Головна Новини Політика Скандали.Політика Справа на 6 мільярдів в Стокгольмському арбітражі: хто і навіщо зливає Коломойського
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа на 6 мільярдів в Стокгольмському арбітражі: хто і навіщо зливає Коломойського

Експерти розповіли, як програш в Стокгольмському арбітражі відіб'ється на Ігоря Коломойського

6 лютого 2021, 11:38 comments2369
Поділіться публікацією:

Стокгольмський арбітраж прийняв рішення на користь України в справі на більш ніж 6 млрд доларів . Сторона, що програла — українські олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також народний депутат від фракції "За майбутнє" Ігор Палиця. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, хто і як може наносити найближчим часом удари по олігарху Ігорю Коломойському, і як він буде захищати свої інтереси.

Справа на 6 мільярдів в Стокгольмському арбітражі: хто і навіщо зливає Коломойського

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Гра проти Коломойського

Політтехнолог Олександр Кондратенко зазначає: "Перш ніж говорити про те, хто готовий вступити у війну з Ігорем Коломойським, хотілося б відзначити, що відмова в позові Міжнародного арбітражного суду Стокгольма Коломойському і Боголюбову, які оскаржували порушення прав інвесторів і просили стягнути з України понад 6 млрд дол. з формулюванням "арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції", виглядає, як мінімум, не переконливо. Якщо арбітри аналізували надані матеріали майже 6 років і в результаті прийняли таке рішення, то, простою мовою, це називається "з'їхати". Я думаю, що арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма таким чином не захотів приймати рішення по суті, ось і знайшли такий вихід. А межі компетенції ТПС тут явно ні до чого ".

Давнє справа дивним чином дуже швидко вирішилося після перемоги на президентських виборах в США Джо Байдена і приходом його нової адміністрації, акцентує Олександр Кондратенко.

"Повертаючись до питання, хто може найближчим часом бити по ІВК (Ігор Валерійович Коломойський — ред.), То наші західні партнери в списку точно є. Нагадаю, що не так давно прокуратура США винесла обвинувачення Ігорю Валерійовичу і його ділового партнера Геннадію Боголюбову у використанні незаконно привласнених коштів для покупки нерухомості в Огайо за кошти, які були незаконно виведені з українського "ПриватБанку". А також звинувачувала в подібних порушеннях і в інших штатах — Техасі і Кентуккі. Так що серйозні проблеми з боку США після приходу Джо для Коломойського тільки починаються ", — упевнений експерт.

Він також зазначає, що Захід виступає за те, щоб керівництво України позбулося олігархічного впливу.

"Тому ми спостерігаємо удари по Віктору Медведчуку через санкції проти Тараса Козака і телеканали Zik, 112, NewsОne, — пояснює Олександр Кондратенко. — Б'ють по Коломойському і Боголюбову. Найближчим часом не виключаю, що завдадуть удар і по Фірташу, а також на ті, хто пов'язаний з Російською Федерацією саме в енергетичній сфері ".

Політтехнолог вважає, що в Україні почався черговий переділ сфер впливу. У центрі уваги — енергетика.

"У Ігоря Коломойського серйозний і давній конфлікт з питань енергетики з іншим олігархом — Ринатом Ахметовим. Тому останній виступив категорично проти Юрія Вітренка, призначення якого, за деякими даними, активно лобіював Коломойський і близькі до нього нардепи. Поки ІВК остаточно не втратив хоч якийсь вплив на главу держави, кандидатуру Вітренко в парламенті, швидше за все, спробують протягнути ще раз. Якщо "перекинуть" з призначенням на посаду знову, то збалансувати Кабмін так і не вийде. Для Коломойського Вітренко — політичний противагу прем'єр-міністру Денису Шмигаль, людині Ахметова. Якщо Вітренко обійме посаду, то всі питання енергетики автоматом закриються на ньому ", — зазначає Олександр Кондратенко.

Він підкреслює, що для Ахметова це дуже незручно, адже йому потрібні лояльні люди у владі.

"Тому що без цієї лояльності в ринкових умовах його бізнес дуже швидко стане збитковим. Так що з боку групи Ріната Леонідовича також можуть бути атаки на Ігоря Валерійович, — прогнозує політтехнолог. — Захист Коломойського — це завжди напад. Думаю, незабаром побачимо, як саме він це буде робити ".

Конкуренція серед олігархів

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко підкреслює, що будь-який олігарх — конкурент для інших олігархів. А тому удари можуть йти, перш за все, від них.

"Олігархи то миряться, то лаються. Шукають точки дотику, ділять потоки. Зараз з Коломойським гостро конкурує Ахметов. Але може "прилетіти" і від Новинського, Фірташа, Порошенко, аграрників, — говорить експерт. — Перш за все, можуть намагатися отримати якісь преференції, ставши ближче до влади. Організовувати нові суди. Намагатися позбавити преференцій самого Коломойського ".

Те, як по олігархам може бити владу, продемонструвала, за словами Олександра Охрім, ситуація з націоналізацією "ПриватБанку", який раніше знаходився в приватному володінні Коломойського і Ко.

"Можуть, наприклад, порушувати проти його компаній справи за корупцію. Але не думаю, що Офіс президента піде на це. Деякий час Коломойський активно атакував Зеленського, вважаючи, що той йому чогось недодав. Але в останні тижні принишк. Позначилися ситуація з Дубинським, ряд інших нехороших сигналів, — зазначає експерт. — Канал його — 1 + 1 — навряд чи будуть намагатися віджати. На сьогоднішній момент він не сильно заважає, критика влади там в рамках допустимого. Більш розважальний, ніж політичний. До того ж, канал "рідний" для Зеленського, атака на нього з боку влади наробить багато шуму ".

А ось США, де Коломойського явно недолюблюють, можуть створити йому ще проблеми, допускає Олександр Охрименко.

"Навряд чи сам Коломойський піде в атаки і контратаки. Швидше, буде вибирати, що може поступитися, а що — зберегти. Йому важливо пережити складний для себе етап (черговий) з мінімальними втратами, — міркує експерт. — Не виключаю, що під наступні вибори він може вкластися в нову політсилу. Або ще більше розкручувати "За майбутє". Засоби і свій канал поки це дозволяють ".

Відзначимо, ряд телеграм-каналів активно просувають версію, що інформацію про те, як президент Володимир Зеленський з розмахом і без масок зазначив нещодавно 43-річчя в апартаментах Тимура Міндіча, бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського, "злив" журналістам ІВК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

гость

6 лютого 2021, 18:58

Ну, присудили Коломойскому выплатить Украине какие то млрды. $ и .... Думаете он будет их платить ... Не будет .... Если президент отмечает свой день рождения в апартаментах олигархов, то о каких долгах может идти речь. Да и что для Коломойского те несколько млрд. $, он украдет из бюджета страны гораздо больше.


Новини