Головна Новини Політика Скандали Закарпаття в обмін на російську вакцину або невдалий жарт Словаччини: хто дозволяє принижувати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Закарпаття в обмін на російську вакцину або невдалий жарт Словаччини: хто дозволяє принижувати Україну

Експерти розповіли порталу "Коментарі" про приниження нашої держави на міжнародному рівні і як це змінити в нинішніх умовах

4 березня 2021, 11:48 comments1248
Поділіться публікацією:

Глава міністерства закордонних справ Словаччини Іван Корчок вибачився за некоректний жарт прем'єр-міністра республіки Ігоря Матовича про "обіцянку Закарпаття" в обмін на російську вакцину. Чому подібний скандал став можливий? Що потрібно робити, щоб Україну перестали так принижувати на світовій арені? Розібратися в цих питаннях виданню "Коментарі" допомогли експерти.

Закарпаття в обмін на російську вакцину або невдалий жарт Словаччини: хто дозволяє принижувати Україну

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Політичний кам'яний вік" не дає Україні можливості розвиватися на світовому рівні

Експерт Українського інституту політики (УІП) Руслан Бізяєв вважає, що скандал став можливим багато в чому через невиразну позицію нашої держави з багатьох питань. Як всередині країни, так і на міжнародній арені.

"Через нашу слабкість нас починають "кусати" не тільки хижаки на зразок Росії, але і "травоїдні" на кшталт Словаки. А ослабли ми, бо не маємо певності — хто ми на зовнішньополітичній арені. Як відстоювати національні інтереси. І яким чином це робити не в шкоду собі і відносинам з іншими країнами. Шарахання з боку в бік, слабка кадрова політика, відсутність стратегій, відсутність професіоналів на ключових постах привели до того, що Україна пересварилася практично з усіма сусідами. Адже ми в конфлікті не тільки з Росією. Конфліктуємо з Білоруссю, з Угорщиною, періодично спалахують скандали з Польщею. Відсутність чіткої і зрозумілої зовнішньополітичної лінії помножене на те, що я називаю "політичний кам'яний вік" (коли самі приймаємо закони, де закладені конфлікти — як ті ж мовний закон або закон про освіту) не дають Україні можливість розвиватися на світовій арені ", — підкреслює Руслан Бізяєв.

На його думку, всі союзи типу Україна-Грузія-Молдова, Люблінський трикутник, поки більше виглядають як протоколи про наміри.

"Щоб змінити ситуацію, необхідно повністю переглянути міжнародний імідж України. Ми не повинні культивувати імідж жертви. Коли ти так себе подаєш, до тебе так і ставляться. Так, у нас є серйозні проблеми, так, ми в конфлікті з Росією. Але це не привід всіх усюдах голосити і говорити про власну слабкість. Відповідні завдання повинно вирішувати МЗС. Але там у нас, та й не тільки там, все дуже сумно", — резюмує експерт УИП.

Україна мала всі підстави вимагати від Словаччини вибачень, роз'яснень та інших дипломатичних кроків

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська впевнена, що жарти на кшталт того, який дозволив Ігор Матович, абсолютно неприпустимі.

"Територіальна цілісність — це не просто якийсь політичний лозунг, а основа сучасного міжнародного права і державного ладу суверенних держав, закріплена в статуті ООН. Сама ООН і створювалася саме для захисту незалежності країн, поваги їх суверенітету, вирішення всіх конфліктів, перш за все, мирним шляхом ", — підкреслює Вікторія Закревська.

Саме тому, на її думку, Україна мала всі міжнародно-правові підстави вимагати від Словаччини вибачень, роз'яснень та інших дипломатичних кроків.

"Україна, вимагаючи вибачень і домігшись їх, вчинила абсолютно правильно. Сьогодні наша країна бореться за свою територіальну цілісність, і вона повинна використати доступні дипломатичні і міжнародно-правові методи, в тому числі ті, що закладені в статуті ООН як право на колективну чи індивідуальну самооборону", — вважає Вікторія Закревська.

Раніше видання "Коментарі" розповідало, як прем'єр-міністр Словаччини оскандалився в прямому ефірі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Українець

4 березня 2021, 14:22

Що цікаво - з 2014 до 2019 року Україна не була на стільки ослабленою, що її "могли кусати всякі травоїдні". Чому б це?


Новини