Головна Новини Політика рада Медведчук, Рабинович, Бойко і Льовочкін: хто кому протистоїть в ОПЗЖ
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук, Рабинович, Бойко і Льовочкін: хто кому протистоїть в ОПЗЖ

Експерти спрогнозували ймовірність розпаду партії ОПЗЖ

18 березня 2021, 14:28
Поділіться публікацією:

У Мережі після санкцій Медведчуку заговорили про можливість розколу в партії "Опозиційна платформа — За життя" (ОПЗЖ). "Коментарі" з'ясували в експертів, чи є ймовірність розпаду політсили, і до кого те чи інше крило може примкнути.

Медведчук, Рабинович, Бойко і Льовочкін: хто кому протистоїть в ОПЗЖ

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"З часом непублічна конкуренція і протиріччя всередині ОПЗЖ стали видні все більш явно"

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно звертає увагу, що вже сам винос в деякі соцопитування двох прізвищ від ОПЗЖ — Медведчука і Бойка — говорить про те, що в партії є два різних крила.

"Одне — публічне. Це офіційний лідер Юрій Бойко, який ходив на ефіри, був публічно активніше Медведчука. І якого, як вважається, підтримує Льовочкін. Є і друге крило — Медведчук, який, напевно, приносив значну частку фінансування і нарощував свій вплив, монополізувавши російський напрямок. Всі ці поїздки, фото з представниками російської влади, переважно здійснював Медведчук. Серед інших представників цього крила — Рабинович і Ківа, які озвучили якісь радикальні тези", — розповідає Олеся Яхно.

За її словами, раніше між цими групами йшло тіньове протистояння за посилення впливу. Але рейтинги були вище у Бойка, на допомогу якому був "Інтер" Льовочкіна. Потім Медведчук створив свою медіагрупу — і почав нарощувати вагу. До недавніх санкцій.

"З часом непублічна конкуренція і протиріччя всередині ОПЗЖ стали видні все більш явно. На каналах Україна 24 або 1 + 1 міг з'явиться Бойко, але не Рабинович або Медведчук, риторика яких стала орієнтуватися навіть не на глядачів південного сходу України, а на російську аудиторію. Вони не раз виходили в ефіри російських каналів, до тієї ж Скабєєвої, — зазначає Олеся Яхно. — Бойко ж, на відміну від Медведчука, схоже, розраховує брати участь в українській політиці. А Медведчук і його крило, стали явно продавати кремлівську пропаганду в обмін на розвиток власних бізнесів".

На думку аналітика, після введення санкцій проти пулу каналів Медведчука і частини його бізнесу, після гучного входження в ОПЗЖ його дружини — телеведучої Оксани Марченко (і затишшя після цього), не виключено, що внутрішні бродіння в цій партії посилилися.

"Не виключаю, що або Медведчук і його найближчі соратники вийдуть з ОПЗЖ, або Бойко і його група будуть шукати інший варіант. Нагадаю, що ОПЗЖ створювалася, в тому числі шляхом того, що людей витягали з Оппоблока. Який, своєю чергою, був створений на осколках Партії регіонів. Поки були гроші та вплив, під Медведчука підбудовувалися. Але зараз... При тій токсичності, які отримали він і його оточення, проводячи навіть не проросійську, а російську політику в Україні, токсичною стає і ОПЗЖ, — пояснює Олеся Яхно. — Якщо якийсь час назад засуджувалася ймовірність створення коаліції "Слуги народу" і ОПЗЖ, то зараз про це навіть не йдеться. А крило Льовочкін-Бойко орієнтоване на те, щоб бути включеним в український контекст. Тож продовжує подальший рух на конфронтацію ці внутрішніх течій в ОПЗЖ".

"Розколювати ОПЗЖ поки не будуть"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій, переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" Олексій Голобуцький також зазначає, що в ОПЗЖ явно видно дві групи впливу: Медведчук-Рабинович і Бойко-Льовочкін. Якийсь час вони співіснували в рамках одного політпроекту. У тому числі завдяки зв'язкам Медведчука з Кремлем, його медіа-ресурсів і, як здавалося, більших можливостей.

"Але санкції показали, що за цим союзом не було нічого, крім грошей і зв'язків Медведчука. Його російські зв'язки стали токсичними. А його фінанси та медіа-ресурси потрапили під удар. І з'ясувалося, що він нічого не вартий в Україні, — каже політтехнолог. — Ніяких протестів, пікетів проти того, що зробила влада з Медведчуком і Ко, не відбулося. Навіть в парламенті ОПЗЖ якось попротестувати виявилася не в змозі. І коли Бойко говорив в перший тиждень про ці санкції, в його словах і міміці проскакувала навіть якась зловтіха. Медведчук же, за відгуками всіх, з ким працював раніше, ні у кого симпатії не викликав. Навіть в ідеологічних союзників".

На думку Олексія Голобуцького, якщо влада продовжить дочавлювати Медведчука, то групі Льовочкіна і Бойка не зовсім зручно буде дистанціюватися від ОПЗЖ. Адже це дасть можливість і прихильникам, і опонентам думати, що вони пішли на змову з Банковою.

"Швидше за все, вони продовжать триматися разом, — прогнозує експерт. — Тим більше, що перспектива дострокових парламентських виборів туманна. Думаю, розколювати ОПЗЖ поки не будуть. А під парламентські (коли б вони не були) — все може бути. Льовочкін і Бойко явно втомилися перебувати в опозиції. Але їм важливо придумати форму, як зберегти голоси виборців і не бути такими токсичними, як ОПЗЖ зараз".

Раніше повідомлялося, чи можуть Тимошенко і Зеленський об'єднати свої політсили в коаліцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини