Головна Новини Політика Скандали.Політика До торгівлі посадами в інспекції містобудування можуть бути причетні Клочко та Сергієнко, — Марунич
commentss НОВИНИ Всі новини

До торгівлі посадами в інспекції містобудування можуть бути причетні Клочко та Сергієнко, — Марунич

Державне бюро розслідувань розкрило чергову схему торгівлі посадами, на цей раз — під час розформування ДАБІ

28 травня 2021, 12:15
Поділіться публікацією:

До корупційної схеми торгівлі державними посадами за 200 тис. дол. можуть виявитися причетними народний депутат України Андрій Клочко та ексначальник відділу ліцензійних процедур ДАБІ Олександр Сергієнко. Таку думку в своєму блозі на порталі "Кореспондент" висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

До торгівлі посадами в інспекції містобудування можуть бути причетні Клочко та Сергієнко, — Марунич

Затримання за торгівлю посадами в Полтаві. Фото: ДБР

Як відомо, 13 березня 2020 року, Кабмін ухвалив Постанову про розформування Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) та створення замість неї окремих органів. Розподілити функції ДАБІ планували між новими структурами — Державною сервісною службою містобудування (Держсервісмістобуд), Державною інспекцією містобудування України (ДІМУ) та Державним агентством з технічного регулювання в містобудуванні (ДАТРМ). Втім, нові відомства так і не запрацювали, та вже в грудні 2020 року Кабмін своєю Постановою ліквідував ДІМУ та Держсервісмістобуд, заснувавши Державну інспекцію архітектури та містобудування України (ДІАМ).

"Варто нагадати, що саме в той час у ЗМІ просочилася інформація щодо міфічности ліквідації ДАБІ, яка не мала нічого спільного з викоріненням корупції в будівництві. Основним вигодонабувачем та драйвером реформи був глава парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко", — пише Марунич.

Марунич стверджує, що помічник Клочко — Олександр Сергієнко нібито налагодив схему збору хабарів через мережу бек-офісів й організував систему виплат тіньових зарплат в нових органах.

Експерт наголосив, що новоспечену ДІМУ тоді очолив ексглава ДАБІ Юрій Васильченко. Після журналістських розслідувань він скасував власні конкурси для кадрових призначень.

"Журналісти зафіксували таємні зустрічі Сергієнко з призначеними тоді на нові посади функціонерами, дуже схожими на виплату тіньової зарплати. Сергієнко факт цієї зустрічі не заперечував, але назвав це "робочими питаннями комітету, обговорювали один з варіантів законопроєктів", — зазначив Марунич.

У Полтаві 26 травня 2021 року співробітники ДБР затримали киянина. За версією правоохоронців, чоловік за 200 тис. дол. Пропонував місцевому підприємцю посаду керівника Північно-Східного міжрегіонального Головного управління Державної інспекції містобудування України (ДІМУ). Імена підозрюваних в схемі торгівлі посадами в ДБР не називають. Однак, за словами Марунича, до цього можуть бути причетні народний депутат України Андрій Клочко та ексначальник відділу ліцензійних процедур ДАБІ Олександр Сергієнко.

Відносно затриманого киянина зараз вирішується питання про вручення йому підозри в шахрайстві в особливо великих розмірах. За цією статтею чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Раніше схему призначення на посаду голови Кіровоградської ОДА викрили співробітники СБУ. Вартість цієї посади ділки оцінили в 3,5 млн дол. Шахрай представлявся радником Офісу президента України, а керувала учасниками схеми мешканка окупованої території Луганської області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини