Головна Новини Політика Скандали Нарада Зеленського з Вірастюком напередодні виборів завершилася скандалом: причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Нарада Зеленського з Вірастюком напередодні виборів завершилася скандалом: причини

Присутність Вірастюка на президентській нараді начебто порушує принцип політичної нейтральності влади

26 березня 2021, 16:59
Поділіться публікацією:

Найближчим часом в Україні відбудуться довибори до Верховної Ради. Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували поведінку кандидатів у нардепи, після чого заявили про допущені, на їхню думку, порушення в організації політагітації. Найбільшу увагу звернули на кандидата від партії "Слуга народу" Василя Вірастюка, який балотується у 87 окрузі на Івано-Франківщині.

Нарада Зеленського з Вірастюком напередодні виборів завершилася скандалом: причини

Вірастюк взяв участь у нараді при президенті Зеленському. Фото із відкритих джерел

Зазначимо, що згадана нарада відбулася 25 березня в Офісі Президента. Мова йшла про вакцинацію та загальну ситуацію із коронавірусною хворобою в Івано-Франківській області. Як відомо, цей регіон — один із найбільш постраждалих через третю хвилю COVID-19 в Україні. На зустріч із Володимиром Зеленським завітали очільник місцевої облдержадміністрації, а також міський голова Івано-Франківська. Присутнім був і Василь Вірастюк. Саме на це і звернули увагу в ОПОРІ.

Згідно із повідомленням організації, Вірастюк брав участь у нараді як "суб’єкт виборчого процесу". Це нібито підтверджується тим, що в ОП повідомили — Президент безпосередньо представив Вірастюка як кандидата у народні депутати. Водночас саме це і може порушувати принцип нейтральності органів публічної адміністрації стосовно виборчого процесу.

"Залучення кандидата в народні депутати України до офіційного заходу Офісу Президента України, в якому брали участь Глава держави та посадові особи місцевих органів влади, є зловживанням адміністративними ресурсами у виборчих інтересах", — зазначають представники ОПОРИ у своїй заяві, опублікованій разом зі звітом про перевірку кандидатів.

Утім, непряму агітацію наглядачі громадської мережі помітили не лише у діях Василя Вірастюка. Також ОПОРА повідомляє, про інцидент, який стосується виборчого округу №50. Як стверджують в організації, на Донеччині спостерігалася агітація місцевих посадовців на користь кандидата від політичної сили "Порядок" Андрія Аксьонова.

Детально агітаційну активність усіх кандидатів в народні депутати України ОПОРА проаналізувала у загальному звіті. У документі згадується і про пряму агітацію із залученням реклами та ЗМІ, і про опосередковану "допомогу виборцям" тощо.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що кандидатка від "Європейської солідарності" Маруся Звіробій зняла свою кандидатуру із виборчих перегонів. Експерти також проаналізували, як такий вчинок змінив розклад в окрузі.

Крім того, можна дізнатися, як спеціалісти оцінюють шанси Василя Вірастюка на перемогу в Івано-Франківській області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини