Головна Новини Політика внутрішня політика Довибори в Раду: чи допоможе «Слузі народу» сила Вірастюка
commentss НОВИНИ Всі новини

Довибори в Раду: чи допоможе «Слузі народу» сила Вірастюка

У деяких регіонах, на думку експертів, у «слуг» дуже мізерні шанси на виборах

12 лютого 2021, 14:38
Поділіться публікацією:

Партія "Слуга народу" висунула двох кандидатів на проміжних виборах до Верховної Ради, які відбудуться 28 березня (нардепи Руслан Требушкін і Зіновій Андрійович, вигравши восени вибори мерів Покровська та Надвірної, відповідно, склали мандати). По виборчому округу №50 в Донецькій області піде глава Покровської районної державної адміністрації Андрій Бондаренко. По округу №87 в Івано-Франківській — спортсмен, колись найсильніша людина світу, актор Василь Вірастюк. Вже відомі й деякі їхні конкуренти. Про що говорить вибір "слуг"? Які шанси відомих учасників процесу в битві за мандати на цей момент?

Довибори в Раду: чи допоможе «Слузі народу» сила Вірастюка

Вірастюка люблять на Івано-Франківщині, але чи допоможе це йому виграти? Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

На окрузі в Івано-Франківській області очікується "заруба"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація, переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" Олексій Голобуцький вважає, що Андрій Бондаренко як кандидат від "слуг" на виборчому окрузі №50 (входять міста Добропілля, Мірноград і Покровск, а також Добропільський район) — чисто формальне висунення.

"З огляду на, що по цьому ж округу йде керівник молодіжного крила ОПЗЖ, генпродюсер закритого санкціями каналу "112 Україна" Артем Марчевський, — шансів у Бондаренка немає, — впевнений політтехнолог. - Рейтинг ОПЗЖ на Донбасі високий. І те, що Марчевського там особливо не знають, ролі не грає. Голосуватимуть за партію. Ще один серйозний конкурент — мер Добропілля Андрій Аксьонов, якого висунув недавно створений місцевий політичний проект Ріната Ахметова "Порядок". Судячи з білбордів, якими вже почали завішувати округ, Аксьонова підтримує керівник місцевого шахтоуправління "Покровське" (не так давно входить в бізнес-імперію Ахметова), екс-нардеп Леонід Байсаров. Так що основна сутичка тут, швидше за все, розгорнеться між медведчуківським і ахметовським кандидатами".

Куди цікавішою, за словами Олексія Голобуцького, буде битва в 87-у виборчому окрузі в Івано-Франківській області (Ярема, Надвірна, Надвірнянський район, частини Богородчанського і Коломийського районів).

"Так, Вірастюк має медійну розкрутку, всеукраїнську популярність. І те, що народився в Івано-Франківську, зіграє за нього. Але шансів у кандидата від "слуг" практично немає, — вважає експерт. - Найсильніший і найбагатший конкурент — колишній нардеп, екс-глава партії "УКРОП", а нині депутат Івано-Франківської облради від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко, який колись очолював менеджмент курорту "Буковель". Партнер Ігоря Коломойського. Не як Боголюбов, звичайно. Нижчого рівня. Але все ж... Для Коломойського важливо мати ще один "штик" в Раді. Адже він все більш явно грає проти Офісу президента. Шевченко вже обчіпляв все білбордами, на сторінках в соцмережах багато свіжих фото в вишиванці, зі священиками, проводить зустрічі в селах і містах округу".

Також в битву за мандат на цьому окрузі вступлять: від "Європейської солідарності" волонтер Маруся Звіробій (Олена Біленька), представник "Свободи" Руслан Кошулинський (колишній віце-спікер парламенту, а нині глава фракції "Свободи" у Львівській міськраді), колишній керівник "Укртрансбезпеки" Михайло Ноняк (самовисуванець).

"У "Євросолідарності" є певна популярність в цьому регіоні. Так що будь-який кандидат від неї — серйозний. Хоч, як на мене, Звіробій — не найкращий вибір. Скандальна доволі... Однозначно на цьому окрузі буде "заруба". Все займають проєвропейську, патріотичну позицію. Немає сильного ідеологічного різнобою", — підкреслює Олексій Голобуцький. 

"Офіс президента вирішив скористатися брендом самого Вірастюка"

Свою думку висловив і керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих.

"Якщо говорити про Вірастюка, то на Західній Україні він користується заслуженою славою богатиря і неабиякого спортсмена. І шанси у нього, скоріш за все, були б. Але в цій ситуацій "Слуги народу" намагаються роздобути черговий "штик" у ВР завдяки особистій популярності Василя. А не його політичної та громадянської позиції", — зазначає Вострих.

За словами експерта, депутати, які пройшли від "слуг" у своїх округах на Західній Україні, зараз не користуються вже тією підтримкою, яка була у 2019 році.

"Ціни на послуги ЖКГ, "мирні ініціативи" президента і багато іншого, що відбувалося в турборежимі, останнім часом все більше створюють негатив, ніж позитив у суспільстві. Через цю призму і буде розглядатися ця кандидатура, — прогнозує Олег Вострих. — Офіс президента вирішив скористатися брендом самого Вірастюка, з підсвічуванням від президента і його партії, розкручуючи Василя як спортсмена, активного помічника нашим воїнам на передовій і в реабілітації після операцій. Що, за задумом, має привернути на його бік активних патріотів і молодь. Наскільки це спрацює, судити складно. Але шанси на сьогодні не дуже великі. Доведеться дуже багато попрацювати. І на словесних дуелях теж. А тут ще січневі платіжки починають приходити до виборців".

З Андрієм Бондаренком, який буде боротися за мандат на Донеччині, все йде трохи інакше, вважає експерт.

"Чиновник по лінії президентської вертикалі районного масштабу  не зовсім та величина, яка зможе протистояти політикам національного рівня. Навіть використовуючи адмінресурс, шансів на перемогу в цьому регіоні не так багато. Регіон швидше підтримає когось із ОПЗЖ або подібного роду політиків. Так що очікувати тут перемоги "слугам" не доводиться. І тому в пресі зараз йдуть розмови про технічний статус кандидата в 50 окрузі",  зазначає Олег Вострих.

За його словами, багато українців уже не хочуть себе ідентифікувати із "Слугою народу". Особливо ті, хто будує свою політичну кар'єру на майбутнє і думає про своє реноме.

"Але підсумок цих виборів для Офісу президента, "Слуги народу" та інших політичних сил матиме тактичну складову. Рейтинг падає  чи зростає? Хто зможе підняти свій авторитет, а хто його знизить? Тож березневі довибори в Раду обіцяють стати новим захоплюючим реаліті-шоу. Правда, від його результату, громадянам України не стане жити краще",  резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які політичні партії українці нині підтримують найбільше. До слова, на першому місці, за результатами опитувань, виявилася "Європейська солідарність".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

бандерівець

12 лютого 2021, 17:40

Маруся Звіробій- скандальна кандидатура??? голопуцька, що ти куриш, чи нюхаєш????


Новини