Головна Новини Політика Скандали.Політика Конституційний суд: чому Україна програє від будь-якого рішення Зеленського по Тупицькому
commentss НОВИНИ Всі новини

Конституційний суд: чому Україна програє від будь-якого рішення Зеленського по Тупицькому

На думку експертів, будь-яке рішення президента найближчим часом тільки нашкодить Україні

29 грудня 2020, 12:37
Поділіться публікацією:

Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру голові Конституційного суду України (КСУ) Олександру Тупицькому і направив клопотання президенту України Володимиру Зеленському про відсторонення Тупицького з посади голови КСУ. "Коментарі" дізналися в експертів, хто і чому програє в цій битві.

Конституційний суд: чому Україна програє від будь-якого рішення Зеленського по Тупицькому

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Я взагалі за те, щоб КСУ ліквідувати"

Директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала нагадує, що президент не може усунути главу КСУ від виконання його обов'язків. Втім, підкреслює експерт, що Зеленський, що Офіс президента, схоже, звикли перебирати повноваження.

"Такі рішення, як на мене, ведуть до того, що у нас ще два місяці тому, після рішення КСУ щодо невідповідності Основному закону низки положень щодо е-декларування, назвали конституційною кризою. Тоді це таким не було. Але якщо далі буде так продовжуватися, роботу КСУ можуть реально паралізувати", — попереджає експерт.

На його думку, найкращим виходом з конфлікту була б добровільна відставка нинішнього складу суддів КСУ. Однак навряд чи ті на таке підуть.

"Я взагалі за те, щоб КСУ ліквідувати, — говорить директор АМС. — Ця інституція себе дискредитувала раніше (дозволили Януковичу фактично узурпувати владу, взяли безпідставне рішення про достроковий розпуск парламенту 8 скликання), продовжує і зараз. Фактично КСУ вже багато років не арбітр подій, а їх учасник. Краще б залишився тільки Вищий суд. Але якщо в нинішній ситуації питання ліквідації КСУ як інституції не варто, потрібно міняти принцип його формування".

Віталій Бала вважає, що КСУ повинні не призначати, як зараз, і Верховна Рада, і президент, і з'їзд суддів. Правильніше, на його думку, якщо людей, які приймають доленосні для країни рішення, обиратиме 2/3, а то і 3/4 парламенту.

"Від нинішньої ж ситуації при будь-якому її завершенні Україна програє як держава. Хто б не став переможцем в цій кулуарній війні, яка вийшла з-під килима, для іміджу країни все, що відбувається нічого доброго не несе", — впевнений Віталій Бала.

"На наших очах відбувається саморуйнування системи державного управління"

Політолог Андрій Мішин вважає, що нинішній політичний режим продовжує самодискваліфікуватися, раз по раз застосовуючи заборонені прийоми.

"Свіжий приклад — глава Офісу президента Андрій Єрмак заявляє ЗМІ, що Зеленський чекає подання Генерального прокурора, щоб прийняти рішення про відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького. При цьому законних підстав для припинення повноважень судді КСУ немає. Очевидно, що ми маємо справу з цинічним політичним переслідуванням з елементами свавілля і насильства над діючою в Україні системою права", — підкреслює експерт.

Андрій Мішин нагадує, що невдоволення президента викликано рішенням Конституційного суду з антикорупційного законодавства.

"На главу цього суду "спустили всіх собак", почали переслідувати у справі семирічної давності про незаконну приватизацію заводу, що знаходиться сьогодні в окупованій частині Донецької області. Але глава Конституційного суду нашої країни не американський гангстер Аль Капоне, як відомо, засуджений за несплату податків, — підкреслює політолог. — На наших очах відбувається саморуйнування системи державного управління. Не виключено, що в інтересах зовнішніх сил. На мій погляд, зупинити самогубну війну між судовою і виконавчою (президентської) владою може лише представницька влада. Сподіваємося на політичну волю і торжество здорового глузду всіх парламентських фракцій".

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, чому Україна ніяк не може перемогти корупцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини