Головна Новини Політика Скандали Партія «Слуга народу» залишилася без держфінансування: що криється за рішенням НАЗК
commentss НОВИНИ Всі новини

Партія «Слуга народу» залишилася без держфінансування: що криється за рішенням НАЗК

Експерти спрогнозували, як далі буде розвиватися ситуація

1 березня 2021, 19:26
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 1 березня, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що встановило ознаки порушення в порядку подання фінансового звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру в звітах 11 політичних партій. Особливий резонанс викликало рішення НАЗК зупинити через виявлені порушення держфінансування партії "Слуга народу", на що в цій політсилі вже відреагували. Наскільки обгрунтовані рішення НАЗК? Що може бути далі? Портал "Коментарі" розбирався в ситуації з експертами.

Партія «Слуга народу» залишилася без держфінансування: що криється за рішенням НАЗК

Фото з відкритих джерел

"У "Слуги народу" будуть опротестовувати таке рішення — і боротися за держфінансування"

Експерт в Українському інституті політики, магістр державного управління Володимир Воля вважає, що поки складно сказати, чи була корупція при фінансуванні СН. Або мова просто про ненавмисне порушення певних процедур.

"Думаю, все проясниться, коли стане зрозуміло, на якій підставі винесено ті чи інші претензії, коли пройде більш ретельна перевірка з боку НАЗК. У будь-якому випадку, в "Слуги народу" будуть опротестовувати таке рішення — і боротися за держфінансування", — прогнозує Володимир Воля.

Він сумнівається, що в справі замішана політика, бажання насолити пропрезидентській партії.

"Швидше за все, в "Слузі народу", дійсно, могли зробити якісь дії, якісь схеми фінансування, які могли опинитися з точки зору законодавства неоднозначними. Тож точно буде більш ретельна перевірка, після якої стане ясно, чи слід говорити про корупцію", — резюмує Володимир Воля.

"Ті претензії, які висуваються, часом виглядають як набивання статистики з метою показати результативність"

Політтехнолог, партнер SIC Group, глава Інституту демократії і розвитку "PolitA" і партії "Національна платформа" Катерина Одарченко підкреслює, що в лютому до її політсилі також були претензії у НАЗК. Тож ситуацію вона знає зсередини. І не вважає деякі з зауважень обгрунтованими.

"До нас, наприклад, були претензії що в звіті НАЗК ми не позначили, що домен і хостинг сайту веб, який робився ще до того, як ми стали партією (тоді були ГО), переданий партії. Питання домену — це всього 312 грн. Партія стала партією в серпні, тому мова і зовсім про суму менше ніж 200 грн. Проте, це вважається порушенням, бо партія користується сайтом і це треба фіксувати в звітах", — зазначає Катерина Одарченко.

Фіксувати потрібно і безоплатну допомогу. З чим теж виникають проблеми.

"Робота юриста, який є членом партії — це безоплатна допомога чи ми повинні прорахувати? Ще приклад — я перебуваю в офісі, який належить члену партії. Мало заявити це, потрібно ще порахувати ринкову вартість оренди. Критерії такої вартості — оголошення в Інтернеті. Як бачите, критерії та претензії досить розмиті, — говорить Катерина Одарченко. — Ті претензії, які висуваються, часом виглядають як набивання статистики з метою показати результативність. При цьому на сайті НАЗК "порушників" називають без подробиць суті претензій до них. І це негативно впливає на репутацію партій".

Нагадаємо, в Раді для нардепів ввели нове правило. Все заради боротьби з кнопкодавством.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини