Головна Новини Політика Скандали.Політика Зеленський і корупція: чому Україна ніяк не може побороти головного ворога
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський і корупція: чому Україна ніяк не може побороти головного ворога

На думку експертів, президент України сам не до кінця послідовний у корупційних питаннях

28 грудня 2020, 14:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вважає, що "як тільки ми максимально оцифруємо державу, ви побачите, що в середній ланці корупції немає". Він також вважає, що корупцію побороти складно, тому що у багатьох людей немає витримки, вони "слабкі" до грошей. "Коментарі" дізналися в експертів, так чи влада хоче побороти корупцію, як про це заявляє, і що для цього потрібно реально зробити.

Зеленський і корупція: чому Україна ніяк не може побороти головного ворога

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Чим менше буде дрібних чиновників-"паразитів", тим швидше ми поборемо корупцію"

Політичний експерт Денис Гороховський звертає увагу, що перемогти корупцію на 100% не вдалося жодній країні — ні за допомогою технологій (наприклад, США), ні шляхом найвищої міри покарання для винних (Китай).

"При цьому, президент абсолютно правий в тому, що рівень корупції на побутовому рівні можна звести до мінімуму якраз шляхом цифрування ряду послуг, — вважає політексперт. — Адже корупційна складова присутня як раз в таких моментах, як прискорення отримання документа (довідки, дозволи тощо), позитивного вирішення питання при неповному пакеті документів і так далі ".

На думку Дениса Горохівського, якщо все це вивести виключно в цифрову площину (коли будуть загальні встановлені терміни, на які неможливо вплинути, коли буде єдина черга, яка формується за чітким алгоритмом і виключає людський фактор, коли пакет документів буде прийматися машиною і вона просто не пропускатиме документ при будь-якому невідповідність), це дозволить знизити рівень корупції.

"Крім того, — підкреслює експерт, — чим менше буде дрібних чиновників, чия робота зводиться виключно до" видачі папірці "і які починають паразитувати на цій функції та штучно затягувати процес, очікуючи неправомірну винагороду за свою роботу, тим, знову ж таки, буде менше загальний рівень корупції ".

Не можна сказати, що нічого з цього напряму не робиться, зазначає Денис Гороховський.

"За останній час ряд подібних моментів були виведені в онлайн — і ряд різних" папірців "сьогодні можна замовити без візиту до органів влади. Але, звичайно, є бюрократичний опір подібним процесам, — зазначає експерт. — Тому що, по-перше, це позбавляє прибутку цілий ряд чиновників, а по-друге, при автоматизації процесів відпадає необхідність в окремих кадрах, тим самим змушуючи державу скорочувати держапарат. А влада, особливо на місцях, часто не готова до цього і категорично проти ".

"Україна почне боротися з корупцією тоді, коли президент не буде до неї толерантний"

У кожного українського президента свої відносини з корупцією, підкреслює політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній.

"Хтось із них став її хрещеним батьком, хтось користувався її плодами сповна ... Але всіх їх об'єднувала імітація боротьби з цим убивчим для кожного з нас процесом, — зазначає експерт. — Пам'ятаю, як в кінці 90-х, в розпал глобального розкрадання України, яке називали великий приватизацією, Леонід Кучма під час святкових заходів до Дня вчителя у своєму виступі лаяв за корупцію педагогів, яким в той час не виплачували зарплату за пів року. Але найбільші досягнення за імітації боротьби з корупцією мав 5-й президент Петро Порошенко. На вимогу заходу було створено неймовірну кількість антикорупційних органів, які стоять платникам податків сотні мільйонів — і демонструють повну неефективність ".

Але, видно, шостий президент вирішив переплюнути всіх попередників разом узятих, вважає Юрій Подорожній.

"Мало того, що бувши актором Володимир Зеленський нещадно критикував всі прояви корупції, він ще й свою виборчу кампанію побудував на гаслах нетерпимості і неприйняття корупції, — нагадує експерт. — Весь 2019 рік обманутий електорат ще з надією питав: "А коли садити будуть?". До кінця того року, коли стало зрозуміло, що гросмейстер не справжній, посипалися заяви про повне подолання корупції у вищих ешелонах влади. Але українці навчені, що подібні заяви завжди стають тригерами зворотних процесів, так би мовити, командою "На старт, увага, марш!" На завершення 2020 року президентське оточення стало завсідником корупційних розслідувань в ЗМІ. На жаль, тільки в ЗМІ. Антикорупційні та інші правоохоронні органи як води в рот набрали. Вони возяться навколо того, що могло б стати гучними справами і вироками, перетворюючи корупційні справи в пшик".

За словами експерта, в грудня 2020 президент зробив чимало гучних заяв щодо його уявлення про корупцію та боротьбу з нею.

"Зеленський вважає, що "цифрування" держави знищить корупцію як явище в середній ланці державного управління. І в його словах, справедливості заради, є сенс. Президент вважає, що коли чиновник не зможе бачити очі людей, то і руки у нього перестануть "свербіти". Але корупція на цьому рівні знищується через зміну процедур і системної роботи правоохоронців і — не важливо будуть процедури цифровими чи ні", — вважає Юрій Подорожній.

Він також зазначає: те, що ми називаємо корупцією, то, що дійсно висмоктує з держави і кожного громадянина всіх зусиль — це олігархат. І зараз, впевнений політтехнолог, той відчуває себе як ніколи добре. Олігархи й далі розставляють своїх людей на вищі державні посади, навіть не приховуючи цього.

"У цьому контексті особливо огидно виглядає корупційна історія з заступником голови ОП Олегом Татарова, — говорить експерт. — Винен чи не винен — нехай це встановлять правоохоронні або антикорупційні органи. Але президент щодо чиновника зі свого офісу, якого підозрюють в корупції, вже зробив заяву, в якому фактично вказує (а як ще можна це трактувати), що не вважає Татарова винним, але той повинен це довести ".

Юрій Подорожній впевнений, що президент країни, де корупція визнана головною проблемою, повинен бути прикладом у питанні притягнення до відповідальності за це зло... І саме так він мав реагувати на скандали навколо ОП, включаючи тандем братів Єрмаків. Але цього немає...

"Коли Україна почне боротися з корупцією? Тоді, коли перша особа в країні не буде до неї толерантний. Чи не буде ділити людей на тих, кому їй можна, а кому не можна займатися. А кому — можна ще більше. На жаль, і за каденції цього президента реальної боротьби ні з олігархією, ні з корупцією, не відбувається", — резюмує Юрій Подорожній.

Раніше "Коментарі" дізналися в експертів, у чому Україна не допрацювала, що з Миколи Азарова знято звинувачення у європейських судах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини