Головна Новини Політика Скандали Скандал з законом Зеленського: коли повернуть позбавлення волі за брехню в деклараціях
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал з законом Зеленського: коли повернуть позбавлення волі за брехню в деклараціях

У фракції "Слуга народу" пояснили, чому народні депутати голосували за поправки до закону з ознаками корупції попри позицію президента та профільного комітету

4 червня 2021, 20:05
Поділіться публікацією:

Народні депутати підтримали дві поправки за президентського законопроєкту щодо позбавлення волі за брехню та неподання декларацій, що спричинило суперечливе тлумачення законодавства у контексті боротьби з корупцією. Про це парламентському кореспонденту "Коментарів" Марії Гергелюк розповів народний депутат від фракції "Слуга народу" Денис Монастирський.

Скандал з законом Зеленського: коли повернуть позбавлення волі за брехню в деклараціях

Гроші. Ілюстративне фото

Суперечки щодо покарання за брехню у деклараціях розпочалися торік, коли Конституційний суд України визнав низку статей закону неконституційними, нагадав Монастирський. Мова йшла про статті з неподання декларації та брехню у деклараціях, уточнив нардеп.

Після цього Верховна Рада напрацювала варіант змін до закону, який влаштовував усі фракції та групи у парламенті, щоб відновити кримінальну відповідальність. Нардепи проголосували за президентський законопроєкт, але колізію внесли дві ухвалених правки, зазначив політик.

"Дві правки, які набрали понад 226 голосів внесли колізію — суперечку між частинами цього закону. Ці правки дають можливість вважати, що якщо у дружини декларанта є, наприклад, завод, який декларант не задекларував, а потім його питають: "У вашої дружини є завод, або великий будинок, чому ви не задекларували?" Він скаже, що про це не знав. Якщо би це дійсно відбулося, а норма правки дозволяє закон тлумачити саме так, маса чиновників попереписувала б майно на своїх дружин, дітей та не показували це б у своїх деклараціях", — пояснив Монастирський.

Якщо закон набув би чинності, за такі дії нардепів та чиновників би не карали, додав нардеп. Він також пояснив, чому депутати голосували за ці правки, попри те, що профільний комітет парламенту був проти цих змін.

"В залі було проголошено, що в разі, якщо дружина або дитина подарували якусь суму коштів, або купив автомобіль, теоретично декларант про це може не знати. І депутати підтримали цю ініціативу, попри позицію комітету. Але за тим, що сказано, є те, що написано. Написано те, що дає двозначність вважати, що майно можна переписати на найближчих родичів, сказати, що не знали про це майно та уникнути кримінальної відповідальності", — розповів Монастирський.

На ці правки вже зреагував президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що ветуватиме цей закон. З гострою критикою також виступили НАБУ, НАЗК та опозиційні політики.

Народний депутат від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко розповів кореспонденту "Коментарів", що запропонував окремий законопроєкт щодо розвитку декларування доходів в Україні, проте у фракції "Слуга народу" не хочуть його розглядати.

"Законопроєкт про самозайнятих дасть можливість людям, які сьогодні працюють гувернантками, водіями, масажистами, ремонтниками, перекладачами задекларувати свої доходи, сплатити розумний податок і таким чином вийти в "білу" зарплату. Дати можливість, не зобов’язувати. Мені здається, що нам треба створювати культуру оподаткування й це треба робити не репресивними методами, а навпаки — зручністю", — вважає Гончаренко.

На його думку, податки українцям можна було б декларувати через додаток "Дія". Проте щодо добровільного декларування доходів чиновників та політиків він має іншу позицію.

"Мають бути запобіжники, щоб це робили не ті люди, які заробили гроші якимось корупційним шляхом. Не ті чиновники, в яких ніколи нічого не було та раптом зявились мільйони. Це точно не та детінізація економіки, яка нам потрібна, тому тут мають бути дуже серйозні обмеження", — прокоментував Гончаренко.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Денис Монастирський повідомив "Коментарям", що доопрацьований законопроєкт про брехню у деклараціях можуть розглянути знов на наступному пленарному тижні. Проте більш реалістичний сценарій щодо голосування — через один пленарний тиждень, наприкінці червня, вважає нардеп. Він також прогнозує, що зміни до законопроєкту знов спровокують багато зауважень та дискусій у залі Верховної Ради.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила скандальні зміни до закону про публічні закупівлі. Нардепи також ухвалили президентський законопроєкт №4651, яким повернули покарання у вигляді позбавлення волі за брехню у деклараціях, проте в НАЗК та НАБУ вважають, що це буде неможливо



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Andrew Fairhand

5 червня 2021, 16:16

Хватит уже разделять ПоТроха и Зєльцмана. При ПоТрохе провернули это решение про неконституционность реестра коррупционеров дважды: когда накопятся в реестре сведения про коррупционеров, КСУ принимает решение про неконституционность. Все дела ЗАКРЫВАЮТСЯ. Потом "герой" - Зєльцман повторно вносит решение в парламент и его принимают: Зєльцман - "герой", который борется с коррупцией, а КСУ - бяки, такие-сякие, отменяют закон про коррупционеров. Все дела начинают расследоваться с нуля. Так происходит уже третий или четвёртый раз. Один раз - случайность; два раза - умышленное действие; три раза - закономерность...


Новини