Головна Новини Політика Скандали СБУ взялася за "Український вибір": чим закінчиться "полювання" на Медведчука
commentss НОВИНИ Всі новини

СБУ взялася за "Український вибір": чим закінчиться "полювання" на Медведчука

Експерти розповіли, які перспективи справи

25 березня 2021, 14:51
Поділіться публікацією:

Служба безпеки України розслідує участь в незаконній анексії Криму представників громадської організації "Український Вибір" (пов'язують з Віктором Медведчуком), слідчі спецслужби проводять слідчі дії. Експерти для видання "Коментарі" спрогнозували, які перспективи справи і розповіли, чому почалася таке активне "полювання" на Медведчука.

СБУ взялася за "Український вибір": чим закінчиться "полювання" на Медведчука

Обшук. Фото: ssu.gov.ua

"Спроба знекровити агентурну мережу, яка може використовуватися для розхитування ситуації в Україні"

Політолог Петро Охотин пов'язує обшуки в офісах "Українська вибору" з продовженням політики ослаблення агентів російського впливу в Україні.

"Ще під час оголошення в лютому санкцій проти Козака і Медведчука (телеканалів і бізнес) говорилося про можливі провокації з боку Росії. Відомство Арсена Авакова тоді оголосило, що буде працювати на виявлення провокаторів і підняло питання про заборону проплачених мітингів. Зокрема, пропонувалося посилити відповідальність за організацію захоплення адмінбудівель: саме з таких дій починалася "російська весна" в 2014 році. Підключається до відповідної роботи і СБУ", — зазначає Петро Охотин.

На його думку, обшуки в офісі Медведчука — спроба знекровити агентурну мережу, яка може використовуватися для розхитування ситуації в Україні.

"У діях СБУ простежується реалізація політичної лінії Володимира Зеленського на цькування Віктора Медведчука"

На думку заступника директора Українського центру соціальної аналітики Валерія Песецького, в діях СБУ простежується реалізація політичної лінії Володимира Зеленського на цькування Віктора Медведчука. І спроба видавити цього політика з країни, знайти підстави для закриття ОПЗЖ.

"Тепер ось взялися встановити зв'язок між громадською організацією "Український вибір", яку очолює Медчедчук, і сумними подіями весни 14-го року, коли в Криму пройшов референдум за відходом півострова в юрисдикцію РФ. При цьому через відверту натяжку, що, мовляв, у виборчих комісіях на референдумі брали участь члени "Українського вибору", намагаються "пришити" Медведчуку організацію цієї участі, його координацію і керівництво. Ніби Віктор Володимирович кермував військовою частиною, а не громадською організацією", — зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що членство в громадській організації зазвичай ніяк не фіксується.

"Не беруть ні з кого заяв, не видають посвідчень, не збирають внесків. "Український вибір" — не виняток, — підкреслює Валерій Песецький. — Тому встановити документально зв'язок між будь-яким учасником анексії Криму та ГО "Український вибір" просто неможливо. Її немає. Фальсифікувати такий зв'язок можна, віддрукувавши в СБУ дублікати печаток ГО, бланки та іншу атрибутику. Але такі "докази" можна пред'явити тільки журналістам, щоб підняти медійну хвилю. У суді таке не пройде. Більш того, фальсифікатори самі можуть потрапити під слідство. Так що, я думаю, все і обмежиться медійним шумом для легковірних".

За словами експерта, через те, що в будь-який ГО немає системи єдиноначальності або якоїсь дисципліни, за типом військової, будь-який її учасник, не ставлячи ГО до відома, може брати участь у чому завгодно і де завгодно.

"Хоч у виборчій комісії, хоч в партії, хоч на держслужбі, — уточнює Валерій Песецький. — Але це автоматично не означає, що ГО таким чином бере участь в управлінні виборчою комісією, партією або держорганом. Все це очевидно навіть не юристу. А просто розсудливій людині. Так що вся надуманість наїзду СБУ на ГО "Український вибір" дуже скоро стане очевидною всім. Та й Медведчука чи цей черговий обшук в його "минулому" налякає. У тому, що наші чекісти пішли на такий безглуздий з процесуальної точки зору крок, бачу повну неспроможність звинувачень Медведчука у фінансуванні тероризму, яке йому "пришив" президент з подачі РНБО. Тому намагаються знайти будь-яку зачіпку. Опору для звинувачень. І не знаходять".

Раніше стало відомо про "розкольні" настрої всередині ОПЗЖ. Експерти пояснили, хто проти кого "воює".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Мокшанский Андрей

26 березня 2021, 10:31

Мокшанский Андрей, Верните Кравчука в кресло президента Украины!!! Сколько можно издеваться над страной и позволять управлять ее каким-то КВН-щикам и шутам! Неужели непонятно, что Зе and Ко никогда не решит ни проблему Крыма, ни конфликт на востоке Украины! Это под силу только авторитетным политикам, таким как Кравчук!

Мокшанский Андрей

26 березня 2021, 10:29

Верните Кравчука в кресло президента Украины!!! Сколько можно издеваться над страной и позволять управлять ее каким-то КВН-щикам и шутам! Неужели непонятно, что Зе

Мокшанский Андрей

26 березня 2021, 10:28

Верните Кравчука в кресло президента Украины!!! Сколько можно издеваться над страной и позволять управлять ее каким-то КВН-щикам и шутам! Неужели непонятно, что Зе

Брат

25 березня 2021, 15:19

Зе вообще с ума спятил.На второй срок он явно не избереться.Если теперешняя Украина к тому времени созраниться,в чем большие сомнения.


Новини