що Смирнов з його ймовірними зв'язками з Олександром Грановським, Сеяром Куршутовим та іншими персонами з кола Петра Порошенка навряд чи грає чесно, поки влада не вирішується на перестановки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини