Головна Новини Політика Скандали.Політика Прем’єру фільму від Bellingcat про «вагнерівців» знову переносять: у чому справа
commentss НОВИНИ Всі новини

Прем’єру фільму від Bellingcat про «вагнерівців» знову переносять: у чому справа

Експерти вважають, що вихід розслідування щодо провалу операції по затримці "вагнерівців" найболючіше вдарить по президенту Володимиру Зеленському та його оточенню

6 травня 2021, 12:43 comments1246
Поділіться публікацією:

Чимало українців живе в очікуванні виходу гучного фільму про операцію із затримання бойовиків Вагнера. Однак, як заявляють в групі розслідувачів Bellingcat, світ зможе побачити стрічку не раніше, ніж наприкінці літа. Замість цього обіцяють випустити текстову розшифровку розслідування — "найближчими тижнями".

Прем’єру фільму від Bellingcat про «вагнерівців» знову переносять: у чому справа

Bellingcat перенесли показ фільму про "вагнерівців". Колаж: "Коментарі" / Д.Романбюк

"Коментарі" вирішили дізнатися у експертів, хто і чому може опинитися під ударом після виходу розслідування. Фахівці спробували пояснити, чи не виглядає перенесення фільму можливістю "прибрати" якісь прізвища, аби вони не були озвучені.

Єрмак може намагатися домовитися з Bellingcat

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов запевняє, що група розслідувачів Bellingcat Bellingcat організація не просто журналістська, але й афільована із британськими спецслужбами. Завдання цих людей Bellingcat постійне проведення розслідувань, котрі дискредитуватимуть РФ.

"Можна згадати розслідування, які стосувалися отруєння Скрипалів і Навального, а також про збитий влітку 2014-го "Боїнг" над Донбасом і вибухи складів у країнах Східної Європи. Ось тільки у фільмі по "справу вагнерівців" не такою вже і негативною виглядає Росія, — вважає Кирило Молчанов. — Тут більше питання до України, яка планувала операцію, швидше за все, із країнами Заходу. І провалила її. Думаю, в цьому випадку під ударом буде глава Офісу президента Андрій Єрмак, якого намагатимуться "збити".

На думку експерта, є дві версії, чому дата виходу розслідування постійно відкладається.

"Одна — Єрмак намагається домовитися, щоб він там не фігурував. Або хоча б щоб по ньому більш лояльно пройшлися. В обмін на якісь преференції з боку української влади для тих, хто стоїть за розслідуванням, — міркує Кирило Молчанов. — Друга — розслідування не виходить, бо замовники не хочуть зараз вносити смуту всередині України, а також загострювати відносини між Заходом і РФ до зустрічі Путіна з Байденом".

Розслідувачі не будуть замовчувати непривабливі факти

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак вважає, що в результаті розслідування першочергово під ударом опиняться президент Володимир Зеленський, глава його Офісу Андрій Єрмак та керівник СБУ Іван Баканов.

"Саме ці три людини замітали і продовжують замітати сліди по "вагнергейту". Саме вони не дають ходу розслідуванню", — впевнений Іван Ступак.

Періодичне перенесення оприлюднення даних по "справі вагнерівців" експерт не вважає спробою дати шанс комусь вийти сухим з води чи замовчати непривабливі факти.

"Групи Bellingcat — не та команда, яка прогнеться під такі "забаганки". Навіть якщо на них будуть тиснути, навряд чи вони підуть на це. Швидше за все пов'язано з технічними питаннями: не вистачає якихось коментарів, документів, щось до кінця не оброблено, — зазначає Іван Ступак. — Думаю, що самі члени групи Bellingcat зацікавлені, аби розслідування було максимально скрупульозним, доказовим і гучним. Вони зробили собі досить гучне ім'я низкою гучних розслідувань. Не думаю, що будуть ризикувати, аби зіпсувати українським кейсом своє реноме".

Нагадаємо, що 29 липня 2020 року недалеко Мінська заарештували 32 російських найманців, які входили в приватну військову компанію "Вагнер". Пізніше стало відомо, що їх арешт планувався СБУ спільно з Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Згідно із твердженнями деяких розслідувачів та ЗМІ, про проведення спецоперації були поінформовані як президент України, так і глава ОП. Однак незабаром інформація була "злита". За підсумком "вагнерівців" заарештували і дуже швидко відпустили білоруські силовики.

У грудні представники Bellingcat заявили, що займуться зйомками фільму, в якому розкажуть про провальність цієї операції. Цікаво, що оприлюднення розслідування переносили вже не раз.

Раніше "Коментарі" повідомляли, кого представники команди президента спробували зробити винним у зриві операції "вагнерівців".

Також на порталі ви можете дізнатися, які в цілому наслідки можуть чекати Україну після виходу фільму розслідувачів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ИЗИК

6 травня 2021, 13:12

УЖЕ ЭТИ ИУДЫ ДОГОВОРИЛИСЬ С МИ6


Новини