Головна Новини Політика Скандали.Політика Розстріл «ОПЗЖ»: що думають депутати про бійку в Раді — ексклюзив
commentss НОВИНИ Всі новини

Розстріл «ОПЗЖ»: що думають депутати про бійку в Раді — ексклюзив

Потураєв стверджує, що нікого не закликав до розправи над «ОПЗЖ», Кива попереджає про заяву в поліцію

17 червня 2021, 14:57
Поділіться публікацією:

Однією із найяскравіших політичних подій четверга, 17 червня, у Верховній Раді України стала перепалка між представниками партій "Слуга народу" і "Опозиційна платформа — За життя". Парламентській кореспондентці порталу "Коментарі" Марії Гергелюк вдалося поспілкуватися з кількома безпосередніми учасниками конфлікту і дізнатися подробиці.

Розстріл «ОПЗЖ»: що думають депутати про бійку в Раді — ексклюзив

Бійка в Раді між "Слугою народу" та "ОПЗЖ" 17 червня 2021 року. Скрін із трансляції

"Це політика, ми повинні бути відвертими"

За словами "слуги народу" Микити Потураєва, промова якого і стала поштовхом до подальшої бійки між депутатами, жодного заклику до вчинення насильства над депутатами від "ОПЗЖ" у його словах не було.

"Фірмовим стилем деяких політиків в Україні стало відверте використання тотальної неправди. Вони постійно намагаються оббрехати опонентів, розповідаючи натуральну брехню народу, — каже політик. — З трибуни я нікого не закликав до насильства, я чесно попереджав колег, генезис яких йде із "Партії регіонів", що іноді подібні речі закінчуються дуже сумно. Як, наприклад, для Нестора Шуфрича у 2014 році".

Потураєв говорить, що, перш за все, він хотів акцентувати на тому, що не можна гратися з народом і випробовувати його терпіння.

"Наприкінці свого виступу я підкреслив, що ми, як депутати парламенту, не допустимо цього [кривавої розправи над окремими нардепами — ред.], продовжуючи винятково політичну боротьбу, — пояснює свою позицію "слуга народу". — Я нікому з них [ОПЗЖ] не бажаю лютої смерті, не хочу, щоб на вулицях будь-якого з українських міст проливалася хоч крапля крові. Для цього потрібно змінювати якість нашої політики, риторику дискусій. Мої слова були попередженням".

Також Микита Потураєв подякував своїм колегам по фракції та окремо Миколі Тищенку, який вступив у бійку з Іллею Кивою, за те, що вони допомогли відтіснити "ОПЗЖ" від трибуни. Таким чином, за словами політика, голосування за чергові поправки до законодавства не було зірвано.

Пояснив депутат і ситуацію зі своїми вибаченнями.

"Я вибачався, щоб зняти напругу в залі. Після невеликої консультації зі спікером вирішив, що так буде краще. До того ж вибачення було не за саму промову, а за те, що мої слова були кимось неправильно витлумачені", — говорить Микита Потураєв.

Ймовірні чутки про своє відсторонення з посади керівника комітету ВР депутат заперечує.

"На мій погляд, для звільнення немає ніяких причин, — вважає він. — Мої слова були лише попередженням. Це політика, ми повинні бути відвертими".

"Влада коміків перетворюється на владу диктаторів"

А ось депутат від "ОПЗЖ" Ілля Кива, який влаштував бійку біля трибуни з уже згаданим Миколою Тищенком, вважає, що влада почала повноцінний наступ на опозиційні сили.

"Слуга народу" є провладною партією. І тепер, крім уже існуючого тиску на нашу політсилу, почалися ще і прямі заклики до насильства, — переконаний політик. — Пропозиції кривавої розправи — хоч над нардепами, хоч над звичайними громадянами, — є злочином. Коли їх озвучують з трибуни парламенту — це злочин подвійний. Коли ж подібне виходить з уст глави парламентського комітету — це тотальний хаос, беззаконня, витирання ніг об закон і людей".

На думку Киви, нардепи не можуть закликати до вбивства, а саме це Микита Потураєв нібито і намагався зробити.

"Влада коміків перетворюється на владу диктаторів, — підкреслено говорить депутат. — Щоб цього не допустити, ми будемо звертатися до правоохоронних органів, нехай розглянуть ситуацію. На час проведення розслідування наша партія вимагатиме відсторонення Потураєва з посади голови комітету".

Свою бійку "сам на сам" із Тищенком Ілля Кива аргументує тим, мовляв "Коля думав, що він найсильніший". Також нардеп від "ОПЗЖ" пояснив, що представників їхньої партії біля трибуни намагалися жорстко зупинити, штовхали в спину. Тому і сталася "невелика потасовка, а не бійка".

У щирість вибачень Потураєва Ківа не вірить, вважає, що депутат зробив це лише після слів Дмитра Разумкова. Саме тому збирається з колегами звернутися до поліції, щоб виключити повторення подібних випадків у майбутньому.

"Називайте речі своїми іменами, але без закликів до насильства"

Нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко став одним із перших політиків, які повідомили широким масам про інцидент — завдяки особистому Telegram-каналу. Свою позицію він позначає дуже конкретно.

"ОПЗЖ" — це п'ята колона Кремля в Україні, — говорить політик. — І добре, якщо "Слуги" вирішили називати речі своїми іменами, нехай продовжують у цьому ж дусі. Але без закликів до насильства. Парламентська зала повинна бути позбавленою від подібних речей".

На думку політика, українці не повинен спостерігати за тим, як "Кива когось витягає з трибуни або навпаки". Народу потрібна нормальна робота парламенту в плані законодавчих норм.

Чи покарають Микиту Потураєва, Гончаренко не знає. На його думку, цим буде займатися регламентний комітет. Також депутат додав, що, наскільки йому відомо, деякі нардепи зібралися звертатися в позицію.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, через що в бійку мало не переросла недавня сесія міськради Черкас.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини