Головна Новини Політика Скандали Скандал із будівництвом Київської об’їзної дороги: нові деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал із будівництвом Київської об’їзної дороги: нові деталі

У Prozorro спростували неможливість проведення державних закупівель під час реалізації президентського проєкту

14 червня 2021, 09:08 comments2004
Поділіться публікацією:

Державне підприємство "Прозорро" (Prozorro) спроможне адаптувати онлайн-систему для проведення тендерів із будівельних робіт для Київської об’їзної дороги (КОД). У Prozorro спростували пояснення "Укравтодору" щодо неможливості проведення публічних тендерів, повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву компанії.

Скандал із будівництвом Київської об’їзної дороги: нові деталі

План побудови Київської об'їзної дороги. Фото: ОП

У Prozorro наголосили, що пристосування їхньої системи до відбору підрядника, який буде залучати кредити для проведення робіт, можливе і "не є надскладним завданням".

Таку заяву у підприємстві зробили після того, як на початку червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт№5309. Цим документом вивели з-під дії Закону "Про публічні закупівлі" роботи з будівництва Великої кільцевої дороги довкола Києва. Таким чином, ці закупівлі будуть відбуватися без аукціонів на Prozorro і не відображатимуться в онлайн-системі.

Законопроєкт № 5309 7 червня підписано головою Верховної Ради та направлено на підпис президентові України Володимиру Зеленському.

"В "Укравтодорі" пояснили, що рішення вивести закупівлі будівництва КОД з-під Prozorro було викликане необхідністю укласти з підрядником EPC+F контракт, в межах якого підрядники самі шукатимуть кредитне фінансування. Така можливість справді не передбачена в Законі України "Про публічні закупівлі" та Prozorro, втім, жодних звернень про реалізацію цього підходу в електронній системі ми не отримували", — наголосили в Prozorro.

У підприємстві додали, що вартість проєкту будівництва Київської об’їзної дороги у 85 млрд грн — це 12% річного обсягу всіх держзакупівель в Україні, тому забезпечити прозорість витрат платників податків є критичною вимогою.

На тлі звіту про успіхи у боротьбі з корупцією в Україні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) водночас розкритикувало схвалені нещодавно Верховною Радою закони. Один з них вже набув чинності та дозволяє депутатам і держслужбовцям одночасно обіймати державні посади та займатися бізнесом.

Крім того, в НАЗК наголосили, що через зміни до Закону "Про публічні закупівлі" десятки мільярдів гривень будуть витрачені на проєкт для будівництва Великої кільцевої дороги в обхід прозорих тендерних процедур.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Михайло

14 червня 2021, 08:25

а як по іншому розпиляєш 85 мілліардів грн, кожен високопоставлений чиновник бажає відкусити значний шмат від цього пиріжка, знаючи, що цей проект кришують ну на самому високому рівні.


Новини