Головна Новини Політика Скандали «Слуга народу» збирається на засідання: що буде з Тищенком і Шевченком
commentss НОВИНИ Всі новини

«Слуга народу» збирається на засідання: що буде з Тищенком і Шевченком

Експерти спрогнозували, що може вирішити фракція «Слуга народу» на засіданні 22 квітня 2021 року щодо скандалів, пов'язаних із Миколою Тищенком і Євгеном Шевченком

20 квітня 2021, 17:44
Поділіться публікацією:

У четвер, 22 квітня, фракція "Слуга народу" збереться на онлайн-засідання. На порядку денному, серед іншого, обговорення ситуації з підпільною вечіркою нардепа Миколи Тищенка в розпал локдауну, а також візит парламентарія Євгена Шевченка до президента Білорусі Олександра Лукашенка.

«Слуга народу» збирається на засідання: що буде з Тищенком і Шевченком

Слуга народу. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" дізналися в експертів, що можуть "слуги" вирішити щодо Тищенка та Шевченка.

"В рядах "слуг" у Раду потрапило чимало проросійськи налаштованих елементів"

У ситуації з Тищенком, який "залетів" не вперше, та Шевченком, що фрондує, президент Зеленський, швидше за все, буде діяти в стилі генерала Франка, якому приписують фразу "друзям — все, ворогам — закон". Такої думки дотримується експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко.

"Думаю, що Тищенка насварять — для вигляду. Отримає чергове "останнє китайське попередження". Оскільки він входить у близьке коло Зеленського, є кумом Єрмака, показав себе в битві на 87-му окрузі (Івано-Франківська область) за мандат для Вірастюка, навряд чи йому щось буде. Насварять і пробачать. Скажуть про себе, що він "палить контору" і що більше так не треба... Для нас же це буде черговим підтвердженням "франкізму" Зеленського", — підкреслює експерт.

Коментуючи ситуацію із Шевченком, він нагадав, що в рядах "слуг" у Раду потрапило чимало проросійськи налаштованих елементів. Ті ж Шевченко, Бужанський, Дубинський. Останній вже вигнаний із фракції. Щоправда, не стільки з волі Зеленського, скільки під натиском з боку Заходу.

"Останнім часом "поправішали" і Зеленський, і фракція, — вважає Віктор Бобиренко. — Раніше, як мені здається, менша частина нардепів із "Слуги народу" відкрито була проти договірних взаємин із РФ та її сателітами. Нині ж саме така позиція — у тренді, а не в тренді ті, хто хоче робити реверанси перед диктатурами Лукашенка і Путіна".

Експерт припускає, що від Шевченка відвернуться, що фракція буде від нього дистанціюватися.

"З огляду на те, що голоси "слугам" потрібні, навряд чи будуть його виганяти з фракції. Це був би сильний вчинок, щоб закріпити СН у правоцентристському сегменті електорату, — впевнений Віктор Бобиренко. — Може бути договірняк, що виключать із фракції (ну, так треба, розумієш?), але Шевченко буде підголосовувати за них і отримувати якісь "пиріжки".

Якщо ж покартають і залишать членом фракції, це буде болючий удар по іміджу Зеленського як правоцентриста, який тільки формується. По іміджу такого собі націоналіста, крутішого за Тягнибока. Якби я був технологом Зеленського, я б сказав: один голос нічого не значить, викидаємо Шевченка з фракції. Подивимося що переможе: бажання зберегти один голос у скарбничці або позначити правоцентристську позицію".

"Другий а-ля "велюровий" скандал навряд чи зійде Тищенку з рук"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник впевнений, що другий а-ля "велюровий" скандал навряд чи зійде Тищенку з рук і партія буде змушена робити організаційні висновки.

"Варто очікувати або виключення Тищенка з керівних структур партії, або навіть, можливо, виключення з фракції, тому що ситуація загалом "б'є" по іміджу, по репутації влади. Без оргвисновків її залишати не можна", — вважає Руслан Бортник.

Ситуація з Шевченком, на його думку, складніша. Тому що не до кінця зрозуміло, наскільки самостійний він був в ініціативі щодо зустрічі з президентом Білорусі.

"Фактично на цій зустрічі Лукашенко навантажив Шевченка сигналом, який той повіз в Україну. Що білоруське керівництво готове перезавантажити україно-білоруські відносини, які серйозно зіпсувалися після торішніх виборів у Білорусі. Що в Мінську готові повернутися до взаємовигідної співпраці за різними напрямами. Цей сигнал, безумовно, буде почутий в Україні. Можливо, навіть наступ певної розрядки, що зіграє на користь самому Шевченку", — зазначає директор УІП.

Якщо ж ініціатива була ні з ким не погоджена, то, на думку Руслана Бортника, цю спробу Шевченка вести якусь самостійну гру можуть засудити  аж до виключення з фракції або навіть порушення кримінальної справи з боку спецслужб.

"Подальший розвиток подій покаже, наскільки Шевченко був самостійний або не самостійний у цьому процесі", — резюмує експерт.

Як повідомлялося раніше , нардеп від "Слуги народу" влаштував вечірку під час карантину. З'явилася реакція поліції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини