Головна Статті Політика внутрішня політика Союз Богдана і Вавриша: як скандальний дует планує «брати владу»
commentss Cтатті Всі новини

Союз Богдана і Вавриша: як скандальний дует планує «брати владу»

«Коментарі» розбиралися, до чого може привести союз Андрія Богдана та Андрія Вавриша

8 квітня 2021, 20:43 comments1678
Поділіться публікацією:

Поки вся увага органів влади, ЗМІ та суспільства відвернута подіями на Донбасі і напруженістю на кордонах з Російською Федерацією, всередині країни продовжують плентатися інтриги. Їх кінцева мета — провести в Кабінет міністрів "своїх" кандидатів і взяти владу в столиці. На чолі "почесного" списку кандидатур — екс-керівник Офісу президента Андрій Богдан і його друг, столичний забудовник Андрій Вавриш.

Союз Богдана і Вавриша: як скандальний дует планує «брати владу»

Союз Богдана і Вавриша

Два Андрія — дружба заради влади і грошей

Біографії тезок — бізнесмена Вавриша і одного з найвпливовіших українських політиків 2019 року, Богдана — в чомусь схожі. Обидва були маловідомі широкому загалу, і кожен, до певного моменту, непомітно працював на своїй ниві.

Вавриш, почавши в 1999 році як бізнесмен, в 2010-му став заступником начальника Головного управління, а пізніше — начальником Служби містобудівного кадастру Департаменту містобудування та архітектури КМДА. Через 5 років, після звинувачення в "зловживанні у сфері розміщення зовнішньої реклами", він був із займаної посади звільнений. У 2016 році керував цілою низкою девелоперських компаній, і незабаром став досить помітною фігурою на ринку столичної нерухомості. Основа бізнесу Вавриша — ТОВ "SAGA Development", яким, за даними YouControl , він володіє допомогою фірми, зареєстрованої в офшорній юрисдикції Панами.

Зліт бізнесмена в 2019 році збігся зі злетом його тезки Андрія Богдана. Малопомітний в широких, але добре відомий у вузьких колах юрист, який обслуговує інтереси бізнес-структур групи "Приват", Богдан в 2019 році став керівником Офісу президента України. За час свого перебування у владі політик встиг стати настільки впливовим, що заслужив репутацію "сірого кардинала" президента Володимира Зеленського.

Про зв'язок тезок широкі кола дізналися завдяки розслідуванню передачі "Схеми" влітку 2019 року. За відомостями журналістів, житловий комплекс на проспекті Перемоги, який будує компанія SAGA Development, де Вавриш працює виконавчим директором, розміщений на орендованій землі. Її орендар — компанія "Кармен Трейдинг", директором якої був Олександр Коваленко, який є довіреною особою глави Офісу президента України Андрія Богдана. Як уточнювали журналісти, в тому ж 2019 м Богдан виписував на Коваленко довіреність на розпорядження своїми 53-ма земельними ділянками в селі Забуяння під Києвом. Сам забудовник не заперечив факт близької дружби з главою ОПУ.

Судячи з документів, йшлося про житловому комплексі "SAN FRANCISCO CREATIVE HOUSE" за адресою проспект Перемоги, 67.

Андрій Богдан часто ставав предметом розслідування програми "Схеми" і, врешті-решт, подав проти журналістів позов про захист особистої честі і гордості. Втім, підстав для невдоволення Андрієм Богданом незабаром накопичилося так багато, що в лютому 2020 року за президентським указом він був звільнений з поста глави ОПУ.

З тих пір Богдан перейшов в опозицію, і зараз раз у раз лає як влада в цілому, так і президента Володимира Зеленського особисто, іноді абсолютно не соромлячись у виразах.

Звільнили одного Андрія, а страждає інший

Діяльність екс-глави Офісу президента не залишилася непоміченою, правда розплачуватися за це довелося іншому Андрію. Вавриша підозрюють в тому, що скандальні викриття одного з "Слуг народу" у Верховній Раді — Гео Лерос — проходять саме з його подачі.

Так, 11 червня Державне Бюро розслідувань України прийшло з обшуком в компанію бізнесмена "SAGA Development", про що повідомив сам підприємець на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Як уточнив сам Вавриш, ГБР цікавилося забудовою його компанією ділянки Національної академії внутрішніх справ житлового комплексу "O2 Residence" на 22-му кілометрі Бориспільського шосе.

До листопада навколо компанії "SAGA Development" тривали баталії в судах — Офіс Генерального прокурора раз у раз намагався накласти арешт на ряд земельних ділянок компанії і афілійованих з нею фірм, також належать Вавриш. За версією слідства, земельні ділянки на яких зводяться житлові комплекси, відносяться до "землям громадської забудови". Тому будівництво житла тут не законно, і відбувається завдяки допомозі зловживають своїм посадовим становищем співробітників Київської державної міської адміністрації.

Проте, Полтавський апеляційний суд не повірив доказам прокуратури, і 23 листопада не дозволив накласти арешт на земельні ділянки, на яких проводять будівництво фірми Андрія Вавриша.

Якийсь "реванш" силовики вирішили взяти в січні, вручивши підозра в скоєнні злочину по справі саботажу будівництва житлового комплексу "Альта-Град" в Борисполі самому Вавриш.

Але бізнесмен пояснив в Facebook, що в 2006 році, будучи міноритарним акціонером ТОВ "Системабуд" і володіючи 1/3 компанії, він разом з партнерами купив ЦМК "Бориспільська ворсова фабрика" під майбутнє житлове будівництво. Був розроблений проект ЖК "Альта-град", отримано дозволи і відкрита кредитна лінія в "Сведбанку", що пізніше став "Омегабанком". Але через фінансову кризу 2008 року проект був заморожений, банк збанкрутував, борги "Системабуд" не раз перекупалися, і в 2016 році їх власник запропонував Вавриш добудувати житловий комплекс. Як стверджує бізнесмен, він взявся за добудову об'єкта і навіть взяв зобов'язання вручити квартири 22 інвесторам, які вклали свої кошти понад 15 років тому.

Видання " Страна.юа " з посиланням на свої джерела розкрило версію слідства. Відповідно до неї група компаній і фізичних осіб взяли кредити в "Сведбанку" (в подальшому — "Омегабанк"), які повинні були піти на будівництво житлового комплексу в Борисполі. Це компанії ТОВ "Монолітжилбуд" і ТОВ "Системабуд", а фізособи — Тетяна Вавриш (дружина Андрія Вавриша), Людмила Івасюк і Ольга Клецко (бізнес-партнери Вавриша) і Олександр Калиновський (колишній бізнес-партнер Вавриша).

Як пише видання, в 2006-2008 роках були взяті кредити на загальну суму 395 мільйонів гривень. Але гроші повернуті не були, і загальна заборгованість з урахуванням відсотків перевищує 900 мільйонів гривень. Причому по частині з цих боргів поручителем був сам Вавриш.

Але головне — передані в заставу банку земельні ділянки коштували в десятки разів менше, ніж за документами. Але і вони були пізніше виведені з-під застави і перереєстровані на інших осіб. Потім в процесі банкрутства банку борг був викуплений підконтрольної Вавриш фінансовою компанією "Локо", формально виступила замовником добудови житлового комплексу "Home & Park Comfort House". На сайті фірми "SAGA Development" зазначено, що це її проект.

Згідно з відкритими даними, ТОВ "Системабуд" фігурує в розслідуванні кримінального провадження від 25 липня 2019 року, де посадові особи КМДА та інших міст Київської області підозрюються в незаконній видачі дозволів на будівництво в столиці і області.

У лютому ім'я Андрія Вавриша спливло у зв'язку з планами демонтувати пам'ятник на вулиці Гончара через його велику зношеність і будівництвом на цьому місці житлового будинку ЖК "Franklin Concept House" все тієї ж "SAGA Development". Дозвіл на демонтаж видав скандально відомий Окружний адміністративний суд Києва.

Також в лютому політолог Карина Хантер в блозі на "Цензор.Нет" звинуватила Вавриша в забудові промзони між Подолом і Петрівкою.

"Вавриш викупив частину промзони між Подолом і Петрівкою, після чого почав кампанію з видавлювання звідти працюючих підприємств. Схема класична: статті анонімних авторів на не самих відомих сайтах, виступи кількох близьких до забудовника політиків. І все б нічого, але є пікантний нюанс — позицію Вавриша в Київраді відстоює фракція "Слуга народу". І це на тлі давнього конфлікту Вавриша з нинішнім главою ОП Єрмаком. За моїми даними такою співпрацею вже зацікавилися в ОП, що може привести до оргвисновків ", — стверджує політолог.

Вавриш-Богдан: взяти столицю, а може і країну

Однак не бізнесом єдиним сильні два Андрія. Політолог Карина Хантер акцентувала увагу своїх читачів на те, що позицію Вавриша-Богдана в Київраді відстоює фракція "Слуга народу".

Треба сказати, що сам Андрій Вавриш, ще будучи держчиновником — заступником начальника Департаменту містобудування та архітектури КМДА — начальником Служби містобудівного кадастру, намагався балотуватися до Київміськради по мажоритарному округу №58. Ще кандидатом він засвітився в ряді скандалів: підкуп виборців (на думку "Батьківщини"), і створення небезпеки для дітей.

Хоча з тих пір столичні забудовники активно освоїли практику висунення своїх людей до Київміськради і часто умудряються робити це від різних партій, іноді явних супротивників. Особливо в цьому досяг успіху нардеп від ОТЗЖ, екс-смотрящий Києва Вадим Столар .

Але, як стверджує Центр медіарасследованій "Булава", Вавриш-Богдан замахнулися на отримання контролю над цілою фракцією в Київраді — "Слуга народу". Правда, це лише 12 депутатів, або 10% від складу законодавчого органу столиці, але для відстоювання інтересів дуету їх цілком вистачить.

24 березня Київська міська організація партії "Слуга народу" отримала нового керівника — замість нардепа Миколи Тищенка, їм стала народний депутат Леся Забуранна . Як тоді стверджував сайт, це призначення тимчасове, до закінчення локдауна в столиці, який спочатку повинен був тривати до 10 квітня. Однак заявлений термін явно буде перевищено, адже локдаун в Києві продовжили до 16 квітня, а в КМДА не виключають того, що і його можуть продовжити.

За даними "Булави", про існування подібного союзу свідчить багато фактів. Тут і часті появи куратора столичних "слуг народу" на каналах Вадима Столара, і критика столичної влади, і, нарешті, голосування земельною комісією Київради 17 березня, за проект рішення щодо затвердження детального плану територій (ДПТ), в якому заплановано будівництво на Мінському масиві нового багатоповерхового мікрорайону (ним займаються фірми Столара і Влади Молчанової за погодженням з Вавриш ще під час перебування його роботи в КМДА).

Ще в лютому, на тлі чуток про можливу відставку прем'єр-міністра Дениса Шмигаль активізувалися розмови про можливих наступників. У числі найбільш вірогідних кандидатів називали міністра розвитку громад і територій України Олексія Чернишова. Раніше він був головою Київської ОДА та за даними ЗМІ активно контактував з Андрієм Вавриш. Зустрічаються і твердження про наближеності бізнесмена до олігарха Ігоря Коломойського, що знижувало його шанси на призначення. Хоча чутки про відставку Кабміну Шмигаль і вщухли, на думку "Весті.юа", Олексій Чернишов має найкращі шанси на призначення завдяки близьким стосункам з президентом, так як став єдиним з міністрів, запрошеним на день народження Володимира Зеленського. Цікаво, що сам Денис Шмигаль був призначений прем'єр-міністром саме з поста міністра розвитку громад і територій, який нині займає Чернишов.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини